04 december 2016 
2 min. leestijd

13 jaar oud en op straat: "Dansen redde mijn leven!"

13 jaar oud en op straat:
13 jaar oud, mishandeld door haar vader en verkracht door haar stiefvader kwam Girlene op straat te staan in een stad waar jaarlijks 500.000 mensen - waarvan maar 10 procent gerapporteerd - verkracht worden. Nu, 17 jaar later, is Girlene (30) een survivor die zich inzet voor geweld tegen meisjes en vrouwen in Brazilië. Ze vond hoop in dansen en vindt dat geen enkel meisje van nu mag meemaken wat zij ooit heeft meegemaakt. Voor ons een powervrouw, dus wij delen haar verhaal.

Zoveel pijn

Ik was ongeveer 10 jaar oud toen ik doorhad dat mijn moeder mishandeld werd door mijn vader. Niet lang daarna waren mijn zusje en ik ook de pineut. De boel escaleerde zo erg dat mijn moeder besloot bij mijn vader weg te gaan. Om maandelijks rond te kunnen komen verhuurde ze ons als huishoudster, in een huis bij een rijke familie, waar mijn zusje en ik 15 dollar per maand verdienden. Na zes maanden waren we zo uitgeput dat ze ons weer naar huis stuurden. Eenmaal thuis leek het wel een paradijs: mijn moeder had een nieuwe vriend, we mochten naar school en ik mocht danslessen nemen. Al gauw veranderde hij en leken we niet meer gewild te zijn in ons eigen huis. Op een dag ging ik na mijn dansles naar buiten om te douchen. Mijn stiefvader kwam plotseling de douche in en duwde me in een hoekje. Hij vergreep zich aan mij en liet me huilend in een hoekje achter, ik was toen 13 jaar oud. Mijn moeder koos voor haar vriend en geloofde mij niet. De maanden daarna waren verschrikkelijk. Hij zat aan mijn borsten, greep me bij mijn kont en trok aan mijn haar als hij daar zin in had. Mijn moeders relatie met hem verslechterde en zij gaf ons daar de schuld van. Ze vertelde ons dat ze haar relatie niet wilde opgeven en dat wij dan maar het huis moesten verlaten. Zo kwam ik als 13-jarig meisje op straat te staan.

Op zoek naar mijn stem

Na twee dagen op straat te hebben geslapen leerde ik een vrouw kennen waar ik tot op de dag van vandaag mijn leven aan dank. Ze nam me op in haar gezin en daar woonde ik drie jaar lang. Dankzij deze veilige leefomgeving begon mijn leven positief te veranderen. Langzaamaan kreeg ik meer zelfvertrouwen en leerde ik voor mezelf op te komen. Ik ging naar workshops van Plan International Brazilië en leerde veel over mijn rechten. Ik was vroeger een stil en verlegen meisje, maar deze workshops en cursussen moedigden mij aan om mijn stem te laten horen! Ik vond de kracht om mijn begeleider te vertellen wat er met mij gebeurd was toen ik 13 was en zo viel er een enorme last van mijn schouders af. Maar ik vond vooral mijn kracht in het dansen. Als ik dans dan voel ik me alsof ik de hele wereld aan kan en niemand mij dat gevoel kan afnemen.

girlene-2

Laat je horen!

Juist door Plan International Brazilië heb ik geleerd om mijn stem te laten horen. Juist hierdoor kreeg ik de kans om daar te zijn waar ik nu ben. Vroeger hield ik alles voor mezelf en praatte ik niet graag. Het duurde zes jaar voordat ik aan iemand anders dan mijn moeder durfde te vertellen wat er met me was gebeurd. Ik voelde me schuldig, maar nu weet ik dat ik nooit de schuldige was. Ik was een kind, waarvan een ziek persoon haar kinderjaren van haar afpakte. Nu ben ik dertig jaar oud, heb ik samen met mijn man een eigen dansstudio en geef ik les. Ik heb alles bereikt wat ik wilde bereiken omdat ik mijn stem liet horen en omdat degene die in mij geloven mij hebben laten inzien dat ik het verschil kan maken. Voor alle meisjes en vrouwen die ooit hetzelfde hebben meegemaakt als ik: Please speak up! Praat met iemand die je vertrouwt en in je gelooft. Wij kunnen het verschil maken en de wereld laten zien dat wij onze stem wel laten horen! Wil jij voor Girlene en alle andere meisjes en vrouwen ook je stem laten horen? Dat kan! Ga naar de website van PlanNederland en ontdek daar wat allemaal mogelijk is.
Rebecca
Door

Rebecca

op 04 Dec 2016

Wauw 13 jaar, ik kan het me als moeder niet voorstellen ik leef voor me kinderen.... Vind het verschrikkelijk wat je mee heb moeten maken Wat ik me afvraag hoe is het met je zusje afgelopen... Heeft die het ook een positieve wending kunnen geven.?

Daphne
Door

Daphne

op 08 Dec 2016

Hoi Rebecca, Inderdaad, in onze samenleving kunnen we ons dit amper voorstellen :(. Om awereness te creeeren delen wij verhalen van Plan Nederland. Helaas weten wij niet hoe het met Girlene's zusje is verlopen. Bedankt voor je reactie, Liefs, Daphne

Reactie plaatsen