14 december 2015 
6 min. leestijd

#Boekjeopen: Ondanks reuma geef ik nooit mijn dromen op!

#Boekjeopen: Ondanks reuma geef ik nooit mijn dromen op!
Reuma is, in veel gevallen, een onzichtbare ziekte waar bijna twee miljoen mensen in ons land onder lijden. Het Reumafonds roept deze mensen op hun verhaal te delen en een boekje open te doen over een leven met reuma door middel van de campagne #boekjeopen. Het is een leven met obstakels en onzekerheden, maar ook met ambities en dromen. Daarom wil het Reumafonds laten zien dat de ziekte niet bepalend is voor wie we echt zijn. Laat je inspireren door powervrouw Jeanet Wolf die er alles aan doet om haar eigen dromen uit te laten komen. Heel veel doelen en mega grote ambities hebben. Altijd een borrelende drive om keihard te werken voor het leven dat ik wil leiden. Dat is waar ik dagelijks mee bezig ben, zonder letterlijk iedere dag bezig te zijn. Simpelweg omdat mijn lichaam mijn drive en wilskracht niet kan bijhouden. Wat doe je in zo’n geval? Het beste er van maken natuurlijk! Wat er gaande is in, en met mijn lijf weet ik niet precies en dat zal ik ook nooit exact gaan begrijpen. Die behoefte heb ik ook niet meer. Toen ik in 2012 voor het zoveelste jaar op een rij in het ziekenhuis was en er weer geen oorzaak werd gevonden van mijn altijd aanwezige vermoeidheid en soms niet te dragen pijn in mijn lijf, werd er gezegd dat het om fibromyalgie en ME zou gaan. Echt zeker is dit echter niet en artsen hebben nooit een duidelijke diagnose vast kunnen stellen. Toch voldeed alles aan het fibromyalgie en ME plaatje. Ik wist nu dat deze ziekte de reden was van mijn altijd gesloopte lichaam.

Dromen opgeven? Nooit!

Was dit een reden om op te geven en mijn doelen en dromen te vergeten? Nooit! Wel werd het tijd om het één en ander bij te stellen, en dan met name mijn mindset. Hoe ik mijn altijd aanwezige wilskracht en drive moest combineren met mijn pijnlijke en vermoeide lichaam wist ik nog niet. Ik was voorheen altijd bezig met ‘niet zeiken, gewoon doorgaan’ maar wist dat dat geen oplossing voor de lange termijn was. Maar wat ik wel moest doen, wist ik niet. En eerlijk is eerlijk, nu, jaren later, weet ik dat nog steeds niet altijd. Soms begrijp ik gewoon niet waarom ik me weer slecht voel. Soms voelt het ontzettend oneerlijk omdat ik er voor mijn gevoel echt alles aan doe het zo goed mogelijk te managen. Toch ben ik op de goede weg en voel ik mij niet beperkt. Ik voel me wel regelmatig tegengehouden, alsof mijn leven op de handrem gaat. Maar mijn dromen en doelen zijn te bereiken.

Eraan wennen maar niet erbij neerleggen

Omdat ik weet en ervaar dat ik niet kan doen wat ik wil zonder volledig uitgeput te raken, moet ik daar altijd rekening mee houden. Sinds 2005 toen John, mijn man, en ik elkaar leerden kennen, zijn de keren dat we uit zijn gegaan, naar de bioscoop zijn geweest, gezwommen hebben in een druk zwembad of gewoon ‘leuk’ bij vrienden langs zijn geweest op twee handen te tellen. Simpelweg omdat zoiets vanzelfsprekends altijd weer resulteerde in dagen lang bijslapen, ellendig veel pijn en uitgeput zijn. Dus wat deden we? Lekker samen zijn en genieten van de rust om ons heen. Dingen doen die wél lukten, picknicken bijvoorbeeld als we een weekendje weg waren, naar het bos gaan of samen films kijken. We weten niet beter dan dat we altijd rekening moeten houden met mijn lichaam. Frustrerend is het soms zeker, maar erg is het niet. We zijn tien jaar verder en we weten niet beter.

Beperkingen, dank jullie wel!

Juist door mijn beperkte lichaam heb ik veel keuzes moeten maken. Één van die keuzes was dat ik mijn eigen online bedrijf ben gestart. Dit omdat ik mijn fulltime studie destijds niet via het reguliere programma kon volhouden, vaak afwezig was waaruit bleek dat fulltime werken niet realistisch was. Tijdens mijn stage, die ik niet vol kon houden, merkte ik dat een fulltime baan met vaste werktijden er niet in zat. Ook merkte ik dat ‘met mensen zijn’ teveel energie vergde en ik niet zeker wist of ik wel fit genoeg zou zijn om dag in dag uit mensen één op één te begeleiden als diëtist, personal trainer en mindset-, lifestyle-, voeding- en sport coach. Ik wilde dit echter allemaal wel maar ik wist niet goed hoe ik dat moest gaan doen. Door de beperkingen heb ik heel erg veel en goed moeten nadenken over hoe ik mijn ambities vorm kon geven. Dit leidde tot ons huidige bedrijf waarvan het in 2012 gestarte online moederbedrijf (wolfcoaching.nl) ondertussen drie aparte takken heeft. Iedere dag kan ik werken, iets wat ik voorheen niet had gedacht omdat een standaard werkweek met vaste uren niet vol te houden is. Ik werk vele malen meer dan 40 uur per week maar omdat ik het allemaal zelf in kan delen, kan ik mijn bedrijf constant laten groeien en kan ik tegelijkertijd dagen of weken rustig aan doen als dat nodig is. De allergrootste bonus is natuurlijk dat ik iedere dag bezig ben met het realiseren van mijn eigen doelen en dromen, iets dat mede dankzij mij beperkingen tot stand is gekomen. Heel erg goed nadenken over het ‘besteden’ van mijn energie, is dus zo erg nog niet ;). Ik werk vanuit mijn passie, help andere mensen hun doelen te bereiken en kan ondertussen rekening houden met mijn minder fitte dagen of weken. En die weken zijn er veel, te veel naar mijn zin, maar altijd onthoud ik weer dat ik zó veel meer kan dan ik denk, als ik maar blijf kijken naar wat wél lukt, in plaats van naar wat niet zo goed lukt.

Drastische keuzes

Nu komen de feestdagen er aan. Drukte, gezelligheid, veel bezig. Wij niet, wij ontlopen het ieder jaar. Wellicht niet de meest stoere manier, maar wel de meest aantrekkelijke manier. Alle drukte om de feestdagen heen zijn dingen die teveel energie kosten waardoor ik erg vermoeid word, veel pijn krijg en dat is het me simpelweg niet waard. Wat dat betreft maken wij vrij drastische keuzes en zoeken zo weinig mogelijk drukte op. Al doende leerden we wat de minst verstandige keuzes zijn om te maken en daar passen we ons nu veel op aan. Één van mijn dromen is wereldreizen. Rondom kerst en oud en nieuw gaan we altijd op reis, dit jaar naar Bali. Dat reizen is overigens een droom die op het punt staat verwezenlijkt te worden. John en ik werken er op dit moment naar toe om permanent wereld reizen en werken te combineren. Ongeacht een lijf dat soms tegenwerkt en ondanks dat ook het reizen een flinke aanslag kan zijn op mijn fitheid. Maar iedere dag is er een moment dat het beter of zelfs heel erg goed gaat. Ondanks dat ik niet altijd zo veel kan doen als ik zou willen, weet ik dat doelen bereikt kunnen worden. Zelfs ondanks het feit dat ik in één jaar zeker zes slechte maanden heb, inclusief weken dat ik niets anders kan dan liggen en slapen. Ondanks dat, is er veel te veel te ontdekken in de wereld om stil te blijven staan bij wat niet lukt. De afgelopen jaren heb ik laten zien dat er grootse dingen bereikt kunnen worden, zolang je door blijft gaan en je je aanpast aan je eigen kunnen.

Beste versie van jezelf

Gemakkelijk is het niet altijd, maar opgeven is voor mij simpelweg onmogelijk. Er is veel te veel moois om te ontdekken, te doen en te leren. Mijn lichaam en ik hebben onze gezamenlijke middenweg gevonden en hebben eindelijk vriendschap gesloten. Soms hebben we ruzie, maar meestal kunnen we het goed met elkaar vinden. En dat is waar het om draait volgens mijl; die middenweg waarin de beperkingen niet genegeerd worden maar waarbij je je er ook niet door laat tegen houden.

Geloof mij maar, je hebt veel meer in je mars dan je denkt, daar geloof ik in!

Wil je meer leren over een positieve mindset ontwikkelen en de beste versie van jezelf worden? Dan nodig ik je van harte uit op www.johnenjeanet.nl waar we heel veel tips en adviezen delen en je helpen iedere dag een stap dichter bij je doelen te komen, omdat we weten hoe juiste mindset een groot verschil voor je gehele leven kan maken! Ben je heel nieuwsgierig naar de member-artikelen stuur me dan een mailtje (info@johnenjeanet.nl) met de vermelding naar dit artikel en de reden waarom de member video’s en artikelen je aanspreken, zodat ik je een kortingscode kan geven. Schroom niet en doe het echt als je dat leuk vindt want het is tijd om je doelen waar te maken, ondanks dat dat niet altijd gemakkelijk of vanzelfsprekend is! Heel veel liefs, Jeanet Lees nog meer inspirerende verhalen op www.reumafonds.nl/boekjeopen. Wil jij ook je verhaal delen om andere te motiveren en te inspireren laat het ons weten via info@fitgirls.nl 68
Reactie plaatsen