Veranderingen hoeven niet altijd negatief te zijn. We hebben constant te maken met veranderingen. Verhuizen, een nieuwe omgeving, nieuwe collega’s, nieuwe vrienden, nieuwe huisgenoten, een nieuw dieet, een nieuw sportschema, nieuwe gewoonten, nieuwe taken, and so on, het hoort er gewoon bij. Zo heb ik zelf ook al met grote veranderingen te maken gehad. Vroeger heb ik bijvoorbeeld overgewicht gehad waardoor ik heel mijn levensstijl om heb gegooid. In het begin is dit súper moeilijk, omdat je anders moet gaan eten en meer moet bewegen dan je gewend bent. Maar voor deze verandering heb ik erg veel terug gekregen. Ik zit nu lekkerder in mijn vel, heb meer energie, heb meer zelfvertrouwen en ben daardoor véél gelukkiger met mezelf. Wanneer je lekker in je vel zit straal je dit ook uit. Een andere grote verandering, waar ik eerst heel veel moeite mee had, is dat ik naar Amsterdam ben verhuisd. Eerst vond ik dit erg lastig en zag ik er heel erg tegen op, omdat ik mijn vertrouwde omgeving moest verlaten en uit die comfort zone moest stappen. Ik was uitgekeken op mijn oude omgeving maar ik vond het daarentegen super eng om te verhuizen en helemaal opnieuw te beginnen. Maar ik ben zó blij dat ik dit heb gedaan, je krijgt er echt zoveel voor terug. Als ik het kan, dan kan jij het ook! Een situatie is bijna nooit zoals je het zelf verwacht, ongeacht hoeveel planning en ervaring en er aan te pas komt. Niet elke verandering is makkelijk, maar in plaats van opgeven is het juist belangrijk om in elke verandering ook mogelijkheden te zien, en dit geeft jou de kans om uit je comfort zone te stappen. Veranderingen worden vaak geassocieerd met de negatieve aspecten wat vaak voortkomt uit angst. De een kan hier beter mee omgaan dan de ander. Maar waarom zijn veranderingen voor velen nou zo moeilijk?
Loslaten is moeilijker dan vasthouden
Het is niet het onbekende wat ons zorgen baart, maar de oude gewoontes die we los moeten laten. Het is belangrijk dat je leert om met deze veranderingen om te gaan en dat je ze omarmt. Om je hierbij te helpen kun je jezelf het volgende afvragen:
Deze vraagt helpt je om je eigen comfort zone nog duidelijker te maken. Wat is nou
echt belangrijk voor je? Wat zijn mogelijke angsten voor je? Wat zijn de gewoonten waar je je wel comfortabel bij voelt?
- Wat is het ergste dat kan gebeuren wanneer je los laat?
Dat je vrienden of familie je vermijden? Dat het een financiële ondergang betekent? Dat je omgeving zal denken dat je gek bent? Zo ja, stoort dit jou? In de meeste gevallen is het ergste dat kan gebeuren eigenlijk niet echt slecht, of gebeurt dit toch niet. Het zijn de angsten die je tegenhouden.
- Wat heeft je geholpen in het verleden?
Heb je te maken met een vergelijkbare situatie uit het verleden? Hoe ben je hier de vorige uzeer mee omgegaan? Deze vragen maken duidelijk waar je op terug kunt vallen. Het probleem met een verandering is niet de verandering zelf, maar de verwachtingen die we hebben van onszelf of een situatie. Op het moment dat we bepaalde dingen verwachten, is de kans groot dat iets niet gebeurt zoals je had verwacht. Ons leven – privé of zakelijk – is nu eenmaal niet voorspelbaar.
“Het leven is wat je overkomt terwijl je bezig bent met het maken van andere plannen.” – John Lennon
Maar hoe ga je nu om met een teleurstelling in een dergelijke situatie? Hoe kan je de controle terug krijgen, ook al is een situatie anders dan we dachten?
Bekijk de dingen vanuit een ander perspectief
Vaak is het makkelijker om een verandering vanuit een ander perspectief te accepteren.
- Waarom ben je er zo boos over?
- Waarom vecht ik voor deze situatie?
- Wat zijn de goede dingen die het gevolg zijn van een nieuwe situatie?
- Wat zijn mijn kansen?
Dit creëert een emotionele afstand met de persoon en de situatie waardoor er meer kalmte en rust ontstaat. Dit is niet altijd de makkelijkste manier, maar het is een van de gezondste methoden om met veranderingen om te gaan.
Wat gebeurt er als veranderingen betekenen dat we moeilijke keuzes moeten maken?
Moeilijke
beslissingen zijn moeilijk omdat er in jouw ogen geen beste optie is. Het positieve hiervan is dat je het zelf in handen hebt. Iets wat ik zelf geleerd heb, is dat het beter is om een beslissing te nemen en om hierdoor verandering te creëren. Wie bang is om fouten te maken, beperkt daarmee namelijk direct zijn eigen opties.