Koffie detox
Redactie
09/17/2018
1 min
0

Bizar! Dit is wat twee weken geen koffie met mij deed.

09/17/2018
1 min
0
Pas nadat ik koffie had gedronken, had ik het gevoel dat ik leefde. Daarvoor had ik het gevoel dat ik maar half leefde. Ik dronk maar één of twee kopjes koffie per dag. Verslaafd vond ik mezelf daarom zeker niet. Koffie dronk ik vooral voor de smaak. Tenminste, dat had ik mijzelf wijs gemaakt. Totdat ik afgelopen zomer naar India afreisde voor een Yoga teacher training. De dag startte hier om 6 uur ’s ochtends voor een meditatie van meer dan een uur. Tijd voor koffie was er niet. En voor mij is 5.30 voor koffie ook wel iets te vroeg. Wat dit met mijn lichaam en energieniveau deed was verbazingwekkend.

Afkickverschijnselen

De eerste dag had ik knallende koppijn. Dit kon echt niet aan de koffie liggen, die ik die dag niet had gedronken, daarvan was ik overtuigd (dacht ik). Ik dronk tenslotte maar één of twee kopjes per dag.

Meer energie zonder koffie

Door de Yoga merkte ik dat ik helemaal geen koffie nodig had. Na de meditatiesessie en yoga asana’s (yoga houdingen) had ik meer energie, dan na een rustige ochtend met koffie, zoals ik dat thuis in Amsterdam altijd deed.

Patronen & gewoontes doorbreken binnen twee weken

Bizar hoe snel je patronen en gewoontes kon doorbreken! Na twee weken India zonder koffie, merkte ik dat mijn patroon al was doorbroken. Thuis merkte ik dat ik niet meer snakte naar dat kopje koffie in de ochtend. Ik dronk water, thee, gember thee of chai. Net waarin ik zin had.

Hartkloppingen, opgejaagd gevoel en uitbarstingen

Het patroon en mijn gewoontes waren zeker doorbroken. Ik merkte dat in alles! Koffie was niet het eerste waar ik aan dacht als ik ’s ochtends mijn ogen opende. Ook op kantoor besloot ik geen koffie te drinken. Toch, vond ik koffie nog steeds erg lekker. Water en groene thee de hele dag komt je soms ook zo de neus uit! Dus ik besloot een cappuccino te drinken als start van de dag. Wat er hierna gebeurde was bizar! Ik voelde mijn hart steeds sneller kloppen, een onrustig, opgejaagd gevoel in mijn lichaam, wat zich kenmerkte in mijn uitingen naar mijn zoon, die zich klaar moest maken voor de eerste week school. “Schiet op! Ga je tanden nu poetsen! Doe je schoenen aan! We hebben nog 5maar vijf minuten en je moet nog je tanden poetsen, schoenen aandoen, jas aan… Zo komen we te laat!!!!” Ik schrok van deze reactie. Zo wilde ik niet zijn! Nooit gedacht ook dat één kop koffie zo’n effect kon hebben op mijn lichaam, uitbarstingen en energieniveau. Ben jij je bewust van het effect van jouw levensstijl, voeding en gewoontes op jouw energieniveau, gemoedstoestand en lichaam? Ik weet in ieder geval, mijn koffie momentjes kies ik heel bewust of vervang deze door heerlijke alternatieven zoals Golden milk, thee, chai of gemberthee.
Reacties
Categorieën