04 maart 2016 
1 min. leestijd

Budget Shopping: Eten naar het seizoen

Budget Shopping: Eten naar het seizoen
Gezond eten wordt vaak geassocieerd met duur eten. Als je dit per product bekijkt, klopt het vaak wel dat bijvoorbeeld een ontbijtkoek goedkoper is dan een rauwe reep van fruit en noten en fruit uit blik minder kosten dan vers fruit. Hoe kunnen we nu zo goedkoop mogelijk gezond eten? Een handige tip is om te eten wat de natuur op dat moment te bieden heeft: groenten en fruit van het seizoen. Ook ik merk dat het bedrag bij de kassa mij vaak tegenvalt, wanneer ik wat verse groenten, fruit en noten heb gekocht. Wat mensen vaak vergeten is dat deze producten wel heel erg voedzaam zijn, waardoor je er vaak minder van hoeft te eten om gevuld te raken en de prijs per ‘voedingsstof’ uiteindelijk meevalt, maar eerlijk is eerlijk, verse groenten en fruit kosten nu eenmaal wat. Er zijn wel manieren om zo voordelig mogelijk uit te zijn, zonder jouw gezonde levensstijl te hoeven inschikken. Een van die manieren is het kopen en eten van seizoensgroenten en -fruit. De prijzen van groenten en fruit variëren constant. Dit is een kwestie van vraag, maar vooral aanbod. Seizoensgroenten en -fruit worden meer aangeboden, waardoor de prijzen van deze voedingsmiddelen lager zijn. Vaak zijn de seizoensgroenten ook nog eens veel gezonder: door de versheid blijven de voedingsstoffen behouden.

Seizoensgroenten van maart

Voorbeelden van groenten van maart zijn bekende wintergroenten als aardappelen, wortels, spruiten, pastinaak en pompoen. Stamppotjes maken in maart kan dus nog steeds en is ook nog eens heel gezond! Veel soorten kool groeien ook volop in maart: bloemkool, rodekool, savooikool en wittekool. Bladgroenten die in maart groeien, zijn veldsla en spinazie. Andere seizoensgroenten van deze maand zijn paddenstoelen, prei en rode biet.

Seizoensfruit van maart

In maart begint ook de lente. Hoewel het nog even afwachten is of het zonnetje zich buiten veel zal laten zien, kunnen we wel weer volop genieten van zomers fruit, waardoor het zonnetje in huis spontaan gaat schijnen. Zo zijn de ananas, mango en papaja momenteel in topvorm. Daarnaast zijn sinaasappels, rabarber, appels, granaatappel en onze all-time favorite de avocado, ook typische voorbeelden van maart-fruit. Het nadeel van seizoensgroenten en -fruit is, dat de voordelen dus gelden voor dat seizoen. Voor je het weet worden deze groenten en fruit weer vervangen door de pareltjes van april, mei, juni, juli, enzovoort. Geen tijd te verliezen, dus ren nu naar de supermarkt (meteen een goede workout).
Reactie plaatsen