Be Your Own Guru: eindelijk vond ik de manier om in balans te blijven

Be Your Own Guru: eindelijk vond ik de manier om in balans te blijven
Ik hou van pizza, wijn, sushi, hamburgers, ijs, chocolade, you name it - I probably like it. Ik word er oprecht gelukkig van. Ik hou er ook van om los te gaan en te dansen alsof mijn leven ervan afhangt. Zonder grenzen.. Aangeschoten en zonder te denken aan de dag van morgen... We all need it in a kinda way. Right? Maar ik hou ook van balans. Ik hou van vroeg en fris opstaan. Mijn dromen waarmaken en er vol focus en vol overgave op te storten. Ik hou van hard werken. Ik hou ervan om me helder en fit te voelen en hierdoor het verschil te maken voor mezelf en voor anderen. Mezelf elke dag weer naar een hoger niveau brengen. Ik ben moeder en ondernemer. Die balans is voor mij -net als voor veel andere vrouwen die altijd maar 'druk met druk' zijn- daarom extra belangrijk!

Wat is nu die (gezonde) balans?

Laten we eerlijk zijn. Ondanks dat je graag wil genieten van het leven, moet je ook je shit op orde hebben. Het gevoel van orde in je leven geeft namelijk rust en overzicht. Ook brengt het ruimte en creativiteit in je brein waardoor je betere keuzes voor jezelf maakt. Zonder die goede balans zal het niet lukken om dat verschil voor jezelf te maken, maar hoe vind je nu datgene wat werkt voor jou? Door mijn research voor Fitgirls.nl en door mijn eigen burn-out heb ik als ervaringsdeskundige veel inzicht gekregen en een manier gevonden waardoor ik veel beter in balans blijf. Ik vond mijn eigen basis door noodzaak en mijn burn-out bracht me van rockbottom tot girlboss. Interesting right? Doordat ik nu zelf heb gevonden wat voor mij persoonlijk consistent werkt, heb ik daardoor het verschil voor mijzelf kunnen maken en het is mijn life-mission om nu ook anderen hiermee te helpen want we struggelen allemaal met die verdomde balans. Het begint allemaal bij het stellen van je prioriteiten. Die prioriteiten staan allemaal in connectie met jezelf en wat echt waarde voor je heeft. Dit is voor 'de vrouw van nu' een enorme uitdaging; we vinden álles tegenwoordig belangrijk. Dat is ook niet zo gek want we worden overspoelt met informatie en mogelijkheden. Bewust kiezen op het juiste moment daar begint het mee.
"Het begint allemaal bij het stellen van je prioriteiten."

Kies bewust voor jouw eigen basiselementen

Ik vond mijn balans door dichtbij de basiselementen van mijn leefstijl te blijven. Een basiselement is datgene wat je voedt, je energie geeft en je lichaam en mindset versterkt. Door die basis te kiezen sta je in connectie met jezelf en bouw je het fundament voor een gelukkig, stabiel en succesvol leven. Ik vond datgene wat mij dagelijks (letterlijk) energie geeft en noemde ze de basiselementen van mijn lifestyle. Ik vond ze in;
  1. Voeding
  2. Beweging
  3. Rust (en ontspanning)
Wat me opviel in de tijd dat ik een burn-out ontwikkelde, was dat ik totaal niet bezig was met wat ik belangrijk vond, hetgeen wat mij voedde en mij energie gaf. Ik was alleen maar bezig met energie geven aan externe factoren die ervoor zorgden dat ik als persoon niet tot mijn recht kwam. Toen ik me dat realiseerde begon mijn zoektocht naar die basis. Zo kies ik om mijn lichaam te voeden voor voeding met volwaardige nutriënten, maar kies ik voor mijn mindset ook eens voor een vette burger en een glas wijn. Met beweging is dat hetzelfde; door je lichaam te trainen versterk je je spieren en het zorgt ervoor dat je mindset continue uitgedaagd wordt. Sport brengt je mentaal en fysiek naar een hoger niveau. Daarbij is het belangrijk dat je voor iets kiest waar je echt blij van wordt, steeds denkende aan wat je energie zal geven.

Leer om terug te schakelen

Het is heel gek maar voor veel mensen werkt het zo; op het moment dat we het drukker krijgen laten we die basis eigenlijk snel los. We zijn dan minder consistent in hetgeen we eigenlijk zo belangrijk vinden, terwijl je lichaam dan juist die energie zo hard nodig heeft. Het viel mij op dat als ik het drukker kreeg, ik direct heel anders ging leven en de connectie met mezelf verloor. Ik ging minder goed en regelmatig eten, veel te laat naar bed, sporten 'schoot' er bij in en ontspanning was niet eens aan de orde. Met als gevolg dat ik me steeds minder goed ging voelen en ook steeds minder blij werd. Nu kies ik heel bewust wat werkt voor mij en blijf ik consistent dichtbij deze elementen staan. En juist tijdens drukkere periodes is het des te belangrijker om die basis vast te houden. Op het moment dat je van die basis afwijkt, is dat het signaal dat het minder goed gaat en dan zal je weer terug moeten schakelen. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat. Hoe dichter je bij die basis staat, hoe sterker die balans en connectie met jezelf wordt. Dan kan je ook de bloemetjes buiten zetten zonder je schuldig te voelen en er vooral van te genieten, waarvoor het bedoeld is toch? ;) IMG_8598

Mindset tip:

Kies bewust en maak keuzes voor jezelf. Houd dus geen rekening met wat andere mensen of de media je wijsmaken. Het gaat om jou! En dat je vindt wat voor jou werkt. Jouw eigen geluk! Of het nu vanuit voeding komt of uit ontspanning, alleen wanneer het vanuit jou komt, zal het je energie geven.

Onderschat 'rust' niet

Het belang van rust wordt door onze generatie vrouwen; 'de vrouw van nu' zwaar onderschat. Rust is essentieel om het geluk te voelen en succesvol te zijn. Je voorkomt daarmee ook nog eens een burn-out. Denk in energie en niet in tijd. Hoe hoger je in je energie zit, hoe beter je je voelt. Een goede vriendin vertelde mij ooit eens over de dagelijkse 'lepeltjes' die ze verdeelt. De lepeltjes staan gelijk aan jouw energie. Ze had vijf lepeltjes te verdelen en elke activiteit kostte haar een 'lepel'. Van boodschappen doen tot uit eten gaan. Kies bewust en realiseer je dat elke activiteit energie kost. Dat heeft mij enorm geholpen om te herstellen van mijn burn-out. Je basis vinden, betekent verandering. Het kost tijd en commitment om die veranderingen te integreren in je lifestyle - geniet van dit persoonlijke, leerzame proces. Een verandering in je lifestyle maken begint bij bewustwording. Met ons gratis e-book " Be Your Own Guru helpen we je alvast op weg! Download jouw e-book hier! Foto: Aimee Harris
Reactie plaatsen