13 september 2016 
3 min. leestijd

Afkicken #2

Afkicken #2
Mijn liefde is ook mijn obsessie. Vorige keer nam ik jullie mee in de grootste uitdaging van mijn leven. Vier dagen lang niet sporten hakte er goed in. Een eye opener dat mijn strikte voedingspatroon ook serious business is. Voeding is belangrijk, dat weten we allemaal. Maar wat als je niet meer zonder je keukenweegschaal kan? Of je jezelf ontzettend druk kan maken over het feit dat je vandaag 3 gram over je maximale vetten komt? Of je nog 10 gram eiwitten moet binnenkrijgen terwijl je eigenlijk je maximale caloriebehoefte al hebt gehaald? Een verslaving van sport heeft tegenwoordig de naam Bigorexia, maar wist jij dat voeding hiermee hand in hand gaat? Excessief trainen en calorieën verbranden, daar hoort natuurlijk een uitgebalanceerd voedingsschema bij. Het plannen van zorgvuldig gekozen maaltijden is natuurlijk hetgeen waar de meeste fitgirls ondertussen een pro in zijn. Uitgekiend op de hoeveelheid van grammen, hoeveelheden, mineralen en andere voedingsstoffen. Maar wat gebeurt er met je als je opeens oog in oog komt met een onverwachte afwijking hiervan. Op een terrasje kies je makkelijk voor een (wodka) spa rood. Maar met uit eten wordt het al wat lastiger. Dit soort taferelen gaan leiden tot stress en uiteindelijk zelfs het vermijden van sociale eetgelegenheden.

Obsessie?

Hoeveel tijd besteedt je aan het nadenken over je voeding? Dit houdt ook in: hoe lang ben je bezig met het bereiden, plannen en het berekenen van voedingswaarden? Ik zet mijzelf de spiegel voor en ga deze vragen eerlijk beantwoorden. Conclusie? Ik heb een voedingsobsessie... Ergens ben ik er ontzettend blij mee dat ik op mijn leeftijd zo goed voor mijn lichaam zorg. Ik drink niet (teveel), eet geen fastfood, geraffineerde suikers, gebruik geen drugs en rook niet. Ik sport veel en ben in topconditie. Ja, ik ben trots! Maar ik ben er ook van bewust dat ik wat minder geniet dan ik zou willen. De stressmomenten van de sociale eetgelegenheden komen mij erg bekend voor. Ook al ken ik geen sociale druk, ik vind het soms toch een beetje jammer. En het kan ook erg onhandig zijn.

Zwart/wit denken

Waar komt deze obsessie dan toch vandaan? Het gevoel dat je gezond moet leven is over het algemeen een motiverende factor. Dit kan alleen veranderen in een angst van een slechte gezondheid, het gevoel dat je moet opboksen tegen het schoonheidsideaal of de drang naar controle. Ook kan het idee dat je slanker, sterker of gespierder bent het gevoel van eigenwaarde versterken. Het is vaak een kwestie van zwart/wit, iets dat we moeten leren los te laten. Het is geen keuze tussen gezond of ongezond. Of een keuze tussen een vette hamburger of een plakje kipfilet. Een streng opgelegd regime betekent niet dat je anders alle remmen los gooit. Balans is het key woord om de gezonde fixatie te doorbreken.

Grenzen

Ik las een artikel over een ex-fitgirl. Een wat? Ja, een ex-fitgirl. Een verslaafde aan sport en voeding. Een macro's geobsedeerde. Een ondankbare vriendin die een croissant met nutella afslaat op valentijnsdag. Deze chick was zo verslaafd aan gezond leven dat zelfs een ontbijtje op bed haar niet gelukkig maakte. Ik schrok enorm van dit artikel, want ik herkende mijzelf er zo goed in. Ik liet het artikel direct aan mijn vriend lezen die het stiekem wel een beetje grappig vond. Ja, iets waar ik op begin te lijken en ik absoluut niet wil. Ik wil kunnen genieten van een wijntje op zijn tijd. Van een stukje taart die mijn schoonzus heeft gebakken voor mijn neefje die 1 jaar wordt. Ik hoef niet rigoureus mijn levensstijl overboord te gooien, natuurlijk niet. Maar er zijn grenzen en die heb ik bereikt. Vanochtend werd ik wakker gemaakt door mijn altijd lieve vriendje met zelfgemaakte croissantjes en een mini potje nutella. Hij herinnerde mij aan het artikel wat ik hem eerder had laten lezen. De beste cheatmorning die ik mij had kunnen wensen waarna ik met volop energie full body met extra gewicht in het krachthok te vinden was! sam Fitgirls Als PR, media en communicatie manager werkt Sam in de fashion en lifestyle branch. Ze is een ware sportvrouw in hart en nieren. Ze is een ambitieuze hardloopster en dol op nieuwe uitdagingen. Sam gaat geen mogelijk uit de weg om nieuwe dingen te proberen en werpt zichzelf graag in het diepe om er dan weer sterker uit te komen.
Reactie plaatsen