03 oktober 2015 
1 min. leestijd

Caroline’s Bedtime Stories #4 Siësta!

Caroline’s Bedtime Stories #4 Siësta!
Ik schrijf deze column vanuit het prachtige eiland Tenerife. We – mijn vriend en ik- zijn hier vanwege een huwelijk van goede vrienden. Zij is half-Spaanse en haar moeder is geboren op dit “Isla Bonita”. Een betere locatie voor een huwelijk kun je je nauwelijks wensen. De zon schijnt hier nog rijkelijk en de temperatuur is zomers. Heerlijk!

Achter de douane

De dagen voor je vakantie zijn eigenlijk nooit relaxed, tenminste dat heb ik altijd. Vlak voor vertrek lijken er nog immer allerlei dingen te moeten gebeuren. Nee, echt ontspannen ben ik meestal niet. Maar wanneer ik eenmaal achter die douane ben, een koffie in mijn handen heb en een paar leuke tijdschriften in mijn tas, voel ik langzaam de vakantiestemming door mijn aderen stromen. Stukje bij beetje laat ik de stress van me afglijden. En voordat de piloot het vliegtuig de lucht in manoeuvreert, lig ik op de schouder van mijn vriend te slapen.

Middagdutjes

Overdag slapen: de ultieme luxe. Want wie doet er overdag nu een dutje? Nee joh, daarvoor heb je het toch veel te druk!? De Spanjaarden denken hier anders over. Ook hier op Tenerife zijn de winkels – zonder uitzondering- na de lunch gesloten. Iedereen neemt even tijd voor zichzelf en doet waar mogelijk even zijn of haar ogen dicht. Luie mensen die Spanjaarden, of toch niet?

De voordelen van een Siësta

Het schijnt dat Margaret Thatcher het Verenigd Koningkrijk met slechts 4 uur slaap per nacht bestuurde. Maar, overdag deed zij altijd een dutje. Deze Iron Lady was nou niet bepaald “lui” te noemen. Steeds meer onderzoek wijst uit dat een kort reisje naar Dromenland veel voordelen heeft. Even 30 minuten je ogen dicht zou de volgende voordelen hebben voor mensen van alle leeftijdscategorieën:
  • je bent fitter en opgewekter
  • je kunt je beter concentreren
  • je ervaart minder stress
  • je bent creatiever
  • je hebt een stabielere hormoonspiegel
Een “hazenslaapje” zou volgens slaap onderzoeker Sara Mednick zelfs beter zijn voor je motoriek, je geheugen en je leervermogen. Zo slecht hebben die Spanjaarden het dus niet bekeken. Overtuigd? Dan hier nog een paar tips voor jouw meest effectieve tukje:
  • Houd het kort, tussen de 25-30 minuten (niet in je REM slaap komen)
  • Maak de kamer donker
  • Doe je Siësta direct na de lunch, in ieder geval niet te laat in de middag.
Buenas Noches! Caroline Caroline (eigenaresse Fitshe) schrijft elke zondag in haar column: ‘Caroline’s Bedtime Stories’. Wil je meer weten over FITSHE? Ga dan naar de website en volg Caroline ook op Instagram! Lees hier Caroline’s Bedtime Stories #3. Foto14-4550
Reactie plaatsen