09 september 2017 
2 min. leestijd

Altijd vermoeid na het werk? Met deze 4 tips heb je ook daarna nog energie!

Altijd vermoeid na het werk? Met deze 4 tips heb je ook daarna nog energie!
Zodra de klok 17.00 uur slaat, weet je niet hoe snel je de computer uit moet drukken en in de auto moet springen. Eenmaal in de auto ben je heel erg opgelucht. Weer een dag overleefd. Bij thuiskomst maak je met veel moeite en frisse tegenzin een maaltijd. Afwassen zit er niet meer in, je bent uitgeput. Je ploft op de bank, drukt de televisie aan en doet verder niks meer. Herken jij jezelf in dit voorbeeld? Wees je er dan van bewust dat dit lijkt op mentale vermoeidheid. Het zijn geen klachten die je moet negeren. We gaan even kijken naar een paar stellingen die mentale vermoeidheid weerspiegelen.
  • Je bent aan het einde van de dag te moe om huishoudelijke klusjes uit te voeren, zoals het doen van de afwas;
  • Je hebt niet de energie om te gaan sporten of extra te gaan bewegen;
  • Je bent snel geïrriteerd of boos, je hebt een kort lontje;
  • Moeilijke beslissingen nemen vind je lastig;
  • Je ervaart concentratieproblemen;
  • Je gedachtegang is veelal negatief.

Onderzoek wat jouw mentale energievreters zijn

Als je erachter bent gekomen dat je mentaal vermoeid bent, is het tijd om actie te ondernemen. Met de onderstaande tips ga je ver komen. Helpt het je niet om meer energie te krijgen? Dan is het tijd om een professional in te schakelen. Vertel je huisarts wat je klachten zijn en zoek samen naar een passende oplossing.

1. Routine

Het is niet in elke branche makkelijk toe te passen, bijvoorbeeld bij beroepen waarin je ook nachtdiensten moet draaien, maar routine kan ervoor zorgen dat je minder denkwerk hoeft te doen. Denk eens na over de routines die jij kan toepassen. • Ga naar bed en sta op rond dezelfde tijdstippen. Probeer dit ook te doen in het weekend, hoe groot de verleiding ook is. Je lichaam vindt een vast slaap- en waakritme erg prettig. • Plan voor jezelf sport- of beweegmomenten in. Plan bijvoorbeeld in dat je elke dinsdag en zaterdag gaat squashen met je buurman of -vrouw.

2. Zorg voor minder afleiding

Het kost meer energie als je veel moet schakelen, dan wanneer je een uur met één taak bezig bent. Zorg dus voor minder afleiding. • Beantwoord op bepaalde tijdstippen je mail en laat je Postvak In niet de hele dag open staan. • Zet je telefoon op stil wanneer je een belangrijke taak moet uitvoeren. Even geen geluiden van berichten, mails en updates. • Luister eventueel naar rustige muziek. • Doe (als dit mogelijk is) de deur van je kantoor dicht tijdens focustaken.

3. Zorg voor een goede ademhaling

Wanneer we piekeren of stress ervaren, gaan we hoger in onze ademhaling zitten. Ons lichaam maakt ons klaar voor de strijd. Een strijd die we meestal niet voeren, maar die op deze manier wel energie kost. Onbewust heb je vaak een hoge ademhaling. Doorbreek dit door de focus te leggen op een buikademhaling. Leg je handen op je buik en begin met een krachtige uitademing. Je voelt vanzelf wanneer je weer wilt inademen, omdat je lichaam zuurstof nodig heeft. Als het goed is, voel je dan je buik in beweging komen.

4. Zorg voor meer buitenlucht

Ga naar buiten zodra je even de tijd hebt, bijvoorbeeld tijdens je pauze. Enkele studies tonen aan dat mensen mentale energie krijgen wanneer ze buiten zijn. Cortisol is een hormoon dat in actie komt wanneer het lichaam in een stresssituatie denkt te zijn. Een periode doorbrengen in de buitenlucht verlaagt het cortisol gehalte. Daarnaast verbetert een wandeling buiten ook het cognitief functioneren.
Reactie plaatsen