25 augustus 2015 
4 min. leestijd

Charlotte's Journey: fit met reuma

Charlotte's Journey: fit met reuma
Deze week is het woord aan Charlotte (31, niet haar echte naam) over het vinden naar een fitte levensstijl met Reumatoide Artritis. Charlotte is een echte optimist en traint keihard voor haar doelen terwijl ze goed blijft luisteren naar haar lichaam. Sinds oktober vorig jaar weet ik dat ik Reumatoide Artritis heb. Om anderen te motiveren wil ik graag mijn verhaal delen. Deze vorm van reuma betekent namelijk niet dat ik niks meer kan, maar ik kijk juist naar wat ik nog wél kan! En daar wil ik voor de volle 100% voor gaan. En als ik getraind heb, mag ik de volgende dag(en) best wat spierpijn of andere pijnen voelen. Zolang het maar geen week aanhoudt, is er niks aan de hand.

Reumatoide Artritis

Reumatoide Artritis (RA) is een auto-imuunziekte, waarbij je afweersysteem zich tegen je lichaam keert. Bij mij is het sluipend begonnen, maar het kan ook plotseling ontstaan. RA is een chronische ziekte met een grillig verloop. Wat een klap was dat zeg, je bent nog jong en dan krijg je te horen dat je de rest van je leven 'ziek' blijft. Pfff.. en dan zegt de arts ook nog dat het vaak vastgesteld wordt tussen je 30e en 45e. Maar dan? Ik moet de rest van mijn leven medicatie slikken, er is namelijk (nog) geen genezing. Momenteel zit ik aan de Methotrexaat, Foliumzuur en Prednisolon. De Prednisolon moet ik op den duur afbouwen, maar de andere medicatie zal ik de rest van mijn leven moeten slikken.

Sport en RA

Sporten is erg belangrijk als je RA hebt. Als je veel stil zit wordt je sneller stijf. Zelf sport ik al jaren en doe ik fanatiek aan krachttraining. Voordat ik de diagnose RA kreeg, was het alleen een beetje bijhouden en bouwde ik niet echt spiermassa op. Dit kwam doordat ik toch vaak blessures kreeg aan mijn knieën en schouders. Toen wisten we natuurlijk ook nog niet wat we nu weten, dus kreeg ik steeds weer een terugval na een bepaalde tijd. Vervolgens ging ik weer trainen, soms met behulp van een fysiotherapeut, en ging het na een korte (maar soms ook een hele lange tijd) toch weer bergafwaarts en was ik weer terug bij af. Dit demotiveerde wel als ik eerlijk ben, maar ik hield vol, de aanhouder wint immers!

Luisteren naar mijn lijf

Nu we erachter zijn dat ik ziek ben (dat klinkt naar he…zo uitzichtloos, ik weet niet hoe ik het moet uitleggen, ‘zwak’ is misschien ook een goede uitleg), heb ik nauwelijks meer terugvallen gehad. Oke, ik weet de diagnose nog maar kort, maar toch het gaat nu al een stuk beter met me. Laatst had ik zo’n twee weken wat last van mijn schouders (overigens al in veel mindere mate dan ooit gehad), maar ik kon nog wel trainen. Dus heb ik die week erop drie keer getraind, waarvan een keer mijn schouders (ik heb een splitschema) en daarna ging het weer wat beter. Ik moet gewoon per dag bekijken hoe het gaat en pas daar waar nodig mijn trainingsschema op aan. Sinds een paar maanden train ik zelfs vier keer in de week, maar dat lukt dus niet altijd. Vaak merk ik het al wel bij het opstaan; dan ben ik stijf en voel ik voel me een oud vrouwtje van 85. Ook zijn dan vaak mijn voeten heel pijnlijk. Het gaat stukken beter hoor, maar toch is geen dag hetzelfde. Ik doe dus aan krachttraining, maar hardlopen en touwtje springen zijn bijvoorbeeld dingen die ik op dit moment niet kan. Aangezien mijn voeten erg gevoelig zijn en ik het ook zeker geprobeerd heb op goede dagen, wil dat helaas niet lukken. Gelukkig ben ik houd ik toch niet zo van cardio ;). FitGirls foto rug Ik heb ook nog nooit zo zwaar kunnen trainen als dat ik de afgelopen maanden al doe, dat geeft echt een onwijs goed gevoel; een kick! Daardoor ben ik nog meer gemotiveerd, ik kan bv. met bepaalde oefeningen voor mijn bovenbenen, waar ik eerst maar met max. 5 of 10 kilo kon trainen, nu met 35 kilo and counting en 0% pijn trainen. Dat voelt zo fantastisch!

Voeding

Naast dat sporten dus goed is voor mij, is gezonde voeding ook heel erg belangrijk. In mijn vorm van reuma is dit extra belangrijk, evenals niet roken en niet drinken. Er zijn mensen die minder pijn hebben als ze zich hier strikt aan houden. In mijn geval ben ik niet met alles super strikt en is het ook niet zo dat ik meer of juist minder pijn heb na een weekend ongezonde dingen te hebben gegeten. Over de alcohol kan ik niet echt oordelen, want met mijn medicijnen mag ik niet meer dan twee glazen alcohol per dag drinken en dan ook alleen van donderdag t/m zondag, aangezien ik op dinsdag mijn Methotrexaat inneem. Dit betekent dat ik de dag ervoor, de dag van, en de dag na de medicatie geen alcohol mag. Daarbij vind ik dat het bij mij allemaal nog wel meevalt qua ziekteverloop, want als ik naar het sporten kijk kan ik veel meer dan dat ik ooit kon. Goed naar je lichaam luisteren is ZO BELANGRIJK, voor iedereen hoor, maar voor mij net ietsje meer. Ik hoop dat ik de reuma stabiel kan krijgen en dat ik verder kan opbouwen met de krachttrainingen, volledig en zonder pijn. Het zal bij mij 10x langer duren dan bij vele anderen, maar dat houdt mij niet tegen om te blijven knallen! En wie weet sta ik ooit op een podium, afgetraind en wel, met RA! Leef bij de dag en geniet! Lieve groetjes, Charlotte Mij volgen? Dat kan via www.charlotte-fit.blogspot.nl. In deze rubriek biedt Fitgirls.nl een podium aan vrouwen die een transformatie hebben ondergaan. Dit kan een transformatie zijn van ongezond naar gezond of ‘normaal’ naar gespierd, maar alle soorten lichaamstransformaties om trots op te zijn horen in deze rubriek thuis. Het zijn stuk voor stuk inspirerende verhalen om jou te motiveren om de sterkste versie van jezelf te worden! Wil jij jouw verhaal delen of ken jij iemand wiens verhaal een plekje in deze rubriek verdient? Mail dan naar iris@fitgirls.nl en wie weet lees jij jouw verhaal binnenkort hier terug! Benieuwd naar andere transformaties? Lees dan de transformatieverhalen van Melanie en Renske.
Nora
Door

Nora

op 17 Sep 2015

Go Charlotte!! Heel heftig (ik heb zelf SLE, is ook een vorm van reuma) maar echt stoer om te lezen hoe jij je er niet onder laat krijgen! Keep strong girl!! xx

Charlotte
Door

Charlotte

op 11 Oct 2015

Thx Nora, maar jij bent ook goed bezig! Ik volg je met veel plezier. Together we can do this! xxx

Brigitte
Door

Brigitte

op 11 Feb 2016

Wat heerlijk om te horen dat een fit lichaam wel degelijk mogelijk is met reuma. Bedankt voor je positieve verhaal Charlotte. Dat bied mij perspectief. Heb net te horen gekregen vanmiddag dat ik artritis psoriatica heb en dat kwam hard aan zal ik je zeggen. Ik ben altijd fit en sportief geweest, maar de afgelopen 2 jaar steeds meer pijn en vermoeidheid. Nu weet ik waarom.

Charlotte
Door

Charlotte

op 06 Jul 2016

Hoi Brigitte, Ik lees nu pas de laatste 2 reacties en dacht reageer gelijk. Jeetje zeg dat zal zeker schrikken en verdrietig zijn geweest om te horen! Ik hoop dat je het inmiddels een plekje hebt kunnen geven en een beetje positief vooruit kunt kijken. Fijn te horen dat ik met mijn blog jou een perspectief heb kunnen bieden. Ik wens je veel sterkte en kracht toe.

Ilse Goedhart
Door

Ilse Goedhart

op 12 Feb 2016

Wat goed om ervaringen te mogen lezen over een "totaal ander leven". Ikzelf ben 4 jaar geleden verkeerd geopereerd maar ben inmiddels weer aan het opkrabbelen.Begrip ben ik achter mag je niet verwachten of verlangen van je omgeving die niet weten wat onzichtbare pijn of andere aandoeningen die je niet ziet. Moeilijk proces. Lang proces. er is er maar 1 die er wat aan kan doen en dat ben jezelf! Ikzelf heb ook een blog. via www.antaresteamholland.nl kun je enige ervaringen lezen. Toitoi allemaal. Lieve groet Ilse

Charlotte
Door

Charlotte

op 06 Jul 2016

Jeetje dat is ook niet niks dat je verkeerd geopereerd bent. Gelukkig ben je weer aan het opkrabbelen, hoop dat het inmiddels nog wat beter met je gaat. Dank voor je reactie. Ik ga je blogs lezen. Succes en sterkte gewenst. Lieve groet terug

Ulko
Door

Ulko

op 09 Jan 2017

Hallo Charlotte, Heb zelf ook R.A, train zelf ook 4x in de week. Ben ook nog personal trainer & lijfstijl coach in Leeuwarden in mijn eigen Gym. (Studio Personal Fit & Health) Trainen van spieren en goed op je voeding letten kom je heel ver qua R.A, maar luister indd goed naar je lichaam en neem ook je rust. Succes! Met sportieve groet Ulko

Reactie plaatsen