20 december 2015 
2 min. leestijd

Het belang van core-stability

Het belang van core-stability
Veel sportievelingen die net een sportschool abonnement hebben afgesloten zijn vaak nog ongeconditioneerd en onervaren. Ze gaan enthousiast aan de slag met zware gewichten, met een blessure als gevolg. Voorkom blessureleed door core-stabiliteit op te bouwen. Geen conditie hebben, betekent niet alleen dat je na vijf minuten op de loopband aan het zuurstof moet. Je kunt ook ongeconditioneerd zijn door slechte flexibiliteit, spier onevenwichtigheid en een gebrek aan core-stability. Vooral de laatste is belangrijk om rekening mee te houden. Als je nu denkt, deze vorm van training is niet van toepassing op mij want ik doe al jaren aan krachttraining. You’re wrong! Stap voor de gein maar eens een keer op een Bosu bal. Dan kom je er gelijk achter dat deze balanstraining ook voor de ervaren sporters van groot belang kan zijn!

Het belang van core-stability

Steeds meer sporters en sportscholen gaan het belang van een goede balans en stabiliteit gelukkig in zien. Het is niet voor niets dat profvoetballers naast baltechniek en conditie ook een paar uur in de sportschool trainen. Voor je met core-stability aan de slag gaat, is het goed om te weten wat het is en waarom het een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van blessures. Core-stability vindt zijn basis in revalidatietrainingen en is pas later uitgegroeid tot een reguliere trainingsvorm. Al je kracht komt vanuit je 'core' (kern). Onder de kern valt je romp, maar ook het bekken en de rug mogen niet vergeten worden.

Core-stability in de praktijk

Stabilisatie training richt zich vooral op het verhogen van de gewichtsstabiliteit, verhogen van de lenigheid, aanleren van een betere houding en het verbeteren van de communicatie tussen spieren en zenuwen. De propioceptie, ook wel de positiezin genoemd, is het vermogen van een organisme om de positie van het eigen lichaam en de lichaamsdelen waar te nemen. Het is belangrijk om de positiezin zoveel mogelijk te stimuleren. Dit kun je doen door het creëren van een onstabiele ‘omgeving’. Door die ‘onstabiele omgeving’ wordt er veel aanspraak gedaan op de interne balans en stabilisatie mechanismen van het menselijk lichaam. Door middel van het trainen op een onstabiele ondergrond bereid je je voor op onvoorziene situaties en kun je beter omgaan met obstakels. Zo voorkom je blessures. Een aantal populaire hulpmiddelen om je stabilisatie goed te trainen zijn: - Swiss ball - Bosu ball - Balance disk - Foam pad - Halve foamroller

Core Stability oefeningen

Het is de bedoeling dat je met de gemakkelijkste oefening begint. Zo kun je eerst een balans oefening doen door op één been te gaan staan. Je traint hierdoor om in evenwicht te blijven. Je zult merken dat dit na een aantal keer oefenen appeltje-eitje wordt. Om deze oefening moeilijker te maken, kun je je ogen sluiten. Veel informatie over de positiezin krijgen we namelijk binnen door middel van wat we zien. Door je ogen te sluiten, valt deze informatie weg. Als je dit onder de knie hebt, kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld op een halve foamroller te gaan staan. Hierdoor wordt de oefening nog wat uitdagender (lees: onstabieler). Voor de echte stability pro’s kun je een oefening op een zacht opgeblazen balance beam (denk aan ‘de balk’ bij gym) doen. Bij oefeningen op een Bosu of Swiss bal kun je ook gewichten gebruiken. Onthoud dat je geen zware gewichten gebruikt. Je wilt deze oefeningen niet zwaarder maken door het gewicht te verhogen maar door een steeds onstabielere omgeving te creëren. Het doel is, om je evenwicht te trainen in een onstabiele omgeving en door veel herhalingen te doen met niet te zware gewichten.

Hoe vaak moet je core-stability trainen?

Het is belangrijk om als beginnende sporter te zorgen dat je over een goede balans en stabiliteit beschikt. Waarna je dit hebt, is het een kwestie van bijhouden. Wat deze vorm van training zo waarderend maakt, is dat je super snel progressie maakt. Twee of drie keer in de week, vijf tot tien minuten aan je core werken doet wonderen!
Reactie plaatsen