09 juni 2017 
3 min. leestijd

De 5 beste yoga poses voor beginners

De 5 beste yoga poses voor beginners

Yoga zie je overal voorbijkomen deze dagen. Maar dat stretchen en balanceren is alleen voor lenige mensen, toch? Van die mensen die moeiteloos een split kunnen maken, terwijl de rest van ons al moeite heeft met het aanraken van één teen (althans, ik wel). Wees niet getreurd; met bloed, zweet en tranen kom je er wel!

Er zijn thank god een aantal manieren/hulpmiddelen om het volledige voordeel van yoga te krijgen, zelfs als je er niet goed in bent. Deze 5 starter poses zijn voor mensen die wat hulp kunnen gebruiken tijdens yoga. Het enige wat je nodig hebt is een aanrecht of een stoel, een handdoek, melkkrat, een kleine prullenbak, een deur en een stukje hoekmuur. Namasté and let's do this!

1. Borst- en rugopener

Je kunt deze oefening overal uitvoeren, staand ​​of zittend. Gebruik hierbij eventueel een stoel als het nodig is.

Stap 1: Open je borst en houd je ellebogen gebogen, alsof je op een motor zit. Stap 2: Plaats vervolgens je armen op schouderhoogte en geef jezelf een knuffel. Voel je het al? Mocht je nog niets voelen, zorg er dan voor dat je handen op je schouders leunen. Buig dan je hoofd naar beneden en stay zen! Herhaal dit 2 tot 3 sets. Vergeet niet om van arm te wisselen als je jezelf een knuffel geeft. ;)

2. Borst- en schouderopener

Ook deze oefening kun je staand of zittend uitvoeren. Pak je handdoek en ga zitten of staan.

Stap 1: Rol je handdoek in de lengte en pak beide kanten vast. Stap 2: Til vervolgens je armen omhoog in een vrede V-vorm. Als het goed is voel je nu de strech in je schouders en borst. Mocht je het nog niet voelen, probeer dan je handdoek uit elkaar te trekken en je oksels meer naar voren te draaien. Ja, nu voel je het waarschijnlijk wel hè? ;) Wil je het nog moeilijker maken voor jezelf, probeer dan een overhead squat te maken. Je houding blijft hetzelfde, maar je zakt dan in een squat. Herhaal dit 2 tot 3 sets.

3. Heupopener

Deze zittende versie is ontzettend handig voor mensen die moeite hebben met heupopeners. Wees wel voorzichtig met het indraaien van je heup. Stap 1: Pak een stoel en plaats je rechterbeen op de stoel. Stap 2: Plaats vervolgens je linkerhandpalm op de buitenkant van je knie en leg je rechterhand op je heup of naast je. Draai vervolgens met je schouders en heup naar rechts. Doe dit voorzichtig en draai niet te ver door. Houd je bovenlichaam recht en herhaal dit een paar keer. Doe dit vervolgens met je andere been. Herhaal dit 2 tot 3 sets.

4. Halve dog (hamstrings)

Gebruik hierbij een muur of een stoel en eventueel een handdoek als je een gladde vloer hebt. Als je nog nooit een 'downward dog' hebt uitgevoerd, dan is dit een perfecte manier om dit te oefenen. Ready? Stap 1: Ga één of twee meter van een muur vandaan staan (hangt af van je lengte) en houd je benen op heupbreedte. Stap 2: Buig naar voren en plaats je armen plat op de muur of stoel. De bedoeling is dat je rug en benen recht moeten blijven gedurende oefening. Houd je stuitje neutraal zodat je geen buigen krijgt in je rug. Wordt de hoek van 90 graden je teveel? Ga dan dichter bij de muur staan en plaats je handen hoger. Herhaal dit 2 tot 3 sets.

9. Reclining One Legged Stretch

Als staand stretchen niet jouw ding is, dan is liggend wel iets voor jou! Deze oefening is een chille manier om vrede te sluiten met de hamstrings. Gebruik hiervoor een hoekmuur met een opening, want je gaat per been aan de gang. Stap 1: Pak een handdoek en ga liggen. Plaats je billen tegen de muur en strek één been uit. Relax en adem in en uit. Eigenlijk laat je de muur al het werk doen. Hoe dichter je billen tegen de muur zitten, hoe intenser de stretch is. Stap 2: Switch naar je andere been. Herhaal dit 2 tot 3 sets.
Reactie plaatsen