11 april 2018 
3 min. leestijd

Anders doen, leidt tot ander resultaat. Tips om beter voor jezelf te zorgen

Anders doen, leidt tot ander resultaat. Tips om beter voor jezelf te zorgen
De zomer is gelukkig weer in aantocht. Echt super lekker! Dat is vaak het signaal voor veel mensen om weer fanatiek te beginnen met diëten en sporten om af te vallen. Maar wacht… Heb ik dit vorig jaar ook niet gezien? En het jaar daarvoor? En daarvoor? Oké, you get the picture (hoop ik). “Ja, maar dat ene dieet (vul maar een naam in) heeft me vorig jaar goed geholpen.” Dit is een opmerking die ik dan regelmatig hoor. Ik heb nieuws voor je! Elk dieet werkt. Alleen het is mijn ervaring dat een dieet maar tijdelijk werkt, omdat je je gedrag en routine compleet veranderd. En dit is niet vol te houden. En dat je dit dieet nu weer wilt doen, bewijst dit alleen maar. Hetzelfde met sporten. Als jij in april/mei opeens heel fanatiek begint met sporten en bv. van nooit sporten naar 3x per week wilt, is de kans groot dat je dit ook niet volhoudt. Dit kan zijn omdat je het eigenlijk niet leuk vindt of omdat je geblesseerd raakt of om een andere reden. Ik zeg dit niet om je te demotiveren, maar om even een realistisch beeld te schetsen. Als iemand bij mij komt voor personal training of voor de bootcamp adviseer ik altijd eerst om met 1x per week te beginnen en pas als dit in de routine zit er een 2x aan toe te voegen. Ja, het is persoonsafhankelijk, maar het is even een algemeen advies.

Figuurlijk lekkerder in je vel

Dus wat als je het nu eens compleet anders gaat doen? Krijg je dan niet een ander resultaat? Ik weet zeker van wel. Maar ik hoor je alweer denken: “Maar ik heb geen zin om heel lang te diëten en/of ik vind sporten niet leuk.” Prima, dan gaan we op zoek naar iets dat voor jou werkt. Wat belangrijk is, is om goed voor jezelf te zorgen. Daarbij is stap 1 in mijn ogen sowieso die focus van de kilo’s afhalen. Ik snap dat dat lastig is in de maatschappij van tegenwoordig, maar ik wil je graag aanmoedigen om te focussen op figuurlijk lekkerder in je vel zitten in plaats van letterlijk. En dan komt vanzelf het gewicht dat bij jou past als je goed voor jezelf zorgt. Dus wat kun jij nu doen om figuurlijk lekkerder in je vel te gaan zitten? Begin met die eerste stap. Dit kan met slaap te maken hebben, met ontspanning, met fitter worden of met mindset. Wat heb jij nodig om op dit moment beter voor jezelf te zorgen. Aan de hand daarvan bepaal je de eerste stap. Nu gaan diëten en fanatiek gaan sporten om in de zomer alles te laten varen, is in mijn ogen niet goed zorgen voor jezelf. Dan zit je volgend jaar weer precies op hetzelfde punt.

Jouw winst

Zet eerst eens op een rijtje wat jouw winst is als jij beter voor jezelf gaan zorgen. Vragen die je jezelf hierbij kunt stellen zijn:
  • Hoe is mijn energieniveau in de ochtend/middag/avond?
  • Hoe voel ik mij als ik wakker word?
  • Hoe zit het mijn stressniveaus?
  • Hoe snel herstel ik van een stressmoment?
  • Wat kun je doen op een dag dat je niet werkt?
  • Ik heb energie om…..
  • Ik haal mijn energie uit…
  • Hoe voel ik mij aan het einde van de dag?
  • Hoe voel ik mij over mijn lichaam?
Dus vraag jezelf af wat jouw winstpunten zijn als je beter voor jezelf gaat zorgen. Dit betekent dus ook dat je deze punten nu niet hebt. Welke punten vind je belangrijk genoeg om aan te werken? En dit kan echt verschillende redenen hebben. Een coach kan je hiermee helpen om hier allemaal goed achter te komen en zo kun jij dan bewust jouw keuze maken om bv. meer te gaan bewegen of meer te gaan slapen.
Als je doet wat je altijd gedaan hebt, krijg je wat je altijd hebt gehad.

Anders doen, leidt tot ander resultaat

De antwoorden op de vragen hierboven zijn allemaal aanwijzingen om te bepalen wat jouw eerste stap is. Zo heb ik bijvoorbeeld als doel bij mijn bootcamps om mensen lekker te laten bewegen in een gezellige groep. En voeg ik hier speeloefeningen aan toe, zodat er tijdens de lessen ook lekker gelachen wordt. En je kunt mij als trainer niet trotser zien als ik zie en hoor dat mensen het sporten bij mij al langer volhouden dan ze van tevoren hadden gedacht en dat ze zelfs meer kunnen dan ze hadden gedacht. Het is helemaal leuk als mensen het sporten zelfs beginnen te missen als ze even niet geweest zijn. Dus deze mensen zijn wat anders gaan doen dan ze normaal zouden doen en ze hebben nu dus ook een ander resultaat. Dus wanneer begin jij met anders doen?
Reactie plaatsen