18 maart 2016 
2 min. leestijd

De kunst van het niets doen

De kunst van het niets doen
Ik ben nu net een week terug van mijn reis en heb bijna al mijn vrienden en familie gezien, ik heb al twee sollicitatiegesprekken gehad voor een grote-mensen-baan én ik heb bijna een PR hardgelopen op de acht kilometer, terwijl ik bijna niet getraind heb. Indrukwekkend, hè? Nee! Als ik op een ochtend wakker word, schrik ik als ik in de spiegel kijk. Het gezonde goudbruine kleurtje dat ik had tijdens mijn reis, heeft plaatsgemaakt voor een grauwe kleur -inclusief wallen en rimpels die er tijdens mijn reis niet zaten.- Hier gaat iets vreselijk mis dacht ik toen...

Rust en mijn comfort zone

Deze maand is het thema van Fitgirls Fearless & Killing it. We willen andere vrouwen inspireren om uit hun comfortzone te treden, want dat zijn de momenten dat je groeit als persoon. Tijdens mijn reis heb ik nagedacht over een nieuwe challenge voor mezelf. Ik wilde mezelf in drie maanden klaarstomen voor de halve Iron Man. Al sinds ik een klein meisje ben, is het mijn droom om de hele Iron Man te gaan doen. Om daar naartoe te werken, heb ik al een paar marathons en een kwart triatlon gelopen. De halve Iron Man in juni leek mij de perfecte training om me voor te bereiden voor de hele Iron Man volgend jaar.

"Ik word gek als ik een week niks gepland heb of niet aan het trainen ben."

Maar deze maand is het juist de bedoeling om uit je comfortzone te treden. Mijn comfortzone is het hebben van adrenalinekicks en het altijd maar volplannen van mijn agenda. Ik word gek als ik een week niks gepland heb of niet aan het trainen ben. In plaats van me in te schrijven voor de halve Iron Man, heb ik me dan ook ingeschreven voor een tiendaagse Vipassana cursus waarbij ik ga leren mediteren.

Viwatte?

Vipassana is een van de oudste meditatie-technieken. Meer dan vijfentwintighonderd jaar geleden werd deze techniek onderwezen in India en werd het gezien als de oplossing tegen universele problemen. Vipassana wordt over de hele wereld gegeven in de vorm van een tiendaagse cursus. Duur? Nope, de onkosten worden betaald door oud-leerlingen die de cursus hebben gevolgd en goede resultaten hebben behaald. Zij willen anderen de kans geven om dit ook te ervaren.

Tien dagen alleen maar mediteren

Het zal niet makkelijk worden want deze tien dagen mag er niet gepraat worden. Je mag zelfs niet op internet of je gevoelens opschrijven. Het is de bedoeling dat je je tien dagen alleen maar met mediteren bezighoudt. Er wordt zelfs bijna niet gegeten, omdat dat zou afleiden. Van dat idee alleen al, begin ik te hyperventileren. Tien dagen mediteren, weinig eten en niet praten… Hoe moet ik dat volhouden? Omdat ik zo heftig reageer op het idee, weet ik dat ik die tien dagen uit mijn comfortzone ga treden. Veel meer dan dat ik bij het trainen voor een halve Iron Man zou gaan doen. Ik houd mezelf maar voor dat ik er uiteindelijk sterker uit ga komen. Voor iedereen is de comfortzone anders. Wat ga jij deze maand doen om uit je comfortzone te treden?
Alex
Door

Alex

op 20 Mar 2016

Heel veel succes en sterkte. Ik heb toevallig een maand geleden dit gevolgd in Sri Lanka. Ik vond het echt ontzettend zwaar, lichamelijk ook (wij mochten alleen zittend mediteren, dus ie knieën en rug gaan echt naar de klote), maar ook niet mogen sporten en niet praten geen glimlach van iemand krijgen. Ik ben ontzettend down geworden, dat het allemaal niet meer hoefde. Maar uiteindelijk is het ook heel leerzaam, veel kunnen nadenken en kan ik nu soms echt m'n rust pakken. Ben benieuwd hoe jij het gaat ervaren.

Reactie plaatsen