Redactie
03/14/2017
2 min
0

Back in shape na je zwangerschap: fase 2

03/14/2017
2 min
0
Marielle is in december bevallen van haar zoontje Douwe. Ze was voor haar zwangerschap fanatiek aan het sporten en heeft uiteindelijk tot 39 weken (aangepast) getraind bij CrossFit Arsenius. Inmiddels is de kleine man twee maanden oud. Tijd voor een update!

Opbouw

Omdat ik tijdens mijn zwangerschap ben blijven trainen en een erg makkelijke bevalling had zonder complicaties, kon ik vrij snel weer aan de slag. In mijn vorige blog schreef ik hoe ik weer ben begonnen. In het kort;
  • De eerste vier dagen zo veel mogelijk bedrust (liefst geen traplopen!);
  • Na een week gestart met wandelen en oefeningen om bekkenbodemspieren te versterken;
  • Na tweeënhalve week begonnen met oefeningen om heupen en core te versterken;
  • Na vier weken gestart met body weight trainingen (2x per week, 20/30 minuten), denk aan push ups, lunges en air squats.
De reacties op mijn snelle ‘terugkeer’ waren overwegend positief, maar er waren ook mensen die het maar vreemd vonden dat ik zo snel weer wilde trainen. Uiteraard geniet ik enorm van onze lieve baby en ik voel me fitter en vrolijker als ik regelmatig beweeg. Het lijkt wel of mijn body en mind simpelweg beter functioneren en in balans zijn als ik sport. Terug ‘in shape’ komen is absoluut niet mijn voornaamste doel, wel een mooie bijkomstigheid.

Nacontrole

Zes weken na de bevalling moest ik voor de nacontrole naar de verloskundige. Zij concludeerde dat alles prima in orde is en gaf aan dat ik, mits ik goed luisterde naar mijn lijf, in principe weer alles mocht doen. Voor mij groen licht om weer mee te doen met reguliere lessen CrossFit en Grit. Uiteraard waar nodig in een aangepast tempo en teruggeschaald niveau.

Weer op niveau

Inmiddels ben ik twee maanden geleden bevallen en ik ben ongeveer voor ongeveer 80% weer terug op het oude niveau. Mijn conditie is nog wel een stuk minder, maar ik heb er vertrouwen in dat dit met een paar weken is hersteld.

Gewicht

Tijdens mijn zwangerschap kwam ik 15 kilo aan. Een week na de bevalling was ik daarvan 12 kilo kwijt. Dit is nu nog steeds zo. Omdat ik borstvoeding geef en regelmatig train, heb ik mega veel trek. Ik eet vooral wat ik wil en wanneer ik zin heb. Overwegend gezond, maar ook regelmatig iets minder verantwoord (naturel chips en toastjes met kaas zijn absoluut favoriet). Die drie kilo die ik nu nog ‘extra’ weeg, zijn prima reserves voor de borstvoeding. Als ze er voor de zomer niet af zijn, dan ga ik wel een paar weken wat beter opletten en net even wat minder calorieën eten.

Baby WOD

De grootste uitdaging is om tijd te vinden om te trainen. Met vier kinderen is het in Huize Van Buuren 's avonds echt spitsuur en lukt het niet om weg te gaan. Omdat ik nu nog verlof heb, train ik daarom overdag. Op onze sportschool is er op bepaalde ochtenden kinderopvang en mijn moeder past regelmatig een uurtje op zodat ik naar de box kan. Mocht je geen opvang hebben, dan kun je ook gaan wandelen en elke vijf minuten 10 push ups (eventueel handen op een bankje), 20 air squats en 30 lunges doen. Wil je niet direct veel snelle bewegingen maken en vooral ontspannen? Yoga en pilates zijn ideaal om thuis te doen met je baby naast je. Als je baby iets groter is kun je hem of haar zelfs ‘gebruiken’ als extra gewicht! Zet de kleine op je heupen en doe hip thrusters of houd hem/haar vast als je squats maakt. Wedden dat jullie allebei de grootste lol hebben!
Reacties
Categorieën