19 maart 2016 
2 min. leestijd

Caroline’s Bedtime Stories #14 Be Good

Caroline’s Bedtime Stories #14 Be Good
“Wie goed doet, goed ontmoet” is een spreekwoord dat je waarschijnlijk wel kent. En een goed begin is het halve werk. Goede dingen doen of iets “goed” doen. Ik ben er eens even goed voor gaan zitten.

Want wat is goed?

We kennen allemaal dat stemmetje in ons hoofd, of misschien beter gezegd in ons hart of onze onderbuik dat ons vertelt wat goed is om te doen. Het stemmetje is soms luid en soms bijna niet te horen en zegt bovendien ook niet altijd hetzelfde. De ene keer is het heel “ goed” om mijn computer dicht te klappen en de sportschool in te duiken, de andere keer is het weer heel goed om op zo’n moment nog even door te zetten. Goed betekent niet altijd leuk. De juiste, oftewel goede keuzes maken, is niet altijd makkelijk. Goed is voor iedereen anders. Wat jij goed vindt, vindt een ander misschien niet goed en omgekeerd. Iets goeds doen voor een ander, geeft me vaak een goed gevoel. Ik word er zelf ook blij van. Er zijn fantastische mensen die elke dag weer hun leven toewijden om vrijwillig anderen te helpen (check bijvoorbeeld: http://becausewecarry.org/over-ons/). Maar als je dat dan niet doet, ben je dan niet goed? En wanneer er geen balans is en je te veel voor een ander doet, dat is misschien toch ook weer niet goed…. Eh, ik ben de draad even kwijt?

Be selfish to be selfless

Een goede vriendin – en getalenteerd yoga docent- die ik heb ontmoet tijdens een yoga-retreat in Thailand, schreef laatst een mooie column. Zij zegt: "er zouden nauwelijks, of in ieder geval een stuk minder, problemen in de wereld zijn als iedereen meer van zichzelf zou houden." Als je echt van jezelf houdt dan maak je namelijk automatisch de juiste keuzes voor jezelf en daarmee voor anderen. Goed zijn voor anderen betekent dus niet: jezelf op de laatste plaats zetten. Er is een grappig verhaal over een koe en een kalf dat dit goed illustreert: een koe kan alleen haar kalf melk geven, als ze zelf eerst gras eet. Met andere woorden, je moet eerst goed voor jezelf zorgen voordat je goed kunt zijn voor anderen.

Good Health

Mijn persoonlijke overtuiging is dat goed voor jezelf zorgen begint met natuurlijke voeding van goede kwaliteit, voldoende beweging en ontspanning. En daartussen de juiste balans. Het blijft lastig, merk ik. Want wat is dan de juiste, of goede balans? Met alle drukte om ons heen is het makkelijk je eigen stem te laten overschreeuwen. Mij helpt het om elke dag te mediteren en veel te sporten. Daardoor voel ik letterlijk mijn lijf en voel ik ook wat ik nodig heb en waar er nog voldoende ruimte is om veel goeds te doen voor anderen. Ik merk ook dat andere vrouwen (maar ook mannen hoor) mij elke dat weer inspireren met hun verhalen over hoe zij bezig zijn om de –voor hen- goede balans te vinden. Deze zondag 20/03 is er een inspirerend evenement in het Good Hotel in Amsterdam: The Good Health Day. Met een food masterclass van Daan de Wit, een runningclass van de Atleet Fabriek en een yogaclass van LuLu Lemon en ik ben er ook natuurlijk met FITSHE.   GoodHealthDay Flyer Kom je ook voor een portie Good Health inspiration? https://www.facebook.com/events/668697359938656/ Wanneer je mijn naam noemt, krijg je vijftig procent korting op een kaartje. Goed toch? Liefs Caroline
Reactie plaatsen