Redactie
04/03/2017
2 min
2

De baas over je eigen keuzes

04/03/2017
2 min
2
‘’Waarom doe je dat op die manier, dat moet je eigenlijk zo doen!’’ Come on… Daar gaan we weer. Dat is precies wat ik denk als ik dit weer eens te horen krijg. We worden zo erg overspoeld met adviezen door anderen over wat beter is voor jezelf of voor je lichaam. En vaak gaat het ook over wat je moet doen om een bepaald resultaat te krijgen. De adviezen die je krijgt werken misschien voor een ander, maar hoeven niet voor jou te werken. Weet je nog? Be your own guru! Soms heb je de adviezen die je van anderen krijgt niet in de hand. Je bent bijvoorbeeld rustig aan het sporten in de sportschool en je krijgt gelijk nadat je klaar bent met je oefening ongevraagd advies van een andere sporter. 'Waarom doe jij dat op die manier, dat is helemaal niet nodig!' En daar begint de twijfel. ‘Doe ik het dan echt zo verkeerd?’ Je hebt de neiging om er gelijk mee op te houden en om het anders te doen. Stop! Op dit moment moet je jezelf afvragen of dit advies voor jou op dat moment nuttig was. Was het een correctie op je houding, of was het een advies, omdat iemand anders het altijd op die manier doet en dit de ‘normale’ manier vindt? Think again. Doe jij die oefening graag op de manier zoals je hem altijd doet en er is verder niets aan de hand? Keep doing it!

Don’t take it too serious

Houd altijd in gedachte dat het maar een advies is. Het is niet zo dat wanneer je advies krijgt dat je het gelijk moet nastreven. Waarom zou je dat doen? Past dit advies wel bij jou en vind je het advies wel leuk of goed genoeg? Denk dus eerst na voordat je adviezen aanneemt! Het betekent niet dat je na een advies gelijk je leven moet veranderen. En wanneer je op dit advies ingaat, maak je de keus alsnog niet zelf, maar heeft iemand anders de keuze voor jou gemaakt. Je wil niet achteraf er achterkomen dat je toch de verkeerde keuzes hebt gemaakt. Verkeerde keuzes zorgen er juist voor dat je ongelukkig wordt en deze kunnen je het gevoel geven dat je hebt gefaald. Zorg dat je dit voor bent en denk eerst na voordat je de keus maakt die een ander jou als advies gaf.

Zelf advies geven

Wanneer je graag iemand advies geeft, wil je niet overkomen als een betweter. Je wil een oprecht advies geven. Oprechte adviezen kun je duidelijk herkennen. Er is namelijk een verschil of je advies geeft op basis van je eigen interesses of een oprecht advies die de keuzes openlaat voor een ander. Het hoeft dus niet altijd verkeerd te zijn! Ik ben er van overtuigd dat wanneer je zelf advies kan geven die oprecht is, dat je ook beter om kan gaan met advies krijgen. Daarnaast weet je ook hoe je iemand advies kan geven zonder diegene in twijfel te brengen.

Maak je eigen keuze

Keuzes maken blijft lastig, dat geef ik toe. Maar zorg ervoor dat je niet de keus maakt, puur en alleen omdat je denkt dat het de beste keus is. Maak de keus omdat je weet dat dit de beste keus is voor jouzelf. Ik vind het ook nog altijd een uitdaging om zelf keuzes te maken. Ik raak al in de war als ik een menukaart in een restaurant zie met 10 hoofdgerechten. Spontaan heb ik last van keuzestress… En wat doe je dan automatisch wanneer je met andere mensen bent? Precies, je vraagt wat zij kiezen en dat is precies wat je niet moet willen! Doe wat het beste is voor jouzelf. Het is goed om naar anderen te luisteren wanneer zij iets te zeggen hebben, maar blijf voor jezelf denken. Overweeg de adviezen die je krijgt en vergelijk ze met elkaar, maar zorg dat je altijd dicht bij jezelf blijft. En heb je toch de verkeerde keuzes gemaakt die je misschien door een ander hebt gemaakt, word dan niet boos en wees niet teleurgesteld in jezelf. Leer ervan en maak de volgende keer wel de juiste keus.
Reacties
Categorieën