15 september 2017 
2 min. leestijd

Binnen 100 dagen vrij van een burn-out?

Binnen 100 dagen vrij van een burn-out?
We kennen het allemaal, altijd wel iets aan je hoofd hebben en nooit helemaal klaar kunnen zijn met je werk. De meeste mensen hebben zulke periodes en wanneer de deadline is gehaald, kom je weer terecht in rustig ‘vaarwater’. Maar dit is steeds vaker niet het geval. De emmer stroomt over en werken wordt te veel, waardoor je thuis komt te zitten met een burn-out. Mascha Mooy kampte in het verleden ook met een burn-out. De hulp die ze kreeg aangeboden bleek voor haar verre van effectief. Daarom ontwikkelde ze haar eigen methode met het bedrijf Bye Bye Burnout, om mensen binnen 100 dagen beter te maken, terwijl een gemiddelde burn-out ruim twee keer zo lang kan duren.

Bye Bye Burnout

Met de nieuwe methode van Mooy wordt gewerkt aan zowel mentaal als aan de fysieke coaching. Een burn-out zit namelijk niet alleen in je geest, maar ook in je lichaam. Ook gaat Mascha Mooy te werk met een directe en strenge aanpak vanaf dag één, want dat is de manier om iemand te kunnen helpen, aldus Mooy. Zelf heeft Mooy slechte ervaringen gehad met psychologische hulp tijdens haar burn-out en raadt haar cliënten dan ook aan pas specialistische hulp te zoeken zodra ze beter zijn. ‘De psycholoog wist niet wat ze met mij aan moest en ging zoeken naar problemen in mijn verleden, terwijl die er niet zijn’ vertelt Mascha. Door haar eigen ervaringen is ze begonnen met het ontwikkelen van haar eigen methode en de aanpak anders te maken.

Google

Mascha richt zich vooral op het lichamelijke gedeelte door haar cliënten bijvoorbeeld te verplichten elke dag te bewegen. Via track en trace houdt zij hen in de gaten. Die strenge en directe aanpak werkt volgens Mascha goed. Haar aanpak werd ook opgemerkt door Google. Google staat erom bekend goed te zorgen voor het welzijn van hun werknemers. Ze vonden de methode van Mooy vernieuwend en interessant en wilden er meer over weten. Ondanks de aandacht voor de gezondheid van de werknemers, vallen er ook werknemers weg door burn-out klachten bij Google. Vooral de directe en strenge aanpak spreekt de Amerikanen aan om zowel de mentale als de fysieke problemen onder de loep te nemen.

100 dagen wel erg snel?

Universitair hoofddocent en psycholoog Ivan Nyklicek van Universiteit Tilburg twijfelt of 100 dagen begeleiding voldoende zal zijn om weer volledig aanwezig te kunnen op de werkvloer. Nyklicek denkt zeker dat er in deze redelijk korte tijd veel bereikt kan worden, en dat ook de multidisciplinaire aanpak goed zal zijn bij het verhelpen, maar er is nog geen wetenschappelijk bewijs die de methode van Bye Bye Burnout ondersteunt. De directe en strenge aanpak kan ook juist voor extra druk zorgen. Voor iedereen helpt een andere methode. Mascha Mooy denkt dat werkgevers veel baat zullen hebben bij haar 100 dagen methode omdat er dan zo min mogelijk financiële ellende zal worden ondervonden. Heb jij weleens te maken gehad met een burn-out of weet je misschien iemand uit jouw omgeving? En geloof jij dat een burn-out binnen 100 dagen te verhelpen is? Spreekt de methode van Mooy jou aan of zal dit jou alleen maar extra stress opleveren?
Bianca
Door

Bianca

op 15 Sep 2017

Wat fijn om te lezen ik zit namelijk thuis met een burn-out.

FITGIRLS Redactie
Door

FITGIRLS Redactie

op 05 Dec 2017

Hi Bianca, Bedankt voor je reactie. Laat je vooral niet tegenhouden en vecht er tegen! Het leven heeft namelijk genoeg mooie dingen te bieden! Heel veel succes. Liefs Roxy

Katja
Door

Katja

op 15 Sep 2017

Persoonlijk denk ik dat als je een burn out gehad hebt, dat het altijd een zwak punt blijft. Ik noem het altijd maar: er is ergens kortsluiting ontstaan. Iedereen heeft zijn of haar eigen aanpak. Voor mij werkte volledig thuiszitten niet en persoonlijk ben ik ook van mening dat thuiszitten niet de oplossing is. Je raakt steeds verder uit een ritme en afgezonderd van sociale contacten. Ik denk zeker dat dit het proberen waard is, in achterhoofd houdende dat niet iedereen gelijk is en iedereen een anders aanpak nodig heeft.

FITGIRLS Redactie
Door

FITGIRLS Redactie

op 05 Dec 2017

Hi Katja, Bedankt voor je reactie. Wat inspirerend om te lezen. Een burn-out is natuurlijk niet fijn en we zijn het helemaal met je eens dat ieder zijn eigen aanpak heeft. Wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander. Veel succes verder! Liefs Roxy

Reactie plaatsen