01 april 2016 
3 min. leestijd

"De fitgirl-hype is zwaar uit de hand gelopen"

Tegenwoordig is het een hele hype om jezelf als fitgirl te profileren op Instagram. Trainen is niet meer gewoon trainen: trainen is hip en happening. Door al die foto's van andere meiden heb jij ook een besluit genomen. Jij gaat ook trainen, nee jij gaat een fitgirl zijn! Je begint met foto's plaatsen van eten en mealpreps, want dat is hip. Je merkt dat de likes toenemen #yeeeeej. Je gaat ook foto's plaatsen van jezelf in de gym, van je billen en af en toe van je borsten. Het worden meer en meer selfies. De likes nemen steeds meer toe en al helemaal je volgers. Dat het meer mannen zijn dan vrouwen, maakt niet uit. Alles draait om het getal.

#Fitgirl

Inmiddels sport je weken, maanden en je beseft eigenlijk dat je dit helemaal niet leuk vindt. Een fitgirl zijn, kost je veel energie. Ja, je krijgt alle aandacht #online, maar in het echte leven ben je steeds minder aanwezig op sociale gelegenheden en word je met de dag treuriger. Een fitgirl hoort namelijk niet te drinken, een fitgirl eet alleen maar 'gezond' en sport veel. Je besteedt veel aandacht aan je foto's en wat anderen van je vinden. Je wordt ongelukkig, maar je krijgt eindelijk de aandacht en bevestiging van anderen waar je al zo lang naar verlangde. Je wilde gezien worden en dat word je nu! Eindelijk een keer, maar hoe kan je dan zo ongelukkig zijn?

"Een fitgirl hoort namelijk niet te drinken, een fitgirl eet alleen maar 'gezond' en sport veel."

De leegte opvullen

Bovenstaand verhaal komt heel veel voor, meer dan dat wij ons eigenlijk realiseren. Het hele fitgirl-hype gedoe is zwaar uit de hand gelopen. Hype's zijn nooit gezond geweest, mentaal niet en vaak, met voor de hand liggende redenen, lichamelijk ook niet. Waarom zijn deze zogenaamde fitgirls dan zo ongelukkig? Dat heeft te maken met het feit dat deze dames een gat proberen op te vullen. Ze zoeken de goedkeuring die ze eigenlijk in hun opvoeding gemist hebben. Eveneens zijn ze 'besmet' door de media dat ze eigenlijk niet goed genoeg zijn, omdat je een ‘fitgirl’ hoort te zijn. Dagelijks wordt er in bladen verteld wat jij eigenlijk allemaal wel niet moet veranderen. Je ziet er goed uit, maar vervolgens komt er wel een lijstje met hoe jij jezelf het beste kan neerzetten. Wees alles om maar niet jezelf te zijn, is de boodschap. Alles draait om het uiterlijk en een levensstijl aanmeten die niet bij je past. Een levensstijl aanpassen zodat je door je cultuur wordt geaccepteerd. Waar zijn wij eigenlijk mee bezig? denk ik dan ook vaak. Je zit een fles wijn te drinken en in je hoofd speelt zich af dat dit eigenlijk echt niet kan, daar maak je dan dus ook geen foto van voor op Instagram. Wat zou iedereen daarvan vinden?

"Alles draait om het uiterlijk en een levensstijl aanmeten die niet bij je past."

Prestatiemaatschappij

Mentaal maken we onszelf kapot, ook al is het een hele hype om je mindset erbij te betrekken. Kriebels krijg ik ervan, echte mindfullness is iets heel anders dan je een militair en strak regime aanmeten. Toch blijkt dit de boventoon te voeren, iedereen heeft het over mindset, je gedachtes beïnvloeden en andere rare frutsels.

"Echte mindfullness is iets heel anders dan je een militair en strak regime aanmeten."

Ik word er verdrietig van als ik dat dan lees en alles wat ik om mij heen zie gebeuren. Een generatie die al niet zo gelukkig is en te kampen heeft met een hoge druk en altijd maar moet presteren. Die generatie beïnvloedt elkaar op een manier dat de manier waarop jij handelt niet goed is en dat je jezelf eigenlijk nog meer moet drillen! Serieus, ik sta er van te kijken.

Wat maakt jou gelukkig?

Het is belangrijk dat we weer naar onszelf gaan kijken en luisteren. Waar word ik gelukkig van? Wat wil ik? Wat vind ik een mooi lichaam? Waar word ik blij van? Wat vind ik belangrijk in het leven? En als laatste, ik wil weer balans, want laten we eerlijk zijn daar draait het om. Balans in het dagelijkse leven, een dagelijks leven waarin jij gelukkig bent en de auteur van je eigen leven bent. profielfoto fitgirls

Hannah is een Mental Coach die het leven als een groot avontuur ziet. Hannah staat voor positief in het leven staan, een gebalanceerde levensstijl en psychologie. Als inspirator laat ze zien dat het anders kan en dat het belangrijk is dat je jezelf echt leert kennen. Jezelf liefhebben en achter jezelf staan zijn ijkpunten. Feel Good, Happy Living.

Yentl
Door

Yentl

op 01 Apr 2016

Mooi geschreven! Amen is wat ik kan zeggen! Inmiddels werk ik al 9 jaar als fitnessinstructeur en heb ik altijd al gestreefd voor dat 'perfecte' sportlijfje. Nu het zo hot is om een #fitgril te zijn, is het soms meer een obsessie. Ik heb een krachttraining altijd al heerlijk gevonden. Ook toen er nog een tijd was toen er nog geen 1 meid haar armen wilde trainen, stond ik daar. Maar nu? Nu voel ik mij soms ZO schuldig dat ik na een werkdag van 12 uur mijn training over sla. En dan alles door de happy foto's op social media. Mijn doelstelling is ook opzoek gaan naar een balans en blij zijn met jezelf. Ook al heb je 1 training gemist..

Sanne
Door

Sanne

op 02 Apr 2016

Goed geschreven Hannah! :) Het lijkt mij ook dat in deze situatie je deze 'fitgirlhype' onmogelijk vol kan houden bij gebrek aan echte motivatie. Ik kijk ook niet raar op als er een soort tegenreactie op gaat komen. Aan de andere kant is dit wel een hype dat mensen bewust kan laten worden van voedingswaarden en wat dat met je lichaam kan doen. Ik wist 5 jaar geleden echt niet dat voedsel en alcohol voedingswaarden hadden. Oogkleppen op ook. Een hype is nooit gezond inderdaad, maar als deze hype kan leiden tot meer bewustheid en balans, denk ik dat er uiteindelijk veel mensen heel wat wijzer zijn geworden.

Marloes
Door

Marloes

op 02 Apr 2016

Geweldig artikel ben het helemaal met je eens! Leef gezond, maar geniet ook vooral van het leven!

Diane
Door

Diane

op 03 Apr 2016

Mooi geschreven ik dacht eerst bij het openen van het artikel. Pff weer zo'n artikel die het positieve weer omzet in hezt negatieve. Want een fitgirl zijn is niet slecht. Want wat geld met alles, alles moet in balans zijn.

De fitgirl-hype blogpost -
Door

De fitgirl-hype blogpost -

op 03 Apr 2016

[…] kan je bijna niet ontgaan zijn dat mijn eerste blogpost online is gegaan op fitgirls.nl. Ik schreef uiteraard weer een blog over een gevoelig […]

Fitgirl-hype blogpost must read - goingbanhannahs
Door

Fitgirl-hype blogpost must read - goingbanhannahs

op 28 Oct 2016

[…] blogpost must read, maar dan ook echt. Het kan je bijna niet ontgaan zijn dat mijn eerste blogpost online is gegaan op fitgirls.nl. Ik schreef uiteraard weer een blog over een gevoelig […]

Reactie plaatsen