31 december 2015 
1 min. leestijd

Caroline’s Bedtime Stories #12 Een Gelukkig Nieuwjaar zit in je hoofd

Caroline’s Bedtime Stories #12 Een Gelukkig Nieuwjaar zit in je hoofd
Dit is de laatste Caroline’s Bedtime Story van dit jaar. En in mijn hoofd ben ik stiekem al bezig met wat 2016 voor mijzelf en mijn bedrijf FITSHE in petto heeft. Ik kan niet wachten om mijn nieuwe plannen uit te rollen, nieuwe dingen te leren en ervaringen op te doen. Maar bovenal hoop ik dat 2016 een gelukkig jaar wordt. Voor mijzelf en iedereen om mij heen.

Geluk is blijkbaar het hoogst haalbare

Grappig, we wensen onze naasten altijd een GELUKKIG nieuwjaar. Ok, soms ook een "gezond" nieuwjaar, maar vanaf 31 december klokslag 12 uur ’s nachts hoor je toch voornamelijk mensen elkaar gelukwensen overbrengen voor het jaar wat gaat komen. Geluk is dus blijkbaar het hoogst haalbare en hetgeen we onze naasten, onszelf en eigenlijk iedereen- toewensen.

Geluk is een werkwoord

Er is veel over geluk geschreven en deze column is te kort om van hetgeen ik tot nu toe heb kunnen lezen een samenvatting te geven. Maar een belangrijk punt met betrekking tot geluk is dat we het voor een heel groot deel -volgens Ap Dijksterhuis hoogleraar psychologie zelfs voor 50% ZELF in de hand hebben. Ap Dijksterhuis laat zien dat ons gedrag voornamelijk wordt beïnvloed door onbewuste processen, maar dat we ons bewustzijn juist nodig hebben om geluk echt te ervaren. Je kunt geluk dus creëren. En om precies te zijn kun je geluk dus grotendeels creëren in je hoofd. Geluk is een werkwoord.

It’s all about your mindset

Vaak denken we dat externe omstandigheden zoals leven op een tropisch eiland, meer salaris, of nieuwe kleren, ons gelukkiger zullen maken. Of dat we ons veel gelukkiger voelen als we een blokjesbuik hebben of die paar kilo eraf. Uit onderzoek blijkt dat dit soort externe zaken eigenlijk helemaal geen of nauwelijks invloed hebben op het lange termijn "geluksgevoel" van jou en mij. Toegeven: ik word ook blij van een paar nieuwe Nike’s, maar om nou te zeggen dat ik me daardoor echt fundamenteel gelukkiger voel? Uiteindelijk gaat het dus allemaal om je mindset. Hoe ga je met dingen om? Sta je stil bij de (kleine) dingen op een dag die je blij maken (remember: #countyourblessings)? Richt je je aandacht op de positieve of negatieve kanten van het leven? Vergelijk je jezelf met anderen of ontvouw je je eigen talenten? Vanuit een langzaam licht wordend Rotterdam wens ik jullie allemaal een heel erg gelukkig 2016. En daarnaast ook een heel gezond en sportief 2016, want ik geloof ook dat een fit en gezond lijf bijdraagt aan persoonlijk geluk. Gelukkig Nieuwjaar! Liefs Caroline
Reactie plaatsen