29 september 2017 
2 min. leestijd

Dit zijn de beste tips om wijn te kopen, serveren en bewaren

Dit zijn de beste tips om wijn te kopen, serveren en bewaren
Een fles wijn kopen, serveren en bewaren: er komt meer bij kijken dan je denkt. Misschien heb je een aantal van de onderstaande tips weleens gehoord, maar graag frissen we je geheugen nog even op. Vandaar dat we je een aantal tips geven voor je uitstapje naar de winkel en het bewaren van de wijn in jouw wijnrek. Er komt weer zo’n vriendinnenavond, familie-etentje of date aan waar jij voor de wijn zorgt. Schiet jij dan meteen in de stress omdat je totaal geen idee hebt welke je moet halen? Je staat een tijd voor het schap in de winkel en hebt nog steeds geen keuze kunnen maken. Is dit herkenbaar? Met deze tips word jij een mini-wijnspecialist waar je trots op kunt zijn.

Wanneer je de wijn shopt

Of je nou boodschappen doet bij de Albert Heijn, Jumbo of gewoon het buurtwinkeltje bij jou aan het eind van de straat, ze hanteren allemaal net een andere indeling qua wijn. Dit zorgt ervoor dat je even je weg zult moeten vinden als je voor het schap staat. Wat vaak voorkomt is dat het ingedeeld wordt aan de hand van het land van herkomst of de smaak van de wijn. Er zijn verschillende druifsoorten; Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot en Pinot Noir. Ieder heeft zijn eigen smaak en ze kunnen goed gecombineerd worden met verschillende gerechten of hapjes. Wil je niet teveel geld kwijt zijn aan je fles vino, dan zijn er altijd goedkope varianten te krijgen. Houd hierbij wel in gedachten dat wanneer de prijs van een fles wijn omhoog gaat, de kwaliteit over het algemeen ook hoger ligt.

Ready to serve!

Wat betreft het serveren kun je wijn als twee groepen zien: rood en wit. Dit begint al bij het kiezen van de juiste glazen. Rode wijn glazen zijn namelijk groter dan witte wijn glazen. Dit komt omdat rode wijn meer zuurstof nodig heeft om tot een bepaalde smaak te komen. Ga je wijn combineren met een gerecht? Dan is dit waar je aan moet denken: bij rood vlees serveer je rode wijn; bij wit vlees (zoals kip of kalkoen) en bij vis serveer je witte wijn of lichte rosé. Dit zorgt voor een perfecte combinatie. Ben je een echte wijnliefhebber en ga je een uitgebreid diner op tafel zetten met meerdere wijnen? Denk er dan aan dat wit voor rood komt, jong voor oud en droog voor zoet.

Net iets extra’s

Naast de smaak kan iets extra’s toevoegen aan je wijn een echte kers op de taart zijn. Dit kun je doen door, in het geval van witte wijn, ijsblokjes of bevroren druiven toe te voegen voor verfrissing. Ben je een echte creatieveling dan kun je natuurlijk ijsklontjes maken van je favo wijn. ;) Een paar stukjes fruit in je wijn kunnen ook zorgen voor die extra touch om het af te maken.

Na het sippen van je wijn

Een glas rode wijn laten vallen is geen pretje, we all know the struggle. Want hoe ga je die vlek uit je kleding of tapijt krijgen? Het reddende mengsel schijnt zout, water en een handdoek te zijn. Dep voorzichtig op de vlek en wat je ook doet: wrijf er niet overheen! Heb je na een avondje sippen van je wijn ook nog een deel over en wil je deze graag bewaren? Om de smaak te behouden kun je deze beter niet langer dan twee dagen bewaren. Daarna wordt de wijn namelijk minder lekker. Wil je hem toch langer bewaren? Doe dit dan liggend, want dan blijft hij langer smaakvol. Heb jij naast onze tips nog aanvullingen? Laat het ons dan vooral weten!
Reactie plaatsen