20 juni 2016 
3 min. leestijd

Afvallen door je maag iedere dag leeg te pompen

Afvallen door je maag iedere dag leeg te pompen
Na alle juicecleanses, low carb diets en sportverslavingen pakken we het obesitas probleem niet meer van de buitenkant, maar vanuit de binnenkant aan. De AspireAssist is namelijk een apparaatje waarmee je na iedere maaltijd 30 procent van je maag leeg kan pompen, zodat je niet zo veel calorieën binnenkrijgt. Is dit dé nieuwe manier van afvallen, of brengt het apparaatje ook wat gevaren met zich mee?

Hoe werkt het?

De AspireAssist is een buisje dat in je maag aangebracht wordt. Het verbindt je maag met het huidoppervlak, hier zit een klepje dat je open kan maken en waaraan je een pompje kan bevestigen. Dit pompje pompt je maag leeg nadat je hebt gegeten. Naast de kleine medische ingreep -je kan, volgens de website, na twee uur na plaatsing alweer verder met je gewone leven- krijg je ook begeleiding in het afslankproces, zodat na een jaar fulltime pompen je gewichtsverlies ook in stand blijft en je niet het bekende jojo-effect zal krijgen. Het apparaat helpt je volgens de onderzoekers dus om gewicht te verliezen en het te behouden. aspireassist Fitgirls

Kunnen we niet meer normaal doen?

Mijn vraag luidt dan: waarom is een gezond dieet alleen niet genoeg? Waarom kan je die geweldige resultaten niet krijgen, zonder na iedere maaltijd je maag leeg te pompen? Waarom moet alles snel, overdreven en gevaarlijk? Kunnen we niet gewoon één keertje met z'n allen normaal doen? Ik kan me namelijk niet voorstellen dat iemand die wil afvallen zijn eerste kilo's niet kwijtraakt met het drinken van water in plaats van cola en het inwisselen van koekjes en chips met fruit en groente. Ik kan me niet voorstellen dat iemand die gezond eet en voldoende beweegt obesitas heeft. Met uitzondering van de mensen die door puur medische redenen geen gezond gewicht kunnen hebben, vind ik het gek dat er mensen met twintig kilo overgewicht rondlopen en deze blijkbaar op geen enkele manier kwijt kunnen raken dan met behulp van een maagpomp.

Hoe sneller, hoe beter?

Waarom moet alles de vandaag de dag snel? Rome was niet gebouwd in één dag dus jij zal binnen een maand echt niet op een gezonde manier tien kilo kwijtraken. Niemand valt "even tien kilo af voor de zomer" en er zijn maar weinig mensen die succesvolle resultaten behalen met koolhydraatarme diëten, shakes of juice cleanses, waarom is een apparaat in je maag dan wel een effectieve oplossing? Wanneer is gezonder eten, minder snoepen en een paar keer per week sporten opeens niet meer effectief? Als fitnesshippie zeg ik: omarm het proces en geniet er van. Goede dingen hebben tijd nodig. Ja, je kan anno 2016 binnen dertig uur aan de andere kant van de wereld staan, ja, je hebt je magnetronmaaltijd binnen drie minuten op tafel staan en het is mogelijk om heel veel kilo's in heel weinig tijd te verliezen als je op een sapkuur gaat, maar worden we hier echt gelukkiger van? Waarom is het zo erg dat dingen langzaam gaan?

''Goede dingen hebben tijd nodig. Omarm het proces en geniet er van!''

De voordelen

Een goed artikel belicht ook de andere kant van het verhaal. De voordelen van zo'n handig maagpompje. Wanneer het pompje is ingezet, wordt je begeleid door voedingsexperts die je levensstijl in de gaten houden. Zij leren je hoe je wel gezond kan eten en je kan heel langzaam beginnen met het afbouwen van je calorie-inname tot een gezond aantal, zodat je niet op een akelig dieet hoeft om gewicht te verliezen. Het leven van iemand met obesitas bestaat vaak uit mislukte, veel te rigoureuze diëten met het jojo-effect als gevolg. De AspireAssist zorgt er voor dat mensen die al hun hele leven lang kampen met overgewicht echt geholpen kunnen worden. Het is misschien niet de oplossing, maar wel een soort hulpmiddeltje naar een gezonde levensstijl. Net zoals een maagband, maar dan met een minder ingrijpende operatie. Je leert hoe je gezond moet eten en na een jaar kun je de keren dat je je maag leeg pompt na een 'eetbui' zelfs afbouwen naar nul keer, zonder dat je te veel aankomt. Het beperkt de schade, zodat er aan de oplossing gewerkt kan worden. Met hulp van deze pomp kunnen mensen zonder eetstoornissen en gekke diëten toewerken naar een gezond gewicht.

Van fouten leer je!

Maar toch; mogen er in het proces van afvallen geen fouten gemaakt worden? Fall down seven times, stand up eight. Waarom mag een proces van gezond eten en genoeg sporten niet een paar jaar duren in plaats van luttele weken? Zoals ik, denk ik, al heb laten merken; ben ik niet zo weg van deze nieuwe afslankmogelijkheid. Natuurlijk moet iedereen zelf weten hoe hij vecht tegen overgewicht en deze maagpomp kan een snelle en effectieve oplossing zijn. Maar is het niet veel beter om ongezonde gedragspatronen af te leren met behulp van de juiste begeleiding in plaats van te kiezen voor dit soort extreme methoden?
Nikki
Door

Nikki

op 22 Jun 2016

Het antwoord is volgens mij wel simpel. Begeleiding voor mogelijk meerdere jaren is te duur! Reken maar uit: Eens per week een psycholoog + fitness + diëtisten + dokters + mogelijke medicatie (als je al gezondheidsklachten hebt). Dit apparaatje klinkt veel goedkoper want waarschijnlijk is je begeleiding geen echte psycholoog, geen echte fysiotherapeut, geen echte diëtist maar alles in 1 (en dan geven we er een hippe naam aan zoals lifestylevoedingsfysiotherapeutdokter).

Louisa
Door

Louisa

op 20 Jan 2017

Ik zou alleen maar meer eten, wetende dat ik het toch weer eruit kan pompen..

Reactie plaatsen