25 oktober 2015 
2 min. leestijd

Caroline’s Bedtime Stories #7 Zo houd je je healthy habits vol

Caroline’s Bedtime Stories #7 Zo houd je je healthy habits vol
Nadat je vannacht een uurtje langer hebt geslapen (yessss zo relaxed) lig je deze column misschien te lezen in je bed; of misschien ben je al vroeg uit de veren en heb je je eerste 5 km rondje hardlopen er al op zitten? Wellicht ga je zo uitgebreid ontbijten of bij vriendinnen langs? Wat je ook aan het doen bent of gaat doen, je zult zeer waarschijnlijk één ding sowieso niet overslaan en dat is: je tanden poetsen.

Een routine klus

Tandenpoetsen voelt als niets bijzonders. Je doet het waarschijnlijk elke dag minstens twee keer zonder er bij na te denken. Je ouders hebben er keer op keer op gehamerd dat je je gebit goed moest onderhouden en inmiddels is het een gewoonte geworden. Een routine. Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat ik het ooit vergeten ben en heb eigenlijk ook nooit klachten gehoord (hoewel ik wel echt een enorme knoflook lover ben, maar goed dat is weer een ander verhaal). Mijn punt is, dat ik dus iets tenminste twee keer op een dag doe, zonder er echt bewust bij stil te staan. En dat ik daarmee mezelf en andere een groot plezier doe: een gezond gebit en een fris ruikende adem ;) 3

Consistentie is de core

Gisteren was ik voor FITSHE bij de Nike Training Club met Dafne Schippers. Heel gaaf om deze dame te ontmoeten en te zien hoe zij, samen met de Nike Master Trainers, 200 fitgirls in beweging zette. Dafne is natuurlijk dit jaar wereldkampioene geworden op de 200 meter en een van haar belangrijkste work-out routines is het trainen van haar core. Terwijl ik alle fitte dames zag zweten bedacht ik me: consistentie! Dat is de “core” om iets vol te houden. Jezelf nieuwe en gezonde gewoontes aanleren kan alleen maar door herhaling, herhaling en nog eens herhaling. Consistent, elke dag opnieuw. Net als tandenpoetsen moet het erin slijten. Net zo lang totdat je er niet eens meer bij nadenkt.

Een wijze les : het is een marathon en geen sprint

Terwijl deze column wordt gepost (altijd om 10.00 sharp, wat een routine he? haha) ben ik aan het yoga-en. Dat doe ik elke zondag standaard en sla eigenlijk nooit over. Met yoga heb ik mijn ritme gevonden, maar met andere dingen is het soms nog best lastig en daar kan ik dan echt van balen. De vraag is echter, wat voor zin heeft het om te gaan balen? Het aanleren en volhouden van nieuw gedrag is niet makkelijk en duurt lang (hoe lang duurde het wel niet totdat je gedachteloos die tandenborstel pakte?). Je kunt er alvast vanuit gaan dat wanneer je jezelf een nieuwe gewoonte wil aanleren je tenminste een aantal keer zult falen. Dafne Schippers mag dan wereldkampioene geworden zijn op de 200 meter sprint, het aanleren van haar routines was alles behalve een kort stukje rennen. Nee, het veranderen van gedrag is meer een marathon dan een sprint. Moraal van dit verhaal: wil je iets veranderen? Zorg dan dat je nieuwe gewoontes routine worden. En terwijl je dit doet, wees mild voor jezelf en pak het gewoon weer op als het even niet is gelukt. De aanhouder wint! Liefs Caroline PS Ik heb veel geleerd van mijn voormalige Personal Trainer Nurdin over dit onderwerp. Wil je meer lezen over gedrag en hoe je het verandert? Lees dan hier meer artikelen van Nurdin en zijn vriendin Barbara. Caroline (eigenaresse Fitshe) schrijft elke zondag in haar column: ‘Caroline’s Bedtime Stories’. Wil je meer weten over FITSHE? Ga dan naar de website en volg Caroline ook op Instagram! Lees hier Caroline’s Bedtime Stories #6.
Nathalie
Door

Nathalie

op 26 Oct 2015

Helemaal waar! Ik heb een tijdje een trainingsschema gevolgd.. Nu dat is afgelopen blijf ik toch die routine vasthouden, gewoon omdat het in mijn ritme zit!

Marlou
Door

Marlou

op 26 Oct 2015

Leuk artikel! Soms is het inderdaad lastig om een vaste routine te veranderen.. Goede tips om routines te veranderen of aan te passen. Er bewust van zijn scheelt al een hoop!

Gina
Door

Gina

op 31 Oct 2015

Het linkje ('Lees dan hier meer artikelen van Nurdin en zijn vriendin Barbara.') doet het niet. :) Verder een heel goed en herkenbaar artikel, ben het helemaal met je eens dat je je moet focussen op de lange in plaats van korte termijn!

Reactie plaatsen