08 december 2017 
3 min. leestijd

Cyntia's Transformatie: "Vind JOUW levensstijl om een fitgirl te worden!"

Cyntia's Transformatie:
Van altijd sportief zijn met een Hollands eetpatroon naar een bourgondisch leven: dat vond mijn lijf niet zo leuk. Ik woog 105 kilo, was vaak moe en had nauwelijks conditie. Toen ik stopte met roken ben ik tegelijkertijd begonnen met gezonder eten. Met horten en stoten ging het afvallen verder tot ik bleef hangen op maat XL. Ik kon mijn tenen weer zien en ik kon weer shoppen in de reguliere kledingzaken. Behalve een koolhydraatarme periode, heb ik nooit op calorieën bezuinigd. Het gaat namelijk om een nieuwe manier van eten, dat snapte ik wel. Ook dat was lastig: als hulpverlener in de GGZ weet je hoe je moet denken en weet je wat goede zelfzorg is, maar het toepassen van deze kennis was toch echt even wat anders. Nadat ik de omgang met mezelf eindelijk wist te verbeteren, wilde ik weer verder met afvallen. Mijn BMI was namelijk nog steeds niet gezond. Met behulp van de app Fatsecret hield ik mijn calorieën bij en begon ik weer met sporten. Dit ging steeds makkelijker naarmate ik een gezonder postuur kreeg. Sporten werd toen ook mijn actieve ontspanning: waar ik vroeger ging emotie eten, ga ik nu sporten.

De laatste loodjes

Toen kwamen ze eindelijk, die laatste kilo's. Je weet wel, die kilo's die er maar niet af willen. Ik kwam via andere mensen in contact met personal trainer Dimitri Heuckerot. Hij kon mijn man helpen met zijn eerste kilo’s en mij helpen met mijn laatste kilo’s. Mijn man kreeg een gebalanceerd en voedzaam voedingsplan. Hierdoor zijn we langzaam nieuwe voeding gaan eten zoals linzen, 100% echte pindakaas, ongebrande noten, maakten we meer gebruik van kruiden en aten we zo min mogelijk suikers en zout. De trainingen bestonden uit krachtsport en duursport. Ik vond het ongemakkelijk dat iemand mij zag stuntelen, dus tussen de trainingen door ging ik zelf aan de slag. De spierpijn was de eerste paar keren niet te harden en ook dat wilde ik voorkomen. Ik kreeg weer grip op mijn lichaam. Door de groei van mijn spieren kwamen mijn echte vrouwelijke vormen weer terug. Onder al dat vet zat nog een echte vrouw! Ik vond het super gaaf om er achter te komen wat mijn lijf allemaal kon, en om mij weer vrouwelijk en energiek te voelen. Elke keer kon ik zwaarder trainen: deadliften, squatten, kettlebells, alles ging steeds makkelijker en de gewichten konden steeds zwaarder. Ik wilde sterker worden, daarom ben ik mezelf meer gaan verdiepen in voeding via het internet, de bibliotheek, de personal trainer en in magazines. Overal haalde ik kennis uit.

De grootste veranderingen

Het jaar waar de grootste veranderingen kwamen, was echter ook het jaar waarin mijn lichaam te lijden kreeg. Onverklaarbare uitslagen, gebroken tenen, blessures, heftige maandelijkse problemen, gekneusde vingers en het meest suffe van alles, gevallen van de loopband! Dat kan dus echt. Dit allemaal heeft aardig lang moeten herstellen. Tegelijkertijd was dat een belangrijke les voor mij: sporten is goed, maar je moet ook goed luisteren naar wat je lichaam te zeggen heeft. Rust is namelijk ook erg belangrijk.

Fysiek en mentaal sterker

Inmiddels ben ik dol op duur- en krachtsport, en kijk ik nog altijd uit naar mijn sportmomenten. In de krachtsport liggen voor mij nog veel uitdagingen, mijn volgende uitdaging is om de 100 kilo deadlift echt goed te beheersen. Ik ben ook een foodie: ik ben dol op voedzaam eten en ik kook graag zelf. Ik word me steeds meer bewust van de gevolgen van voedsel op mijn eigen lichaam, maar ook op onze wereld. De gevolgen van voeding en sport op mijn geestelijk welzijn zijn ook belangrijke gevolgen, ik heb namelijk meer zelfvertrouwen en ik ben vaak vrolijker. Voorheen antwoordde ik op verzoeken altijd: “Nee dat kan ik niet, maar ik ken wel iemand die dat wel kan”, en vermeed ik veel. Nu durf ik veel meer. Ik durf te zeggen wat ik goed kan, en ga uitdagingen aan op fysiek en werkgerelateerd vlak. Het blijft een continu proces waarbij het leren luisteren naar mijzelf, zowel naar mijn hoofd als naar mijn lichaam, me steeds beter af gaat. Ik ga nog wel eens de mist in en moet dan weer bijstellen. Als ik nu trek heb, kan ik het beter plaatsen: heb ik te weinig gedronken, ben ik moe, ben ik emotioneel of heeft mijn lichaam gewoon voedingsstoffen nodig? Wil ik sporten of vind ik dat het moet? Waar heeft mijn lichaam nu behoefte aan: rust of inspanning? Dit zijn vragen die ik mezelf continu stel. Ik wil heel graag mijn opgedane passie omzetten in werk, invoegen bij de GGZ of nog iets er naast gaan doen. Momenteel schrijf ik een module over sport, voeding en zelfzorg. Niet omdat ik weet hoe het zit, maar omdat ik basiskennis wil overdragen, zodat iedereen op zijn/haar eigen manier bewustere keuzes kan gaan maken. Mijn boodschap aan iedereen is: ook jij kunt het! Het is een continu proces waarbij je op zoek gaat naar de beste vorm van sport, zelfzorg en voeding die bij jou past, met vallen en opstaan. It's okay if you fall down and lose your spark. Just make sure that when you get back up, you rise as the whole damn fire.
Cyntia is een 39-jarige gedreven GGZ-professional met een passie voor sport en voeding en heeft de intentie om anderen te motiveren en inspireren tot verandering.
 
Reactie plaatsen