20 april 2016 
4 min. leestijd

Candy Jacobs greep haar kans en ging fulltime skateboarden

Candy Jacobs greep haar kans en ging fulltime skateboarden
Vrouwen die skateboarden, daar zijn er niet veel van. Gelukkig dat toch steeds meer vrouwen hun comfortzone uitbreiden en kiezen voor een 'controversiële' sport. Eerder interviewden we al snowboardster Cheryl Maas en nu is het de beurt aan skateboardster Candy Jacobs. Deze Limburgse skatechick zei haar baan op en ging fulltime skateboarden. Nu wil ze niets anders meer dan werken aan haar droom.

Vorig jaar besloot je te stoppen met je baan en fulltime te gaan skateboarden. Was deze stap moeilijk voor je? Kun je rondkomen van het skateboarden?

De stap om fulltime te gaan skateboarden was niet zo moeilijk. Vanaf het moment dat ik begonnen ben, ben ik mijn hart verloren aan skateboarden. Ik kan me niets mooiers wensen dan fulltime skateboarden. Ik heb altijd in de gesloten jeugdzorg gewerkt, wat ik echt super tof vind, maar de contracten waren steeds maar tijdelijk. Toen na vijf jaar mijn contract wederom afliep, besloot ik dat dit de juiste tijd was. Ik was fit, had nu de tijd en een tijdelijk inkomen om het te gaan doen. Ik ben eerst vier maanden en vervolgens nog een keer twee maanden alle wedstrijden gaan doen die ik maar kon. Ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt en mijn eerste streetpart gefilmd. Toen wist ik al dat ik de juiste keuze gemaakt had. In december werd ik benaderd door Cariphy, zij hadden trainers die mij wel wilde trainen. Deze kans heb ik met beide handen aangegrepen en vanaf dat moment ben ik ook volle bak kracht-, conditie- en stabiliteitstraining aan het doen. Nu skate ik minimaal vijf dagen per week, train ik drie dagen per week en daarnaast werk ik nog flexibel in de jeugdzorg op de momenten dat ik Nederland ben.

Skateboarden wordt vaak gezien als een echte ‘mannensport’. Hoe houd jij je staande in dit mannenwereldje en is het ook moeilijker voor vrouwelijke skateboardster om aan de bak te komen?

Ik denk niet dat skateboarden een echte 'mannensport' is. Ik denk dat er vooral weinig vrouwen zijn die skateboarden omdat het ooit begonnen is met allemaal stoere mannen die gingen straatsurfen. Skateboarden is net zoveel een 'vrouwensport' als dat het een 'mannensport' is. De skateboardindustrie is vooral erg gericht op mannen wat het lastig maakt om bepaalde exposure en sponsoren te krijgen als vrouw zijnde. Candy Jacobs Fitgirls

Hoe zou je jezelf omschrijven? Ben je een door en door een ‘stoere chick’ of schuilt er diep binnenin je ook wel een ‘meisje-meisje’?

Vaak word ik gezien als stoere chick. Ik doe wat ik leuk vind, maak me over het algemeen niet zo druk over wat mensen van me denken en heb een ander uiterlijk dan de gemiddelde vrouw. Als een meisje meisje zou ik mezelf niet omschrijven maar ik ben ook zeker niet altijd de stoere chick. Ook ik vind het af en toe heerlijk om te shoppen (het liefst bij mijn sponsoren), een lekker verwendagje te hebben en complimenten te krijgen van leuke mannen. Girls will be girls.

Voor een buitenstaander ziet skateboarden er heel eng en vooral gevaarlijk uit. Ben jij ook weleens bang voor een nieuwe trick? Hoe overwin je deze angst?

Voor nieuwe tricks ben ik altijd bang. Ik weet dat ik ga vallen wanneer ik nieuwe dingen probeer. Ik vind het spannend om hoge trappen of rails te doen en kan dan soms wel honderd keer aanrijden zonder het te proberen, dit maakt me helemaal gek en dan moet ik het juist van mezelf doen. Wanneer ik dan vervolgens deze angst overwin, geeft dit zo'n ontzettende kick dat het al die moeite allemaal waard maakt!

In dit filmpje laat Candy haar tricks, maar ook haar falls zien. Vallen, opstaan en door!

Welk doel heb je nu voor ogen en hoe wil je dit gaan aanpakken?

Op dit moment probeer ik gewoon alles wat ik heb te investeren om een betere skateboarder te worden. Dit betekent gezond leven, sporten, zoveel mogelijk skaten en proberen zoveel mogelijk wedstrijden te doen. In augustus wordt bekendgemaakt of skateboarden een olympische sport wordt, dit zou voor mij een flinke last van mijn schouders zijn. Ik sta momenteel vierde op de wereldranglijst, wanneer skateboarden erkend zou worden door het NOC/NSF zou dit een heleboel deuren openen voor mij, maar ook voor een heleboel andere skateboardende vrouwen.

In je ‘hoe het allemaal begon’ schrijf je dat je moeder je op een dag met een oud skateboard afzette bij een skatepark en ze je twee uur later weer op kwam halen. Dit klinkt alsof het een grote stap buiten je comfortzone is geweest. Hoe heb je dit zelf ervaren?

Ik kan me niet herinneren dat het voelde als een stap buiten mijn comfort zone, want die dag ben ik verliefd geworden op skateboarden. Aanvankelijk waren er wel wat jongens die het maar niks vonden dat ik kwam opdagen op de skatebaan, maar toen ze zagen dat ik nergens heen ging, werd ik ook wel snel geaccepteerd. Skateboarden heeft me wel vaker uit mijn comfortzone gehaald, vroeger durfde ik bijvoorbeeld zelden ergens te logeren, tegenwoordig kan ik overal slapen, heb ik ontzettende mooie plekken van de wereld gezien en honderden dingen gedaan waar ik nooit van had durven dromen.

"Skateboarden heeft me wel vaker uit mijn comfortzone gehaald, vroeger durfde ik bijvoorbeeld zelden ergens te logeren, tegenwoordig kan ik overal slapen."

Naast skateboarden ben je ook veel te vinden in de sportschool. Wat is je favoriete workout?

Wanneer je me nu gevraagd had wat mijn minst favoriete workout was, had ik meteen antwoord kunnen geven. Nu moet ik even nadenken. Ik houd van krachttraining; skateboarden is een explosieve sport. Ik merk dan ook binnen mijn workouts dat ik er niet gelukkig van word wanneer mijn trainers aangeven dat we 'lekker even conditietraining gaan doen'. Squats en jumps vind ik het fijnst, waarschijnlijk omdat deze het dichts bij mijn sport in de buurt komen.

Wil je nog iets toevoegen aan dit interview?

Let the good times roll :) En uiteraard bedankt voor dit interview en als ik zo vrij mag zijn wil graag even mijn sponsoren bedanken die me altijd steunen, Etnies, Blackriver, Cariphy, Bleed Clothing, Waalhalla skatepark en Immortal laces. Oh ja, ik ben bezig met een crowdfunding actie, voel je vrij om een bezoekje te brengen aanwww.gofundme.com/candyjacobs
Reactie plaatsen