26 mei 2016 
4 min. leestijd

De balans tussen rust, carrière en een sociaal leven

De balans tussen rust, carrière en een sociaal leven
Je zal hem vast wel eens gezien hebben, de driehoek met de punten: rust, carrière en sociaal leven. Onder dit plaatje staat dan vaak: "choose two". Rust' wordt dan al snel een ondergeschoven kindje. Maak van de keuzedriehoek een cirkel! Want wanneer je voor een te lange tijd niet genoeg rust, werk of sociaal contact hebt, zal je levenskwaliteit ook verslechteren. De gedachte achter de driehoek is, dat je maar aan twee van de drie punten tijd kunt besteden, maar waarom zou je jezelf belemmeren door er maar twee te kiezen? Je kan juist alleen maar pieken als je met alle drie de punten evenveel rekening houdt. Want wanneer je geen rust neemt, kun je niet goed presteren op je werk en genieten van de leuke dingen die je met anderen doet. En wanneer enkel je rust en een sociaal leven leeft, begint er waarschijnlijk toch iets aan je te knagen. rust Fitgirls

Rust

Slaap en ontspanning is wel de laatste prioriteit als ik in een drukke periode zit. Genoeg rust is echter nodig om goed te kunnen functioneren in je baan en in je sociale leven. Wanneer je niet goed uitgerust op het werk verschijnt, krijg je sneller last van klachten zoals hoofdpijn en laat je productiviteit je waarschijnlijk ook in de steek. Je kan je niet concentreren en lijkt niets voor elkaar te krijgen. Op een gegeven moment weet je niet meer wat je moet doen, omdat je hoofd nog vol zit van gisteren en vorige week, en ook nog eens met zorgen voor de toekomst. Ik heb ervaren dat wanneer ik niet genoeg rust neem, ik niet in het moment kan leven en daardoor verplichtingen steeds voor me uitschuif. Ik weet niet waar ik moet beginnen, dus doe ik het niet. Vaak ga ik op zo'n momenten in bed liggen en slapen, terwijl de tijd begint te dringen en de deadlines steeds dichterbij komen. Te weinig energie doet ook weinig goeds voor je sociale leven. Waar ik eerst de opgewekte, vrolijke vriendin was, lig ik nu als een zoutzak in de bank. Met moeite houd ik mijn ogen open, maar van de gesprekken die gevoerd wordt, krijg ik niets meer mee. Het enige waar ik aan denkt is, dat ik naar huis wil en aan de deadlines moet werken. Terwijl ik eigenlijk alleen maar wil slapen. Genoeg rust pakken is dus key om goed te kunnen functioneren op je werk en bij je vrienden. Schrap je die rustmomenten, dan gaat er ook een groot deel van je productiviteit en je vrienden aan verloren. Probeer één keer per etmaal lang genoeg te slapen en probeer ook eens vaker je hoofd leeg te maken. Focus je iets meer op wat er op korte termijn gedaan moet worden, wanneer je hoofd overvol dreigt te raken. Toekomstzorgen zijn voor de toekomst!

Carrière

Wanneer je alleen maar relaxed en bezig bent met je sociale leven, begint er misschien toch iets aan je te knagen. Voor een bepaalde tijd kan het heerlijk zijn om even geen verplichtingen te hebben, maar na een tijdje wil je toch verder. Begrijp me niet verkeerd! Ik bash hier absoluut geen moeders die ervoor hebben gekozen om voor hun kinderen te zorgen, in plaats van dat ze allemaal zogenaamde carrière tijgers worden. Het moederschap is immers ook een fulltime baan, waar waarschijnlijk nog meer druk en flexibiliteit bij komt kijken dan bij een hoge functie op een kantoor. Ik kan me voorstellen dat als je iedere dag uitslaapt. En iedere dag bij je vrienden zit, die je vertellen over hun werk en alle dingen die zij al bereikt hebben, dat je dan toch ook de druk voelt om ook eens stappen te gaan nemen op de carrièreladder. Je hoeft heus niet je hele leven van promotie naar promotie te springen. Zorg er echter wel voor dat je genoeg voldoening haalt uit wat je doet. Wanneer je enkel leeft voor de lusten, kan dit slecht zijn voor je mentale gesteldheid. Je vervelen is even slecht voor je als jezelf overwerken. Een eeuwig durende vakantie gaat op den duur vervelen. Werk hard, maar niet ten koste van jezelf.

"Je vervelen is even slecht voor je als je overwerken."

Sociaal leven

Mensen zijn kuddedieren en hebben anderen nodig om zich blij te voelen. Wanneer je alleen maar leeft voor je carrière, kun je heel eenzaam worden. In het begin zul je nog weleens gepusht worden door vrienden om mee uit te gaan, maar als je altijd 'nee' zegt, zullen ze je niet snel meer uitnodigen. Hierdoor loop je het risico in een sociaal isolement terecht te komen. Pas op, want als je dan iemand nodig hebt, is diegene er misschien niet meer. Wanneer je je carrière op een hoger niveau wil tillen, kan het juist fijn zijn als je iemand hebt die je steunt of goede raad geeft. Je hoeft jezelf niet ieder weekend na een drukke werkweek helemaal lam te zuipen in de stad. Maar je kunt wel proberen om naast je carrière en genoeg rust, ook het contact met je naasten te onderhouden. Een telefoontje kost niet veel tijd en dan heb je elkaar toch weer even gesproken. Daarnaast heb je je omgeving ook nodig om tot rust te komen. Je vrienden leiden je af van alle sleur of werpen nieuw licht op de problemen waar jij al zo lang geen oplossing voor zag. Even iets anders, even iets gezelligs en voor je het weet lachen jullie samen om het drama van afgelopen week. Verwaarloos je vriendschappen dus niet! Jij hebt hen harder nodig dan je denkt en zij jou ook.

It's one big circle

cirkel Fitgirls Kies dus niet voor maar twee punten uit de driehoek. Maak de beslissing om ze alle drie evenveel aandacht te geven. It's all one big circle: Zonder genoeg rust kun je geen leuk sociaal leven hebben en de energie opbrengen om te werken voor je ambities. Zonder een carrière kun je je leeg en onrustig voelen en je naasten zullen zelf wel een carrière hebben en niet iedere dag met jou kunnen afspreken. Daarnaast heeft het leven zonder sociale dimensie ook geen meerwaarde, want er is niemand waarmee je je bezigheden kunt delen. Natuurlijk besteed je soms wat meer tijd aan je carrière en je vrienden, of slaap je soms iets minder. Maak een combinatie die bij jou past maar don't let either of them get the best of you!
Reactie plaatsen