De ins and outs van de foamroller

Ze zijn er in allerlei kleuren en maten: de foamrollers. Je hebt vast wel eens een buis met foam er omheen zien staan in de sportschool. Ben je benieuwd naar de functie van een foamroller en hoe je deze het beste kunt gebruiken? No worries, wij vertellen je waarom een foamroller jouw nieuwe beste vriend moet worden. Foamrollen is een vrij nieuwe manier van masseren. Het is chique gezegd een self-myofascial massage en dat betekent dat je jezelf masseert. Het wordt ook wel vergeleken met een sportmassage, deze is echter minder ontspannend en redelijk pijnlijk. Foamrollen wordt vooral gebruikt door mensen die veel sporten en zorgt uiteindelijk voor goede resultaten.

Wanneer moet je het gebruiken?

De foamroller is voor veel sportproblemen dé oplossing en is ook nog eens veel goedkoper dan een sportmassage. Heb je al lang last van een pijnlijk punt in je lichaam door het sporten? Dan is de foamroller de ultieme oplossing. Triggerpoints, bekend als de knopen in je spieren, worden hiermee aangepakt. Deze knopen voelen van buiten aan als een bult en zijn pijnlijk als je er op drukt. De foamroller is ook goed voor de doorbloeding van de spieren en weefsels. Op lange termijn zorgt het voor soepelere spieren en heb je minder kans op spierpijn. Klinkt ideaal toch? Het is alleen helaas niet zo rooskleurig, want het is best pijnlijk. Dit verschilt natuurlijk wel per persoon en hoe erg de klacht is. Heb je het nog nooit gebruikt? De eerste paar keren zal het wel pijn doen, maar geef niet meteen op!

Hoe gebruik je het?

Er zijn veel verschillende manieren om bepaalde spiergroepen los te rollen met een foamroller, maar de basis is hetzelfde. Als je het voor de eerste keer gaat gebruiken, is het belangrijk dat je niet al je gewicht meteen op de foamroller legt. Bouw het in een bepaalde periode langzaam op door steeds een beetje meer gewicht te gebruiken. Alle oefeningen worden gedaan op de grond en jij rolt als het ware over de foamroller heen. De bedoeling is dat je over de plek waar het pijn doet rolt en daarmee opzoek gaat naar jouw triggerpoint. Heb je het gevonden? Blijf dan ongeveer tien tot twintig seconden over die plek rollen, totdat de spier weer ontspant. Het is belangrijk dat je het niet forceert, luister naar je lichaam om te weten hoeveel gewicht je op de foamroller kunt leggen. Het kan zijn dat het te veel pijn doet om direct al je knopen aan te pakken, probeer dan om er omheen te rollen. Je kunt de foamroller gebruiken tijdens de warming-up, training of cooling-down.

Let op

Er zijn een aantal situaties waarbij je de foamroller beter niet kunt gebruiken, zoals bij:
  • Scheuren in je spieren
  • Hoge bloeddruk
  • Spataderen
  • Zware spierpijn (wacht hierbij één tot twee dagen met foamrollen)
Heb je ergens last van en weet je niet zeker of het verstandig is om de foamroller te gebruiken? Vraag het dan altijd na bij een deskundige bij jouw sportschool. Bron header: Pinterest womenshealthmag.nl