29 maart 2016 
3 min. leestijd

Anticonceptie zonder hormonen? Het kan!

Anticonceptie zonder hormonen? Het kan!
Yesss, ik ben gestopt met anticonceptie! Of nou ja, de hormonale variant dan. En nee, niet omdat ik opeens toch kinderen wil. Ik ben het simpelweg beu dat ik al sinds mijn twaalfde mijn lichaam elke dag vol gooi met hormonen. De negatieve geluiden over de pil, Nuvaring en Mirena spiraal komen niet zomaar ergens vandaan... Ik was al een tijdje aan het speuren naar hormoonvrije alternatieven, maar dat was best nog een ding! Steriliseren vind ik wat vroeg, een koperspiraal wil ik niet en condooms vind ik net zo sexy als een netje bedorven uien... Maar opeens vond ik op internet iets geniaals; de LadyComp. Dit is een kleine vruchtbaarheidscomputer die meet of je op die dag vruchtbaar bent. Klonk voor mij als ideaal, want precies nul procent hormonen! Maar ergens twijfelde ik, want is het wel veilig? Ik ging eens op onderzoek uit naar de resultaten over de LadyComp en was heel blij toen ik zag dat het net zo veilig is als de Pil; voor 99.3 procent om precies te zijn. En het is easy in gebruik; je wordt wakker, meet voordat je opstaat je temperatuur op en de LadyComp geeft een rood (vruchtbaar), oranje (de ‘leren kennen’ fase) of groen (whoohooo!) lampje. Klaar!

“Maar Cilla, wat is jouw issue met ‘gewone’ anticonceptie en waarom doe je zo moeilijk?”

Ik doe moeilijk omdat de pil, de Mirena spiraal, het hormoonstaafje en ook mijn Nuvaring allemaal synthetische hormonen bevatten: oestrogenen en progesteron. Deze hormonen duwen je lichaam in een bepaalde richting en ‘plannen’ als het ware kunstmatig je cyclus. Dit lijkt misschien prettig als je eens op vakantie gaat en je ongesteldheid niet uitkomt, maar als je er goed over nadenkt is het eigenlijk lijp. Zeker om dit voor te schrijven aan een meisje van twaalf, omdat ze buikpijn heeft door haar menstruatie (zoals toen bij mij het geval was...!) Wij dames zijn zo zoetjes aan gewend aan de bijkomende ongemakken van anticonceptie: hoofdpijn, depressies, libido gedoe, huidproblemen, haaruitval, pijnlijke memmen, moodswings... We accepteren dit omdat het er ‘nu eenmaal bij hoort’. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind dit niét normaal en wilde dit na zo’n jaar of twintig wel uit mijn leven en mijn lijf hebben. Zeker als ook anders kan.

Maar neem dan een koperspiraal! Die is ook hormoonvrij”

hoor ik sommigen al denken. Ja, dat is waar. Maar als ik je vertel dat ik liever door vier paarden uit elkaar word getrokken, dan heb je ongeveer een beeld van hoe ik het inbrengen van een spiraal ervaar. Been there done that met de Mirena. Bovendien vind ik het idee dat er tien jaar lang iets in mijn lijf zit wat kan gaan verkleven met mijn baarmoeder niet uitgesproken prettig... Dus nee. Enfin, terug naar de LadyComp. Wist je dat wij dames maar zes dagen per maand zwanger kunnen worden, bijf dagen vóór de eisprong en de dag erna? Toch gebruiken veel vrouwen onnodig de hele maand hormonen. De LadyComp is zo geprogrammeerd dat hij door veranderingen van de lichaamstemperatuur het moment van de eisprong exact herkent! Menstruatiecyclus Fitgirls

Voordelen van de Ladycomp

Naast dat de LadyComp natuurlijk betrouwbaar is, zijn er nog meer voordelen van dit vrouwencomputertje.
  • Geen bijwerkingen, ongemakken, moodswings, depressies, puisten, aankomen blablablaaaa...
  • Simpel in gebruik: voordat je opstaat een minuutje meten onder je tong en klaar!
  • Hij respecteert je lijf. In het begin zit je in de ‘leren kennen’ fase. Door middel van het invoeren van persoonlijke gegevens zoals BMI, menstruatieperiode en leeftijd leert de LadyComp je steeds beter kennen en steeds meer ‘groene’ (lees: gezellige) dagen met je lief.
  • Onderbreekt je seksleven niet, zoals een condoom of cupje: do I need so say more?
Ik ben heel blij dat ik ben gestopt met die klote-Nuva en dat ik de LadyComp mag gaan gebruiken. Maar, eerlijk is eerlijk, ergens vind ik het ook wel een beetje raar ofzo... Al meer dan de helft van mijn leven zat ik aan de hormonale anticonceptie, dus goed beschouwd weet ik eigenlijk niet eens meer wie ik ben zónder! Hoe is mijn eigen cyclus? Wat zal het doen met mijn huid en haar? Mijn gewicht? Mijn seksdrive? Anyways: heel spannend! Maar ik vertrouw erop dat mijn lichaam dit goed oppakt en ik niet opeens in een chagrijnige T-Rex zal veranderen.

Ik zal jullie over drie maanden meer vertellen over mijn ervaringen en het gebruik van de LadyComp.

Kirsten
Door

Kirsten

op 29 Mar 2016

Wauw lijkt me super! Ik wacht even jou ervaring af na 3 maanden en wie weet stap ik ook over!

Cilla
Door

Cilla

op 29 Mar 2016

Keep you posted :)

Wendy
Door

Wendy

op 29 Mar 2016

O wauw, ik ben verschrikkelijk benieuwd naar hoe het jou bevalt! Dit zou in ieder geval een perfecte vervanging zijn voor alle 'troep' :)

Kirsten
Door

Kirsten

op 29 Mar 2016

Top Cilla! Ik ben benieuwd wat je van de LadyComp vindt. Ik ben zelf ook gestopt met hormonen en ik voel me veel beter:) Condooms vind ik ook allesbehalve sexy en ik zou ook erg graag een alternatief willen.

Cilla
Door

Cilla

op 29 Mar 2016

Goed dat je gestopt bent met de Pil! Hoe lang je het gebruikt?

Monique
Door

Monique

op 29 Mar 2016

Dit klinkt super!! Ik ga hier meer informatie over opzoeken en ben heel benieuwd naar jouw ervaring! Houd ons up to date!

Nikki
Door

Nikki

op 29 Mar 2016

Grappig, mijn gyn raad dit juist af. Het "oeps" niveau is te hoog. Hij gaf aan dat veel stellen die juist een kind willen o.a. deze methode gebruiken om de vruchtbare dagen te checken. Ik ben gelukkiger dan ooit met mijn koperspiraal (voor 5 jaar). Het zetten is even naar, met verdoving kon ook, maar ik vind het nog de meest betrouwbare hormoonvrije oplossing tot nu toe. Hoe gaat het apparaat om als je je niet zo lekker voelt? Een hoge bloeddruk hebt of andere lichamelijke problemen die invloed hebben op je temperatuur en hormonen..

Cilla
Door

Cilla

op 29 Mar 2016

Dat komt omdat veel NL gyn het nog niet kennen en vast houden aan de bekende methoden. Het klinkt lullig, maar NL loopt echt een beetje achter op dit gebied. Er is geen sprake van een 'oeps' niveau, anders was hij niet veilig voor 99,7% (hetzelfde als de Pil) De LadyComp is ook niet nieuw... het bestaat al 25 jaar! Uitgebreid onderzoek is dus al geweest. Het apparaat 'herkent' koorts en geeft dan altijd voor de zekerheid rood licht (alsof je zin hebt in seks als je koorts hebt hihi) Op LadyComp.nl staat uitgebreid verslag hierover.

Ellen
Door

Ellen

op 29 Mar 2016

Wat kost dat? Ik hoorde dat het een behoorlijke investering is. Groetjes Ellen

Andel
Door

Andel

op 29 Mar 2016

Hi Cilla, wat leuk dat je hier over schrijft, want een tijdje geleden heb ik dezelfde zoektocht gemaakt en kwam ik ook uit bij de ladycomp. Ik twijfel echter nogsteeds om het te kopen, vooral omdat de aanschafprijs zo hoog is (ja, ik zie in dat dit uitgerekend over de hele periode dat je hem gebruikt relatief goedkoop is, maar het feit blijft dat het in één keer veel geld is). Nu vroeg ik me af hoe jij dat hebt gedaan, want ik zag dat tweedehands ook een optie is (met bijv. een nieuwe batterij). Groetjes, Andel

Cilla
Door

Cilla

op 29 Mar 2016

Het is inderdaad een investering, maar je kan er minimaal 10 jaar mee doen. Tweedehands kan inderdaad ook! Dat gebeurt ook vrij vaak ivm de prijs.

Myrthe
Door

Myrthe

op 29 Mar 2016

Interessant! Ik ben ook al heel lang aan het dubben hoe ik het anti conceptie probleem hormoon vrij op kan lossen. Lijkt me nog wel eng om ineens 'zonder bescherming' te vrijen, maar is veel natuurlijker! Ik ben benieuwd naar je ervaringen.

Eva
Door

Eva

op 29 Mar 2016

Ik gebruikte hem al jaren, en als je hem goed gebruikt (zeker in het begin fijn met een app ernaast al WomanLog Pro, die ook je vruchtbare dagen aangeeft) is 'ie super veilig. Duurt wel even voor hij aan jou gewend is. Veel plezier ermee! Eva

Eva
Door

Eva

op 29 Mar 2016

Ik heb overigens de Pearly, de goedkopere en wat kleinere variant van de LadyComp.

Reactie plaatsen