16 januari 2017 
2 min. leestijd

Blue Monday: een dag om depri te zijn?

Blue Monday: een dag om depri te zijn?

Iedereen heeft wel eens zo'n dag dat je nergens zin in hebt. Je loopt de hele dag in je onesie zonder te douchen, je haar laat je voor wat het is en in de buurt komen van je make-up is een no go. Liggend op de bank met Netflix op je televisie en eten binnen handbereik kijk je serie na serie. Het is juist heel goed om dit zo af en toe te doen. Vaak kun je je weer opladen om de week vol frisse moed te beginnen, maar wat als dat opladen niet meer lukt en je dit elke dag doet? En je ook gevoelens van falen hebt en je angstig en onzeker voelt? Dan is er meer aan de hand en heb je misschien wel een depressie.

Wat is een depressie eigenlijk?

Depressie is een stemmingsstoornis die ook wel eens een depressieve stoornis wordt genoemd. Het wordt gekenmerkt door een neerslachtige stemming en het verlies aan interesse in bijna alle dagelijkse activiteiten. Je hebt drie vormen van depressie: lichte, matig ernstige en een ernstige depressie. Bij de eerste vorm zijn de klachten vaak na drie maanden voorbij. Bij de twee anderen verslechtert je situatie binnen enkele weken en worden de klachten alleen maar erger. Deze klachten komen tot uiting in slaapproblemen, vermoeidheid, gevoelens van waardeloosheid, geagiteerd en rusteloos zijn of juist geremd, concentratieproblemen of terugkerende gedachten aan dood of zelfdoding. Dit zijn geen luchtige klachten en daarom vindt Fitgirls.nl het erg belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Gelukkig zijn wij niet de enige met deze mening en wordt er aanstaande maandag, in samenwerking met bekende Nederlanders, een gala georganiseerd die in het teken staat van depressie.

Blue Monday

Maandag 16 januari is het blue monday (deprimaandag); het is de meest depressieve dag van het jaar. Het zou de dag zijn waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit heeft te maken met het mislukken van de goede voornemens en de vakanties die nog erg ver lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is maandag de eerste dag van de werkweek die vaak als niet leuk wordt gezien. Nou, leuk zo'n dag waarop iedereen zich depressief ‘mag’ voelen… Maar wat als je echt depressief bent? Wat voor toegevoegde waarde heeft zo'n dag dan? Om meer awareness te creëren voor deze ziekte organiseert psychiater Bram Bakker het depressiegala. Met dit gala wil hij het taboe op depressie wegnemen zodat mensen er openlijk over durven te praten zonder in een hokje geduwd te worden. “Praten is de eerste stap. Alleen dan kunnen signalen van een depressie al in een vroeger stadium worden herkend en erkend. Echt iedereen kan een depressie krijgen en het is beslist geen aanstellerij. De meeste mensen met een depressie lijden in stilte," aldus Bram Bakker.

Depressiegala

Depressieve klachten vormen bij jongeren de meest voorkomende gezondheidslast. 1 op de 15 jongeren en 1 op de 20 volwassenen hebben er last van. Op dit moment zijn ruim een half miljoen Nederlanders depressief. Er is meer aandacht nodig om deze volksziekte, inmiddels in de top 3 van gezondheidsproblemen, te voorkomen. Renee van der Gijp, die zelf enkele jaren geleden aan een zware depressie leed, vindt het belangrijk dat de ziekte bespreekbaar wordt, vooral bij jongeren. “Als je jong bent, doe je je vaak stoerder voor dan je je voelt. Je voelt je onzeker maar je moet je groot houden voor je leeftijdsgenoten. Dat masker moet af”. Daarom levert hij een grote bijdrage aan het gala, dat aanstaande maandag in het theater Amsterdam wordt gehouden. Naast Renee van der Gijp zijn cabaretier Mike Boddé, presentatrice Anita Witzier, Voice Kids winnares Laura van Kaam en cabaretier Marjolijn van Kooten ook aanwezig. Kaarten zijn te koop via http://www.depressiegala.nl.
Reactie plaatsen