05 september 2017 
3 min. leestijd

Binnenkort weer op reis? Wees voorbereid met Eva's 7 beste travelhacks

Binnenkort weer op reis? Wees voorbereid met Eva's 7 beste travelhacks
Over een maand is het weer zo ver en ruil ik het kleine Nederland in voor Brazilië en nog wat andere landen. Reizen is mijn ‘middle name’, en met zoveel ervaring zou je verwachten dat ik geen domme foutjes meer maak. Helaas ben ik nogal chaotisch en verlopen mijn reisvoorbereidingen allesbehalve gesmeerd. Hierbij dan ook mijn travelhacks zodat jij niet dezelfde fout(en) maakt als ik.

1. Geldig paspoort

In Europa mag je een paar weken voordat je paspoort verloopt, nog tripjes maken. Dit is helaas niet zo als je buiten Europa gaat reizen. Voor Amerika en Canada moet je paspoort bijvoorbeeld minimaal 6 maanden geldig zijn. Voor Australië geldt dat je paspoort nog geldig moet zijn als je weer teruggaat naar Nederland. Let hier goed op aangezien ze retestreng zijn bij de douane. Het zou zonde zijn als je weer op een vliegtuig terug naar huis wordt gezet.

2. Check of je een visum nodig hebt

Check, voordat je super enthousiast je vlucht boekt, eerst even hoe lang je in je lievelingsland mag blijven. Zo had ik het idee om 6 maanden te vertoeven in Rio. Deze droom werd een beetje verpest toen ik erachter kwam dat ik maximaal 90 dagen in Brazilië mag blijven. Een ‘visa run’ waarbij ik even de grens over hop en daarna weer terug ga naar het bruisende Brazilië, is ook niet mogelijk. Nu zit ik dus met een terugvlucht vanuit Rio terwijl ik me 3 maanden ergens anders moet zien te vermaken. Als ik dat had geweten, had ik een vlucht vanuit een ander land geboekt. In andere landen hebben ze ook zo’n maximum aantal dagen. Het is wel handig om dat even te checken voor je vertrekt en plannen maakt. Zo kun je eventueel een vlucht vanaf een ander land boeken.

3. Een ticket boeken

Oeh la la, het is zo ver, je gaat eindelijk je ticket boeken! Waarschijnlijk is het je weleens opgevallen dat deze prijzen per dag nogal kunnen verschillen. Je kunt het beste een prijsalarm instellen op Skyscanner zodat je een melding krijgt wanneer de prijs verandert. Zo kan je een ticket boeken wanneer deze het goedkoopst is. Daarnaast kan het soms schelen om van Rotterdam of Düsseldorf te vliegen. De WereldWeken van KLM zijn ook een goed moment om je ticket te scoren. Ben je van plan om in Azië te reizen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief van Air Asia. Daar houden ze weleens een ‘big sale’ waarbij je voor bijvoorbeeld €10,- al een enkeltje kan scoren van Bali naar Yogjakarta! Nog een tip als je op ticketjacht bent: boek altijd een terugvlucht naar Nederland. In veel landen kom je met een enkeltje het land niet binnen. Je moet altijd kunnen aantonen dat je het land weer gaat verlaten. Ben je van plan om met de bus ergens de grens over te steken naar een ander land? Dan moet je alsnog een vlucht hebben terug naar Nederland. Gelukkig kun je deze vlucht altijd nog omboeken, mocht je langer willen reizen.

4. Als je via Amerika vliegt

Met je vlucht en eventueel visum in de pocket, ben je klaar om te gaan…Toch? Ook hier kun je vreselijk de fout ingaan. Als je namelijk naar Amerika vliegt, moet je ook een ESTA aanvragen. Zelfs als je alleen maar via de States vliegt, heb je zo’n papiertje nodig. Een ESTA krijgen duurt even, dus doe dit uiterlijk een maand van tevoren. Het papiertje zelf kost gelukkig niet zo veel. Voor 15 dollar heb je er al één in de pocket.

5. Scoor inentingen

Geelzucht, Hepatitis A en hondsdolheid, in die verre ‘apenlanden’ heb je allemaal ziektes waar je niet heel erg blij van wordt. Het is daarom handig om inentingen te scoren. Bovendien mag je sommige landen niet eens in als je niet ingeënt bent. Via thuisvaccinatie kun je per land zien welke prik jij nodig hebt en kun je deze prikken aanvragen. Super chill dat de prikmeneer gewoon bij jou aan huis komt! Ga je naar een land waar Malaria heerst? Neem dan ook malariapillen mee. Er zit nogal wat verschil in per pil, dus check welke jij wil gebruiken.

6. Boek een reisverzekering

Ik vind extra verzekeringen meestal onzin, maar niet als ik op reis ga. Je weet natuurlijk nooit wat er gaat gebeuren. Ooit is mijn telefoon gejat tijdens mijn trip en het was best fijn dat ik mijn tellie toen vergoed kreeg. Ook ga je waarschijnlijk extremere dingen doen dan thuis in Nederland, zoals raften, bungeejumpen of skydiven. Als er dan wat gebeurt, ben je in ieder geval goed verzekerd. Je hebt al een reisverzekering voor een euroknaller per maand dus voor het geld hoef je het niet te laten.

7. Boek altijd een eerste overnachting

Geloof mij, niks is vreselijker dan ergens aankomen en niet weten waar je gaat overnachten. Ik ben nogal ‘go with the flow’, maar als je midden in de nacht aankomt in Lima en je leest dat daar veel gewapende overvallen worden gepleegd, is zo’n mentaliteit niet heel chill. Ik boek nu vooraf altijd de eerste twee nachten zodat ik weet waar ik aan toe ben. Veelal kunnen deze accommodaties je zelfs oppikken van het vliegveld tegen een kleine vergoeding. Ook als je een mega lange overstap hebt, is het lekker om een vliegveld-hotelletje te boeken voor een paar uur. Ik heb een keer 12 uur op het vliegveld van Kuala Lumpur doorgebracht en van vermoeidheid kreeg ik knalrode ogen. Toen ik mijn vlucht naar Australië wilde halen, werd ik uit de rij gehaald omdat ze dachten dat ik kneiterstoned was. Na nogal wat mensonterende dingen, mocht ik mijn reis vervolgen met nóg rodere ogen van het huilen. Met deze tips kan je hopelijk goed voorbereid beginnen aan je trip. Heb jij nog andere ideeën? Laat het weten in de comments!
Reactie plaatsen