03 oktober 2018 
3 min. leestijd

Hey fitgirl! Alsjeblieft, doe het niet.

Hey fitgirl! Alsjeblieft, doe het niet.

Ik zie veel nieuwe accounts op Instagram voorbij komen en zie zoveel van mezelf terug in die meiden. Het liefst wil ik overal comments achterlaten. Altijd dezelfde en het liefste in Capslock: ALSJEBLIEFT, DOE HET NIET! Een open brief aan de Jamila van twee jaar geleden, geschreven door de Jamila van nu. De Jamila die lekker wijntjes drinkt, haar gezonde ding doet maar vooral alles lekker op haar maniertje doet. 

Alsjeblieft, doe het niet. Niet meer.

Je wilt beter voor je lichaam zorgen, huppelend door het leven gaan en je vitaal voelen. Je begint gezond te eten en hebt je grote passie gevonden: sporten. Je gaat (bijna) elke dag, het liefst zo vroeg mogelijk zodat je, je dag met een lekker gevoel begint. Maar ook stiekem eigenlijk omdat je gedurende de dag tegen zo’n avondtraining op gaat zien. En dan vrijwel altijd opeens veel belangrijkere dingen te doen vindt. Je prept je maaltjes braaf, bent gelukkig nog net niet aan het afwegen. Je weet elke keer je grenzen op te zoeken en leert buiten je comfort zone te treden. Good for you! Toch word ik triest als ik je observeer van een afstandje. Elke dag bekijk je jezelf in de spiegel en ben je zo hard voor jezelf. Je zegt geen lelijke dingen maar je denkt altijd hetzelfde ‘not there yet’. Ook in het sporten. Je behaalt nieuwe doelen maar neemt niet langer dan een dag om progressie te vieren. Dan moet je weer door gaan. Want ja, er zijn nou eenmaal weer nieuwe doelen te behalen. Gelukkig heb jij nooit nee kunnen zeggen tegen die etentjes en liters wijn. Je bent je nooit gaan afzonderen. Maar je hebt wel een imago gecreëerd bij je medemens en denkt dat je dat imago vast moet houden. Ook al is er niemand die dat van je verwacht. Het zit namelijk vooral in je eigen koppie.

Je intenties waren zo goed

Een workout geldt niet meer zodra hij niet op Instagram gepost is. En hoe meer workouts gepost worden, hoe beter. Die stresstoestand waarin je leeft, die zorgt juist dat de kilo’s er eerder aankomen dan afvallen. Die stress zorgt er voor dat je eigenlijk niet echt lekker gelukkig kan zijn. Het leven is bedoeld om van te genieten. Soms is dat wat lastiger in te zien, maar één ding is zeker: jij bent hier niet om te lijden. Het liefste schreeuw ik het van de daken: Life is a playground! Al die tijd die je gestoken hebt in het vergelijken van jezelf en streng zijn voor jezelf, kon je veel beter gebruiken om totale vrede met jezelf te creëren. Lekker naar jezelf knipogen in de spiegel bijvoorbeeld, gewoon omdat je er mag wezen. Ik had graag gezien dat je dingen anders had aangepakt. Toch weet ik ook dat waar je soms staat in het leven, ook gewoon is waar je hoort te staan. Wel kan ik zeggen dat ik heb geleerd van je fouten, en het nooit meer op dezelfde manier wil aanpakken. Je was namelijk begonnen met sporten en gezond eten om je lekker te voelen. Je intenties waren altijd goed. Eenmaal bezig vergat je alleen soms een beetje wat nou echt belangrijk was en kon je aardig wat afgeleid worden. Ik heb een lijstje voor je gemaakt, een soort handleiding die je weer even terug naar de basis brengt. Elke keer als je het even niet meer ziet zitten, of weer teveel wilt, kijk dan naar dit lijstje. Enne, wat je hiervoor deed. Doe maar gewoon niet meer. Alsjeblieft. Doe het niet!

Wat dan wel?

-Leg die telefoon neer, ga naar buiten. Daar is het leven, daar gebeurt de magie! -Ga weer lekker sporten om je lekker te voelen, niet om een bepaald droomlichaam te creëren. En al helemaal niet om een nummer aan te tikken. -Leer signalen van je lichaam te herkennen en vooral hiernaar te luisteren. -Neem jezelf niet zo serieus, leef voor iets dat groter is dan jezelf. -Train jezelf positief over jezelf te spreken. Elke keer als jij jezelf in de spiegel bekijkt, zeg dan iets positiefs. Voelt wat onwennig in het begin, maar trust me je gaat erin geloven. -Ga weer lekker nieuwe receptjes uitproberen, genieten van het koken. -Nog belangrijker, ga alleen eten als je écht honger hebt en maak je niet gek met al die food foto’s. -Doe wat goed voelt, niet wat moet. -Leer te aarden door middel van meditatie. Al die droomlichamen die je langs ziet komen, kun je observeren, net als je gedachtes. Maar je hoeft er niet achteraan te hollen, they just come and they go. Je hoeft er geen label op te plakken. En ze schreeuwen al helemaal niet ‘zie eruit als ik’. Nee, ze komen en ze gaan. Liefs, Your biggest fan. Always.

Heb jij ook wijze lessen geleerd tijdens jouw fit journey? Laat het me weten in de comments, ik ben zeer benieuwd!

Meer van mij lezen? Volg mij ook op Instagram.

Joyce
Door

Joyce

op 25 Jul 2016

wauw jamili alsof je zo tegen me aan het praten bent! op dit moment zit ik op het omslag punt.. ben letterlijk te moe om de motivatie voor het sporten iedere keer weer op te brengen.. nu ga ik 1 keer in de week ipv 5 of 6 maar wordt nog niet energieker, maar wordt er wel blijer van! nog steeds heel moe.. lichaam / stress het werd teveel nu rustig aan.. komt wel weer doelen in september mooi om te halen maar vooral van gaan genieten... de weg .. mijn weg en zonder genieten is er ook niets aan! ik ga mijn best doen! dankjewel

Linda Bijl
Door

Linda Bijl

op 24 Jul 2016

Mooi en eerlijk geschreven! Het is inderdaad zo belangrijk om niet door te slaan en daarin een grens te trekken!

Chantal
Door

Chantal

op 24 Jul 2016

Wauw hier herken ik mezelf helemaal in! Ik ben begonnen om me fitter en meer zeker van mezelf te voelen. Dat is zeker gelukt na 18kg afvallen, maar ik merkte al snel dat het nog steeds niet goed genoeg was. Ik had een beeld in mn hoofd (mede door alle foto's op instagram, pinterest etc.) die uiteindelijk helemaal niet haalbaar is voor mezelf. Want tja ik hou ook van een lekker hapje en drankje. Al snel merkte ik dat ik een soort 'eetprobleem' begon te creëren. Elke keer zo boos op mezelf als ik iets ongezonds had gegeten of een dag niet gesport had. Gelukkig heb ik het al wat meer los kunnen laten en dit verhaal helpt daar zeker bij! Dankjewel!

Lena
Door

Lena

op 24 Jul 2016

Je bericht gaat over sport, maar het woordje sport kan ik met zoveel andere woorden vervangen. Een bevestiging voor mij dat ik niet de enige ben die dit ervaart. En weer een bevestiging dat ik meer moet loslaten. Dankjewel Jamilla voor deze mooie tekst met bijzondere boodschap. Het voelde een beetje alsof je het voor mij schreef ;-). Een goed begin van de dag. Dankjewel, Jamilla

Anoniem
Door

Anoniem

op 31 Oct 2016

Ik ben echt mijn passie gaan volgen en dat is surfen. Ik werd gek van de 4-daagse sportschool trainingen, precies wat jij zegt. Surfen is voor mij een volle body work out kan ik je vertellen. Ik ga met een grote lach rennend de koude zee in. Al zijn de golfen niet zoals in buitenland, het paddelen én op je plankje zitten naar de zee kijken is een heerlijke rust gevend gevoel. Daarbij bouw je ook nog eens mega veel weerstand op. Savonds geniet je extra van dat wijntje maar dan is één ook echt genoeg zegt je lichaam!!

Jessica - Eat.Run.Love.
Door

Jessica - Eat.Run.Love.

op 31 Oct 2016

Wat een mooie blog! Goed dat je dit hebt opgeschreven,heel herkenbaar voor veel meiden denk ik!

#Beyourownguru: Wat jij bent, hoef ik niet te zijn | Fitgirls.nl
Door

#Beyourownguru: Wat jij bent, hoef ik niet te zijn | Fitgirls.nl

op 24 Jul 2018

[…] vertelde ik dat ik tijdens mijn reis tot veel inzichten ben gekomen. Ik wilde dingen anders aanpakken. Mezelf meer waarderen en voornamelijk meer naar mezelf durven luisteren. Mijn eigen goeroe worden […]

Vers van de pers: deze 5 blogs gingen het best deze maand #1 | Fitgirls.nl
Door

Vers van de pers: deze 5 blogs gingen het best deze maand #1 | Fitgirls.nl

op 24 Jul 2018

[…] haar fit journey. Eén daarvan is dat ze gewoon gelukkig en lekker wil leven en hierin wil ze zoveel mogelijk mensen […]

Het roer om: in zes stappen naar blijvende verandering | Fitgirls.nl
Door

Het roer om: in zes stappen naar blijvende verandering | Fitgirls.nl

op 24 Jul 2018

[…] Meer van mij zien? Volg mij op instagram. Eerder schreef ik over het zijn van je eigen goeroe en vertelde ik mezelf de harde waarheid. […]

Reactie plaatsen