11 juli 2016 
3 min. leestijd

Antisociaal en een vertekend zelfbeeld door droog trainen?

Antisociaal en een vertekend zelfbeeld door droog trainen?
In mijn vorige blog heb ik je vertelt over de negatieve lichamelijk effecten van ‘droogtrainen’ op je hormoonhuishouding en het ontstaan van eetbuien. Vandaag wil ik dieper ingaan op de negatieve invloed van droog trainen op je zelfbeeld en sociale leven, oftewel de mentale aspecten die komen kijken bij het creëren van een #killerbody. Om als ‘fitgirl’ je six-pack zichtbaar te maken, is over het algemeen een (zeer) laag vetpercentage ‘nodig’. Om dit te bereiken zal je gedisciplineerd met je eet- en trainingsschema moeten omgaan. Vaak wordt er een strikt eetschema gevolgd, waarbij macronutriënten en calorieën dagelijks tot op de gram worden afgewogen. Na elke #gohardorgohome gymsessie, plaats je vol trots een foto op Instagram. Dat deze gymselfies (bijna) dagelijks verschijnen op de tijdlijn van je vrienden en volgers, betekent in jouw ogen dat je doorzettingsvermogen hebt. Ben je echt zo ‘goed’ bezig of sla je hierin door? Want dat kan verschillende negatieve mentale gevolgen hebben…

Anti-sociaal. Ik?

Het beeld hierboven schetst een gedisciplineerd eet- en trainingsschema. Onverwachte etentjes of dagjes weg zorgen voor ongecontroleerde gebeurtenissen en die kunnen voor een ‘die- hard fitgirl’ stress veroorzaken. Naast de negatieve effecten van stress op het lichaam (1), kan het ervoor zorgen dat je deze situaties wil mijden en je sociale afspraakjes (vaker) afzegt. Herken je dit? Zorg ervoor dat je fitte lifestyle je sociale leven niet in de weg zit! Als ik je nu vraag naar je top drie leukste herinneringen durf ik te wedden dat je dan niet je PR deadliften noemt maar dat je denkt aan iets wat je hebt beleeft met iemand die je dierbaar is. Natuurlijk hoef je niet altijd gin-tonics met hamburgers te eten of je handdoek in de ring te gooien met terrasjes weer, maar mijd sociale situaties niet! Je kunt tijdens dagjes ook heel goed je eigen bakje meenemen of je gym sessie op een ander moment plannen. Vergeet echter niet te genieten van een lekker drankje of ijsje op zijn tijd. Ontspanning is net zo belangrijk als inspanning!

Een (vertekend) zelfbeeld

Wanneer je jezelf als doel stelt een six-pack te creëren of je spieren zichtbaar te maken, kijk je meer dan gemiddeld naar je blote buik in de spiegel (want dáár zie je resultaat). Grote kans dat je ook even je biceps checkt en nu je toch bezig bent, kijk je ook even naar de vorm van je gluteus maximus (bilspier). Hier is op zich niets mis mee, maar erken de gevaren en voorkom serieuze ziektes als Body Dysmorphic Disorder of Muscle Dysmorphia (2)! Word je kritischer op jezelf en zie je overal en altijd ‘verbeterpunten’ of ben je juist trots op wat je bereikt hebt? Ik hoop het laatste! Beperkt het scrollen door de accounts van bekende fitgirls tot maximaal één keer per dag. Zie deze accounts het als motivatie om lekker te sporten of doe er sportoutfit inspiratie op, maar realiseer je wel dat zij (net als jij) de gunstigste foto met mooie filters bewerken en dié posten.

Hoe vind ik de balans?

Herken je (deels) jezelf in bovenstaand? Geen paniek! Je kunt nog steeds een fitte lifestyle aanhouden, maar onderschat het belang van ontspanning en loslaten niet! Zorg voor de juiste balans qua voeding en training. Doe elke dag iets waarvan jij ontspant en zorg dat je wekelijks afspreekt met vrienden buiten de sportschool, voor een lunch, avondje stappen of wandeling in het park. Combineer dit met mijn vorige tips (focus op de voedingsstoffen van een product i.p.v. tellen van de macronutriënten en calorieën) en ik beloof je dat jij lekker(der) in je vel zit! Want zeg nou zelf, lekker in je vel zitten met (real life) vrienden om je heen is toch véél waardevoller dan een selfie six-pack op Instagram met 47 likes? Meer weten over eetstoornissen bekijk dan de Multidisciplinaire richtlijn Eetstoornissen, richtlijnen voor de diagnostiek en behandeling van Eetstoornissen, 2006. Van het Trimbos instituut.

Referenties:

1. Bailey, M. T. Psychological Stress, Immunity, and the Effects on Indigenous Microflora. 2014. Advances in experimental medicine and biology. 2. Foster, A. C., Shorter, G. W.& Griffiths, M. D. Muscle dysmorphia: could it be classified as an addiction to body image? 2015. Journal of Behavioral Addictions. michelle

Michelle Hoogeveen, 27 jaar jong, vers afgestudeerd diëtiste, BSc in psychologie en personal trainer. Zelf een groot liefhebber van krachttraining, yoga, wandelen, reizen en de mooie verschijnselen van moeder natuur. Michelle kijkt verder dan de standaard en heeft grote interesse voor alles wat mensen fit en gelukkig maakt. Haar motto is: “Iedereen is anders en uniek!”

Reactie plaatsen