13 oktober 2015 
2 min. leestijd

BODY WORLDS: The Happiness Project + Winactie!

BODY WORLDS: The Happiness Project + Winactie!

"Behandel je lichaam alsof het een kostbaar instrument is en ontdek wat het voor je kan betekenen."

Ik leer door het vele sporten steeds meer over de capaciteiten die mijn lichaam bezit. Ook realiseer ik me steeds meer dat ik eigenlijk bagger weinig weet over de processen binnen in mijn lichaam. Zo weet ik dat je endorfine aanmaakt door te sporten. Maar hoe dit precies in z’n werk gaat, tsja, geen idee.Tijd om hier verandering in te brengen! Een eerste stap was een bezoek aan Body Worlds. Ik werd uitgenodigd voor een rondleiding door 'Body Worlds: The Happiness Project' in Amsterdam. Een expositie met echte menselijk lichamen waarbij je leert over de invloed van geluk op onze gezondheid. En het effect van geluk op lichaam en ziel.

Geplastineerde lichamen, wat?

De expositie is gebaseerd op een donorprogramma waardoor er meer dan tweehonderd anatomische preparaten van echte(!) menselijke lichamen kunnen worden getoond. De lichamen tonen de complexiteit, veerkracht en kwetsbaarheid van het menselijk lichaam. Echte lichamen? Hoe dan?! De lichamen zijn met speciale technieken geplastineerd waardoor het ontbindingsproces stopt. Pretty scary right? Een beetje eng misschien, maar wel verdomd interessant. Enne... door de plastinatie is er geen sprake van bloederige toestanden, no worries! De expositie bestaat uit meerdere verdiepingen. Elke verdieping legt de nadruk op andere delen van het menselijk lichaam. Je wordt meteen geconfronteerd met de 'echtheid' van de expositie: in de eerste kamer zie je al meteen een echt menselijk hoofd dat doormidden is gesneden zodat je de binnenkant van het hoofd kunt bekijken."Is dit echt?'' ''NIET!", was mijn eerste reactie. Mijn beeld over het menselijk lichaam is voornamelijk gevormd door animatie filmpjes bij biologie lessen en educatieve mediakanalen. Hoe het menselijk lichaam er van binnen echt uit zag, wist ik eigenlijk niet. En wauw, wat een openbaring. Het menselijk lichaam is zo iets moois, zo iets wonderlijks. lichaam1

Gezocht: Fotografisch geheugen

Bij elk gedeelte van het menselijk lichaam wordt veel informatie gegeven over de functie van het lichamelijke onderdeel. Een beetje overweldigend voor een new bee als ik. Het liefste wil ik op zo'n moment een fotografisch geheugen hebben, zodat ik de informatie ook daadwerkelijk opsla. Belangrijk is dan ook dat je goed de tijd neemt, wanneer je overweegt een bezoekje te brengen aan de expositie. Je kunt er zoveel leren! Naast de grote hoeveelheid bezienswaardigheden en informatie krijg je ook de kans een echt hart of stel hersens vast te houden. Ik koos voor de hersenen (je krijgt handschoentjes), wat zijn hersenen groot en zwaar! hersenen

Kaarten winnen?

Hoewel ik de helft van alle gegeven informatie tijdens de expositie alweer ben vergeten, heb ik nog meer bewondering gekregen voor mijn lichaam. Het menselijk lichaam zoekt constant naar de juiste balans en is tot zoveel instaat. 'BODY WORLDS: The Happiness Project' is gevestigd op het Damrak 66 (twee minuten lopen van de dam of vijf minuten van Amsterdam Centraal Station). Ook benieuwd geworden? Lucky you! Wij mogen drie keer, twee entreetickets voor 'BODY WORLDS: The Happiness Project' weg geven. Wil jij deze kaarten winnen? Laat ons in een reactie op Facebook weten waarom jij deze kaarten moet winnen en wie weet brengt jij zeer binnenkort zelf een bezoekje aan deze toffe expositie.
Marijke Ebbers - Pubben
Door

Marijke Ebbers - Pubben

op 13 Oct 2015

Omdat Body Worlds laat zien dat quality time met je vriend/man en kennis opdoen goed samen kan! En wij dit graag mogen ervaren saampjes.

Nicole
Door

Nicole

op 14 Oct 2015

Ik weet dat het lichaam een kostbaar bezit is, sta hier alleen te weinig bij stil. Graag wil ik naar deze expositie, zodat ik het belang van een gezond en fit lichaam weer bovenaan op mijn prioriteiten lijst zet, en dat werk daar onder mag staan. En niet omgekeerd.

Shanenn
Door

Shanenn

op 14 Oct 2015

Ik 'durfde' eigenlijk nooit heen te gaan, omdat het toch een beetje gek is zo met echte lichamen, maar na het lezen van je stukje lijkt het me toch wel erg leerzaam en interessant.. Misschien toch maar eens een kijkje nemen hoe ons lichaam er van binnen uitziet! X

Merel Blom
Door

Merel Blom

op 14 Oct 2015

Ja super gaaf! Als fitness addict en pas afgestuurde verpleegkundige zou ik zo veel van kunnen leren en ervaring op kunnen doen die ik ook in het dagelijks leven kan gebruiken! Dus ik ga heeeeel hard duimen!

Reactie plaatsen