25 april 2017 
2 min. leestijd

Ben je nieuw met krachttraining? Dan helpen deze 10 tips jou op weg!

Ben je nieuw met krachttraining? Dan helpen deze 10 tips jou op weg!
Voor het eerst beginnen met krachttraining kan een spannend moment zijn. Je bent bang dat je de oefening verkeerd uitvoert of dat je het gewicht niet kunt tillen. Deze 10 tips kunnen jou helpen om zelfverzekerd te beginnen aan krachttraining! You go girl! Iedereen is op beginnersniveau wanneer hij of zij start met krachttraining. Laat je niet weerhouden door de vrouwen die 100 kilo tillen, zij hebben waarschijnlijk al heel veel getraind en veel ervaring. De volgende 10 tips kun je in gedachten houden tijdens je workout.

1. Het is niet zo eng als het lijkt

Angst is een hele sterke emotie. Wanneer we onze angst niet herkennen neemt het controle over ons en daardoor geven we eerder op. Ons lichaam probeert ons veilig te houden en daardoor krijgen we dat angstige gevoel. Ga niet in gevecht, maar herken je angst en vertel het om weg te gaan.

2. Denk als een wetenschapper

Een wetenschapper moet verschillende doseringen mixen om tot de perfecte formule te komen. Dit gaat precies zo bij het aanleren van een gewoonte tijdens je krachttraining. Probeer variërende soorten krachttraining totdat je hetgeen vindt dat jou lekker ligt, bij je doelen past en wat je leuk vindt om te doen!

3. Begin nu

De mensen die actie ondernemen hebben het vaakst geluk. Begin met het nemen van kleine stappen en loop niet te hard van stapel.

4. Train niet om spierpijn en vermoeidheid te hebben

We zijn altijd geneigd om onze workout te beoordelen. Spierpijn en vermoeidheid zijn een indicatie voor een goede workout, maar pas hiermee op. Krachttraining verschilt enorm van rennen en andere soorten cardio. Tijdens krachttraining zul je niet zoveel zweten als bij cardio, omdat de krachtruimte vaak wat koeler is en omdat je korte pauzes neemt om gewichten te wisselen. Focus niet op zoveel mogelijk zweten en op hoeveel spierpijn je de volgende dagen hebt.

5. Concurreer alleen met jezelf

Het is verleidelijk om transformaties van andere mensen te lezen en deze resultaten ook bij jezelf te verwachten in dezelfde tijd. Hoe dan ook, het menselijk lichaam is ingewikkeld en werkt bij niemand hetzelfde. Door hormonen en onze manier van leven zullen we nooit allemaal resultaat zien in dezelfde periode als een ander. Twijfel niet teveel aan jezelf.

6. Wees altijd trots op jezelf

Ook al begin je met 15 minuten, het is nog steeds een succes. Als jij je oncomfortabel of ongemakkelijk voelt, omdat je nog niet zoveel gewicht op kunt tillen, maar de workout toch afmaakt voelt dat fantastisch! Het feit dat je al iets hebt gedaan onderscheid jou van de mensen die stoppen door angst. Wees trots!

7. Goede uitvoering is nummer 1

Voordat je begint met zware gewichten moet je ervoor zorgen dat je houding en uitvoering goed zijn. Laat je adviseren door iemand die er verstand van heeft. Krachttraining moet zo veilig mogelijk uitgevoerd worden, om de kans op blessures te verkleinen.

8. Efficiëntie is belangrijker dan de duur van je workout

Probeer niet teveel bezig te zijn met hoeveel oefeningen, herhalingen en sets je hebt gedaan. De kwaliteit van je workout is veel belangrijker en het belangrijkste is dat de workout effectief is voor het behalen van je doel.

9. Consistentie is the key

Consistentie, herhaling en tijd zijn nodig voor het behalen van resultaten. Je kunt beter kleine regels voor jezelf opstellen dan hele grote waar je vervolgens niet aan kunt voldoen. Dit zorgt er ook voor dat je geen onnodige stress krijgt in je dagelijkse leven.

10. Zet motiverende, maar realistische doelen

Het is belangrijk om jezelf eraan te herinneren dat je bezig bent met een specifiek doel. Focus op het iedere dag wat beter worden. Hoe beter jouw workout in je dagelijkse patroon past, hoe leuker het blijft op de lange termijn.
Daantje
Door

Daantje

op 25 Apr 2017

Ik zit er wel steeds meer aan te denken om krachttraining te gaan doen. maar ik vind het zo spannend, omdat ik het gevoel heb dat iedereen dan naar me kijkt... Dus tot nu toe laat ik dat gedeelte maar links liggen.

Tess van den Dop
Door

Tess van den Dop

op 26 Apr 2017

Hi Daantje, wat vervelend dat je graag wil beginnen maar het idee hebt dat mensen je aankijken. Misschien kun je een keer op een rustige dag of samen met een vriend/vrienden proberen? Het blijft altijd spannend om iets nieuws uit te proberen, maar het kan ook super goed uitpakken! Succes! X

Maaike
Door

Maaike

op 28 Apr 2017

Leuke en handige tips! Ik ben sinds kort ook begonnen met sporten, maar dit gaat nog niet zonder slag of stoot. Nadertijd ben ik al snel moe, ik denk dat dit vooral te maken heeft met mijn eetpatroon. Ik wil er graag aan werken, maar ik wil vooral eerst de oefeningen goed doen. Ik vind de tips zeer nuttig en ga ze zeker gebruik. Liefs, Maaike

Reactie plaatsen