Crossfit: Gezonde verslaving of vragen om blessures?
In mijn vorige blog introduceerde ik het al: het belang van balans. Balans is belangrijk in ieder aspect van het leven, maar zeker bij sport. Zo bestaan verantwoorde trainingen niet alleen uit knallen tijdens Workout-Of-the-Days (WODs), maar bijvoorbeeld ook uit mobiliteit sessies ter bevordering van herstel en algehele vooruitgang in bewegingen. Daarnaast is het cruciaal om ‘rust’ in te bouwen, maar waarom dan? Wat zorgt er bij Crossfit toch voor dat mensen net de grens over gaan en hoe zit het met de verhoogde blessurekans? Op deze vragen geef ik in dit blog antwoord. Dikwijls vragen mensen mij uit nieuwsgierigheid wat Crossfit nu eigenlijk inhoudt. Ze willen dan graag een proefles meedoen om het zelf eens te ervaren. Echter, hoe dichter we bij de daadwerkelijke proefles komen, hoe meer excuusjes er volgen: ‘ja maar ik ben echt totaal niet sterk’ of ‘0h ik heb al zo lang niets aan mijn conditie gedaan’ enzovoort… De essentie die hier ontbreekt, is dat dit nu juist hetgeen is waar de hele sport om draait: ‘allround fit worden’. Iedereen heeft zijn of haar zwakke en sterke punten, ondanks het instapniveau. Alhoewel dit zo zal blijven in een bepaalde mate (dat is namelijk niet meer dan menselijk), is het idee dan ook om deze punten te verbeteren.
Crossfit goed of slecht?
Nu kun je hier gefrustreerd door raken en jezelf focussen op je gebreken, maar je kan ook het positieve perspectief aannemen dat je een voortdurende uitdaging met jezelf aangaat: je verlegt je grenzen en verbaast jezelf in je vooruitgang en daardoor zul je merken dat je steeds beter in je vel gaat zitten. Kortom, iedereen heeft zijn kwaliteiten en gebreken en je bent nooit uitgeleerd! Crossfit duwt je net dat stapje verder door middel van een constante prikkel. Dit is dan ook een sport van extremen. Hierdoor raak je, naar mijn subjectieve inzicht, minder snel verveeld. Deze mentaliteit en de individuele competitie zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft om door te trainen, maar dit heeft helaas ook een keerzijde…Crossfit blessuregevoelig?
Bij het verleggen van grenzen hoort over je grenzen heengaan en daarmee schuilt een ongeluk in een klein hoekje. Crossfit staat bij veel mensen dan ook bekend als een blessuregevoelige sport; uit beperkt onderzoek blijkt dat met name het risico op blessures aan schouders, onderrug en knieën toeneemt wanneer je de complexe gymnastiekbewegingen of zware krachtoefeningen niet verantwoord aanpakt. Uit onderzoek blijkt echter ook dat een kundige betrokkenheid van een trainer de kans op een blessure significant verlaagt (Weisenthal, Beck, Maloney, De Haven & Giordano, 2014). Het niveau van de box waar je traint, heeft dus een significante impact op jouw prestaties. Als toevoeging hieraan moet je natuurlijk niet vergeten dat je zelf grotendeels verantwoordelijk bent voor het belasten van je lichaam. Ik spreek uit ervaring wanneer ik zeg dat je weleens te hard kunt gaan en te veel kunt willen, wat je lichaam op dat moment simpelweg niet bij kan benen. Luister dus naar je lichaam en naar je trainer! Soms is het beter om even geen persoonlijk record te zetten en flink aan die PR bel te rinkelen, maar is het beter om een stapje terug doen naar de basis en je mentaal en fysiek te focussen op de kwaliteit van het uitvoeren van oefeningen en het bewustzijn van je lichaam.''Ik spreek uit ervaring wanneer ik zeg dat je weleens te hard kunt gaan en te veel kunt willen..''