24 november 2017 
2 min. leestijd

Dankzij deze 4 tips slaap jij vannacht een stuk beter

Dankzij deze 4 tips slaap jij vannacht een stuk beter
Wij houden van slapen en we weten zeker dat we niet de enige zijn. Dat slapen belangrijk is, weten we allemaal. Toch nemen we onze nachtrust vaak niet heel serieus. Nog één aflevering dan, nog even een mailtje beantwoorden, nog één keer Instagram checken. Uiteindelijk slaat de klok middernacht en komt de ochtend wel heel snel dichterbij. Herkenbaar? Een goede nachtrust is erg belangrijk, omdat dit het moment is waarop je lichaam zich kan opladen. Zorg ervoor dat je een vast slaapritme krijgt. Ga elke avond rond dezelfde tijd slapen en sta rond dezelfde tijd op. Hierdoor blijft je biologische klok stabiel en snapt hij wanneer het tijd is om te gaan slapen. Met de volgende vier tips slaap jij vanaf nu als een roosje.

1. Vaarwel middagdutjes

Middagdutjes zijn heerlijk als je het mij vraagt. Je hebt een inkakmomentje en doet een paar minuten je ogen dicht, tot je opeens drie uur later wakker schrikt… Een middagdutje is lekker, maar niet altijd verstandig. Dit zorgt er namelijk voor dat je biologische klok helemaal in de war is. Hij weet dan niet wanneer het dag of nacht is. Wanneer je alleen maar 's nachts slaapt, weet je biologische klok dat je dan ook daadwerkelijk moet slapen. Zit je er echt doorheen? Doe dan een powernap van een kwartier. Zet wel de wekker ervoor zodat je niet alsnog drie uur later wakker wordt. ;)

2. Temperatuur in de slaapkamer

Het liefst gloei ik helemaal als ik onder de dekens lig. Dat betekent dat het best warm is op jouw kamer. Een verkeerde temperatuur op de slaapkamer kan ook zorgen voor een slechte nachtrust. Je kunt er bijvoorbeeld 's nachts door wakker worden. De beste temperatuur in de slaapkamer zou achttien graden zijn. Als je slaapt verandert je lichaamstemperatuur ook, waardoor het niet zo koud aanvoelt. Het is goed om een raam op een kiertje of kiemstand te hebben voor wat frisse lucht. We snappen dat dat in de winter misschien wat koud is. Toch is het verstanding om te doen, want zo komt er wel genoeg frisse lucht naar binnen zonder dat je voeten eraf vriezen.

3. Ontspannen

Ontspannen is goed voordat je gaat slapen, omdat je dan geen stress hebt. Hoe je kan ontspannen verschilt per persoon. Misschien is het voor jou ideaal om voor het slapen te mediteren. Het kan ook zijn dat een goed boek of een film er voor kan zorgen dat jij je goed kan ontspannen. Ga op zoek en ondervind waar jij nu echt ontspannen van wordt. Probeer het in je routine te verwerken om dit iedere avond voor het slapengaan te doen. Ga na het ontspannen geen mailtjes beantwoorden of andere stressvolle dingen doen. Zie de ontspanning als een afsluiting van de dag.

4. To do-list

Als je gaat slapen gaan je gedachten vaak alle kanten op en draaien ze overuren. Maak een kwartier voordat je gaat slapen een to do-list met wat je morgen moet doen. Zo voorkom je dat je in je hoofd een lijst gaat maken met belangrijke to do's, die je de volgende dag al voor de helft bent vergeten. Gevolg: nog meer stress, want er stond van alles op dat je wilde doen. Leg de lijst naast je bed zodat je dingen die nog in je opkomen snel kunt opschrijven. Gebruik deze tips vanavond nog voor een heerlijke nachtrust.
Reactie plaatsen