10 december 2018 
8 min. leestijd

De eerste stap naar een permanente lichaamstransformatie

De eerste stap naar een permanente lichaamstransformatie

In de twee vorige artikelen uit deze artikelreeks heb ik een aantal inzichten besproken die erg belangrijk zijn geweest in mijn lichamelijk- maar vooral mentale transformatie. Namelijk:

 1. Iedereen kan zijn lichaam transformeren, mits we allemaal een eerlijke kans krijgen om onszelf te ontwikkelen
 2. Het volgen van een bestaand dieet dat is bedacht door iemand anders werkt niet. Vaak niet eens op korte termijn, en eigenlijk nooit op lange termijn.
 3. Iedere vorm van ontwikkeling (ook ons lichaam transformeren) begint bij onszelf. Niet bij orthomoleculaire diëtisten of mannen met grote biceps. Nee. Bij onszelf.
 4. Ik krijg serieus waterpokken van het advies “gewoon DOEN”

Mocht je wat meer toelichting willen over de bovengenoemde inzichten, dan adviseer ik je nog even de vorige twee artikelen door te nemen:

 1. https://www.fitgirls.nl/introductie-reeks-het-begin-van-een-permanente-transformatie-van-je-lichaam/
 2. https://www.fitgirls.nl/transformeren-kun-je-leren-het-begin-van-een-permanente-transformatie-van-je-lichaam/

De vorige twee artikelen waren vooral bedoeld voor een mindshift. Een dure manier om te zeggen dat ik heb geprobeerd de lezer ergens een nieuw perspectief op te bieden. Ik heb geprobeerd om wat destructieve overtuigingen om te buigen naar overtuigingen die wat constructiever zijn voor een permanente lichaamstransformatie. Vaak geven mindshift artikelen je tijdelijk een soort WAUW-effect, maar mijn ervaring is dat dat effect vaak maar tijdelijk is. Behalve wanneer het gepaard gaat met praktischer advies over hoe je je mindset echt kan veranderen.

Mindset artikelen waar geen praktisch advies wordt gegeven kunnen namelijk zelfs erg frustrerend zijn, vooral als je wel snapt wat er staat maar het tóch niet zo voelt. Want hoe ga je iets aan je mindset doen? Ken je ze? Van die moderne mindset-coaches die zeggen: “De enige oplossing is het gewoon DOEN!”

Bedankt pik, maar als ik al zou weten hoe ik moet doen, dan had ik jou niet ingehuurd voor 100€ per uur.

Einde frustratie, terug naar het artikel.

De meest irritante gesprekken die ik zelf in mijn leven heb gevoerd zijn gesprekken met mensen die me vertellen hoe ik me moet gedragen, zonder dat ze weten waarom ik mij momenteel niet zo gedraag. De meeste van ons weten namelijk heel goed hoe we ons moeten gedragen. Het probleem zit hem juist in het doen.

En dan vooral in erachter komen waarom we bepaalde inspanningen niet doen, terwijl we donders goed weten dat we ze moeten doen.

Het probleem is niet dat we niet weten dat een hamburger gevolgd door twee magnums slecht is, het probleem is dat ze ons de hele dag roepen. Fucking magnums. Het voelt vaak alsof we er geen controle over hebben en het ons overkomt, in plaats van dat we het ervaren alsof we er bewust voor kiezen. Dus, omdat ik zelf waterpokken krijg van totaal onpraktisch advies, ga ik mijn uiterste best doen om dit artikel wat praktischer te maken. Dat is- en blijft altijd best lastig zonder een volledige bijbel te schrijven, maar ik ga toch een poging wagen.

Ik ga je dus niet vertellen wat je moet doen, maar hoe je de kans zo groot mogelijk maakt om de keuzes te maken- en de inspanningen te doen waarvan je weet dat je ze moet doen.

De meest effectieve manier die ik ken om lichamelijk- en mentaal fit te blijven bestaat uit vier stappen:

 1. Identiteitsverandering
 2. Sleutel momenten van de dag vaststellen om te bepalen waar de meeste winst te behalen valt
 3. Randvoorwaarden creëren om de gewenste keuzes te maken- en inspanningen doen (wel effectief, in tegenstelling tot het “gewoon DOEN”)
 4. Testen, bijstellen en opnieuw testen

In dit artikel zullen we uitsluitend naar stap 1 van het proces kijken.

Stap 1: Identiteitsverandering

Échte, permanente verandering van gedrag is eigenlijk een verandering van identiteit. Onze gedragingen-, inspanningen- en keuzes komen namelijk allemaal voort uit onze identiteit.

Om écht effectief te veranderen wil je niet beantwoorden wat je wil doen- of bereiken, je wilt kunnen beantwoorden wie je wilt zijn.

Om volledig te snappen wat ik bedoel nodig ik je uit om op de Instagram-bio van 10 random mensen te lezen:

 1. Fitgirl (in plaats van vrouw die sport)
 2. Fitmom (in plaats van moeder die sport)
 3. Doglover (in plaats van iemand die van honden houdt)
 1. We zijn allemaal iemand. En het is mens eigen om koste wat kost deze identiteit te beschermen. Iedereen probeert een bepaalde identiteit te belichamen en dat doen we vaak op de volgende manieren:
 2. Door bepaalde keuzes te maken die onze identiteit bevestigen
 3. Door bepaalde inspanningen te doen die onze identiteit bevestigen
 4. Met mensen omgaan die onze identiteit lijken te bevestigen
 5. Een bepaald soort kleding te dragen die onze identiteit bevestigt
 6. Een bepaalde spreektaal te gebruiken die onze identiteit bevestigt
 7. Door bepaalde uitgaven te doen die onze identiteit bevestigen

En zo zijn er nog een aantal, maar vooral de eerste drie zijn erg belangrijk:

 1. De keuzes die we maken
 2. De inspanningen die we doen
 3. Onze sociale kringen- en omgevingen

Deze drie manieren hebben namelijk een enorm sterke invloed op onze identiteit.

Om een duidelijk voorbeeld te geven:

 1. Iemand die de identiteit wilt belichamen van een fit persoon maakt redelijk vaak keuzes vanuit het perspectief van zijn gezondheid- of uiterlijk.
 2. Iemand die de identiteit wilt belichamen van een fit persoon heeft redelijk veel lichaamsbeweging
 3. Iemand die de identiteit wilt belichamen van een fit persoon volgt hoogstwaarschijnlijk ook andere fitte personen op social media- of heeft vrienden/familie om zich heen die ook de identiteit van een fit persoon willen belichamen

Het gebeurt niet vaak dat iemand structureel een gezonde levensstijl aanhoudt zonder te voldoen aan de drie bovengenoemde identiteitscomponenten.

Hoe werkt dit dan precies?

We hebben allemaal weleens het volgende ervaren: “Als ik er eenmaal in zit dan zit ik er ook echt in, maar als ik er dan uitgehaald wordt, dan is het weer lastig om te beginnen.”

En dat klopt ook echt. Hoe sterker je identiteit is, hoe makkelijker je het volhoudt om bepaalde keuzes te maken- en inspanningen te doen die je identiteit bevestigen. Maar júíst het maken van deze keuzes- en het doen van deze inspanning maken je identiteit sterker.

Iemand die de identiteit wilt belichamen van een fit persoon zal namelijk toch echt moeten trainen. En juist doordat deze persoon gaat trainen, wordt zijn identiteit bevestigd. En doordat zijn identiteit steeds sterker wordt door herhaaldelijk te gaan trainen, wordt het ook weer steeds makkelijker om te blijven trainen. Want hij zal er steeds meer geneigd zijn om voor iets te kiezen dat zijn identiteit bevestigt.

Iedere keer dat je iets doet dat je identiteit bevestigt, wordt je identiteit sterker. En iedere keer dat je iets doet dat je identiteit ontkracht, wordt je identiteit zwakker.

Maar iedere keer dat je na het werk op de bank ploft- in plaats van te gaan sporten (terwijl je dit wel wilde) ontkracht je de identiteit die je wilt belichamen.

Veel mensen bevinden zich in de positie waarin hun identiteit op dit gebied zo vaak ontkracht is, dat het te zwak is geworden om echt daadkrachtig de gewenste keuzes te blijven maken. Er ontstaat dan vaak een jo-jo effect van periodes van goede/slechte periodes die elkaar afwisselen. Waardoor er nooit écht een heel sterke identiteit op dit gebied wordt opgebouwd. Met als gevolg dat er nooit écht een gezonde levensstijl wordt gecreëerd.

Ik heb me lang in deze positie bevonden.

Wie wil ik worden?

Als we ons lichaam (permanent) willen transformeren, dan betekent het dus eigenlijk dat we de identiteit moeten creëren van iemand die fit is. Maar om onze identiteit te kunnen veranderen, moeten we eerst volledig openstaan voor wat onze identiteit nu is (lichte ik toe in vorig artikel).

Stel jezelf als eerst de volgende vraag:

Welke identiteit wil ik belichamen?

Schrijf vervolgens de volgende drie vragen naast elkaar in kolommen in excel (of op papier):

 1. Met welke zaken ben ik op dit moment veel bezig in mijn leven?
 2. Op welke manier ben ik hier mee bezig?
 3. Op welke manier bevestig ik hier de identiteit mee die ik wil belichamen?

Een voorbeeld van één van onze clienten:

Ik wil de identiteit belichamen van iemand die fit en gezond is, zonder dat ik hier teveel opofferingen voor doe op het gebied van mijn zakelijke carriere en sociale leven. Ik wil maximale aandacht besteden aan mijn werk en sociale leven, maar ik wil niet dat mijn lichamelijke- en mentale gezondheid hieronder lijdt.

Met welke zaken ben ik op dit moment veel bezig in mijn leven?

Op welke manier ben ik hier mee bezig?

Op welke manier bevestig- of ontkracht ik hier de identiteit die ik wil belichamen?

Een groot bedrijf opbouwen

Iedere dag lange dagen werken en hier vrijwel al mijn tijd- en energie in stoppen

Het bedrijf groeit hard en ik stop er veel tijd in. Dit bevestigd dus echt erg goed mijn identiteit.

Stijlvolle vrouw zijn

Iedere dag de tijd nemen om mij echt goed te stijlen en te verzorgen

Helpt mij niet perse, maar werkt mij ook niet echt tegen.

Veel vermogen opbouwen

Vaak maak ik keuzes- of doe ik inspanningen vanuit het perspectief van het opbouwen van vermogen.

Eigenlijk op geen enkele manier. Sterker nog, het werkt mij tegen. Omdat ik uitgaven ook vaak zou moeten benaderen vanuit het verbeteren van mijn sociale leven- en opbouwen van mijn bedrijf.

Social media

Doordat ik zelf veel produceer op social media verdoe ik ook veel tijd met consumeren

Op geen enkele manier, want ik gooi letterlijk tijd weg. Ik wil juist veel effectiever met mijn tijd omgaan. Ik ben hier best veel tijd- en energie aan kwijt die ik beter zou kunnen gebruiken zoals bijvoorbeeld aan persoonlijke ontwikkeling, relaties of werk. Dat frustreert mij soms.

Mijn lichamelijke- en mentale fitheid

Ik probeer iedere dag mijn voeding perfect onder controle te houden- en vier keer per week te trainen

Eigenlijk op geen enkele manier, want ik wil niet perse een fit-lifestyle achtig persoon zijn. ik hoef alleen maar lichamelijk- en mentaal fit te zijn om mijn andere doelen te behalen. Maar omdat het mij eigenlijk zoveel energie- en wilskracht kost krijg ik het niet voor elkaar om voeding- en training op orde te houden. Ik steek veel meer aandacht in andere zaken, zoals werk en sociale leven. Waardoor ik vaak maaltijden eet die ongezond zijn en niet veel meer sport. Maar als ik mijn voeding- en training op orde wil houden, dan lijdt mijn werk hier bijvoorbeeld onder.

Zoals je ziet staan hier een aantal zaken tussen die haar identiteit bevestigen, maar ook een aantal die haar juist tegenwerken.

Onze client wist exáct welke identiteit ze wilde belichamen- en welke keuzes- en inspanningen die identiteit zouden bevestigen. Maar de verleidingen, het gemak en de onverwachtse veranderingen in haar dag zorgde er toch telkens voor dat ze maar voor de helft deed wat nodig was. Waardoor ze het stukje lichamelijke- en mentale fitheid van haar identiteit nooit echt sterk genoeg kreeg om een sterk fundament te leggen. Hierdoor had ze erg veel moeite om dit op orde te houden tijdens drukke periodes.

Waarom?

Identiteit.

Onze cliënt vind lichamelijke- en mentale fitheid belangrijk, maar is niet echt iemand die hier actief bezig mee wilt zijn. Ze besteed veel liever aandacht aan haar bedrijf- of sociale leven. Door haar drukke leven heeft ze vaak geen energie- en wilskracht om de juiste keuzes te maken. En omdat ze vaak keuzes die haar identiteit op het gebied van een lichaam steeds zwakker maken, maakt ze steeds vaker deze tegenstrijdige keuzes. Waardoor haar identiteit op het gebied van een fit lichaam ook steeds zwakker wordt.

Onze taak was dus om ervoor te zorgen dat ze weer keuzes ging maken die de identiteit van een fit persoon zouden bevestigen, zodat deze identiteit sterker zou worden. In 90 dagen tijd is het ons gelukt om haar volledige levensstijl om te gooien. Haar identiteit op het gebied van een fit lichaam is nu zo sterk geworden, dat ze vrijwel nooit meer tegenstrijdige keuzes maakt. Althans, niet meer tegen haar eigen wil in. En juist omdat deze identiteit zo sterk is geworden kost het haar totaal geen energie- en wilskracht meer om deze levensstijl vol te houden. Het gaat vanzelf. Ze maakt intuïtief de juiste keuzes om deze identiteit nu in stand te houden. In het volgende artikel zullen we erg gedetailleerd bespreken hoe ik samen met onze client (en nog honderden andere) het gedrag succesvol (en permanent) heb kunnen veranderen om hun doelen te bereiken.

Zo zul je leren:

 1. Waarom we echt totaal niet op wilskracht- en energie willen vertrouwen
 2. Waarom harder werken en beter je best doen niet werken, maar juist averechts werken
 3. Hoe je ook daadwerkelijk de gewenste keuzes maakt- en inspanningen doet
 4. Hoe je een omgeving vormgeeft zodat deze ondersteunend is voor je doelstellingen
 5. Hoe je de sleutelmomenten van een dag vaststelt zodat je weet waar het meeste winst te behalen valt
 6. Hoe je eenmalige keuzes maakt die je leven makkelijker maken
 7. Hoe je zonder energie- en wilskracht het trainen- en je voeding volhoudt
Ik adviseer iedereen om de invuloefening uit dit artikel ook voor zichzelf in te vullen, zodat je dit bij het volgende artikel kan gebruiken! Tot snel! 👋🏼 -Michael
Reactie plaatsen