06 mei 2016 
2 min. leestijd

Botox! Waarom zijn we zo bang om oud te worden?

Botox! Waarom zijn we zo bang om oud te worden?
Meer tieners aan de botox, dat is de kop van een artikel op Nu.nl dat een paar maanden geleden is verschenen. Waarom we hebben gewacht met reageren hierop? Omdat het heel mooi past in ons maandthema #FCKPERFECT. We willen anno 2016 namelijk niet alleen meer ouderdom bestrijden, maar zelfs proberen te voorkomen. Waarom zijn we zo bang om oud te worden en waarom proberen we dit op te lossen met zo vroeg mogelijk te beginnen met botox?

Je bent zo oud als je je voelt

Je bent zo oud als je je voelt, dat is een leus die ik al mijn hele leven aan alle kanten hoor. Jammer dat mensen er vaak ouder uitzien dan dat ze zich voelen, maar maakt dat iets uit? Naar mijn mening niet. Ik vind dat rimpeltjes, streepjes en kraaienpootjes juist laten zien dat je geleefd hebt, dat je dingen hebt meegemaakt. Waarom zou je als je dertig bent, eruit willen zien als een zestienjarige? Ik ben blij dat ik er niet meer uitzie zoals mijn zestienjarige ik, ook al had zij wel een iets strakkere huid. Ik kan me wel voorstellen dat als je een jaar of veertig/vijftig bent, dat je dan je huid even een opfrisser wil geven. De dure crèmes werken niet meer en je hebt het geld om botox te proberen bij een goede dokter. Het kan ook zijn dat je overmatig zweet of dat je constant spiertrekkingen hebt, daarvoor kan botox ook een oplossing bieden. Het middeltje zorgt er namelijk voor dat de spieren ontspannen, hierdoor zweet je minder en kan er iets gedaan worden aan overactieve spieren, het positieve neveneffect is dan dat je rimpels ook verdwijnen.

Te jong voor botox

Vooral in Amerika en Groot Brittannië wordt het echter steeds meer een trend om preventief botox in te laten spuiten. Door de spieren op vroege leeftijd al aan te pakken, proberen jonge vrouwen te voorkomen dat ze rimpels krijgen. Het inspuiten van botox kan echter verslavend gaan werken en om het effect te behouden moet je iedere drie maanden een prik laten zetten. Stel je voor dat je vanaf je zestiende ieder jaar vier keer botox moet laten spuiten. Wanneer je dertig bent, heb je al bijna zestig behandelingen gehad, een behandeling kost gemiddeld tweehonderd euro. Tel maar uit hoe veel dat kost! Daarnaast kan er, omdat preventief gebruik van botox nog vrij nieuw is, ook niets gezegd worden over de gevolgen. Veel plastisch chirurgen vinden het dan ook onnodig dat vrouwen al op zo'n jonge leeftijd beginnen met het inspuiten van botox, dus er zijn gelukkig wel dokters die deze jonge vrouwen niet behandelen. Het gevaar van het weren van jonge vrouwen kan echter nog ernstigere gevolgen hebben. Doordat de jonge meisjes in de goede klinieken geweerd worden, wijken ze uit naar louche botoxpraktijken of bestellen ze de spullen zelf op internet. Op internet is namelijk al het materiaal te verkrijgen om zelf je botoxstudio op te zetten. Op die manier kun je zelf botox inspuiten, maar er zijn ook mensen die illegaal botoxbehandelingen aanbieden. Vaak lopen dit soort amateurbehandelingen helemaal mis!

Schoonheid komt van binnenuit!

We kunnen wel met vingertjes gaan wijzen naar gefotoshopte modellen die een onhaalbaar schoonheidsideaal uitdragen of naar de mensen die reclame maken voor botox en plastisch chirurgie, maar dat gaat onze huidige houding tegenover verjongingsmiddelen niet veranderen. Het is problematisch dat zoveel jonge vrouwen de druk voelen om voor altijd jong te blijven. Daarom moeten we hier samen een vuist tegen maken en ook de schoonheden van ouderdom laten zien. Je bent niets minder waard met een rimpel meer of minder en om vanaf nu je hele leven om de drie maanden naar de plastisch chirurg te moeten, is een overweging waar je goed over na moet denken. Is dat al je tijd en geld wel waard? Veel mensen zeggen dat ze gelukkiger zijn na een botoxbehandeling, maar van hoe lange duur is dit geluk? Geluk komt namelijk van binnenuit en dat kun je niet nastreven door steeds maar een je buitenkant te blijven klooien. Natuurlijk kan botox je mooier maken. Maar het maakt je niet mooi(er) als mens, dat moet je helemaal zelf doen. REFERENTIES www.nu.nl/overig/2197320/meer-tieners-botox.html www.plastische-chirurgie.nl/nieuws/Steeds-meer-tieners-aan-de-botox  
Reactie plaatsen