14 september 2016 
3 min. leestijd

Accepteer je tijgerstrepen

Accepteer je tijgerstrepen
Kniebroeken die te warm zijn maar shorts die teveel laten zien. De perfecte maat willen vinden van een broek of een rok – het liefst net iets wijder om je middel ook -, omdat anders de nadruk er zo op wordt gelegd. Jezelf erop betrappen dat je erover nadenkt om, wanneer je die ene leuke bikini weer uit de kast haalt, misschien toch maar niet mee te gaan naar het strand. Want: 'die vreemde strepen zien er immers niet uit', toch? Het is bijna een taboe te noemen. En dat terwijl zoveel meisjes en vrouwen ermee te kampen hebben. Ik heb het over striae, of hoe ik ze zelf liever noem: tijgerstrepen, bliksemschichtjes. Jaren geleden was ik één van die kinderen die een groeispurt doormaakte (al zou je dat met mijn 1 meter 60 niet zo snel zeggen) en daarbij kwamen ook de groeistriemen om de hoek kijken. In eerste instantie niet zo heftig als de afgelopen jaren, maar wel zo dat een dikke deuk in mijn zelfvertrouwen niet lang op zich liet wachten.

Striae, wat is het?

De huidstriemen ontstaan op het moment dat je bijvoorbeeld door een groeispurt gaat. Je groeit dan sneller dan dat je huid kan bijhouden en deze moet zich dan verder uitrekken zonder dat het tijd krijgt om te groeien. Het bindweefsel scheurt een stukje en daarom kun je het eigenlijk ook wel zien als kleine littekens. Helemaal laten verdwijnen lukt over het algemeen niet, maar ze kunnen in de loop der jaren door veroudering en door middel van crèmes wel lichter en minder zichtbaar worden. Huidstriemen zijn vaak, als ze al lang op het lichaam zitten, wit of ‘doorschijnend’ van kleur. Toch kunnen ze ook rood en pijnlijk zijn (dit is meestal in het begin) of een paarse gloed hebben. Ze zijn er, net als wij, in allerlei vormen en maten.

Striemen voor iedereen

Vaak wordt er vanuit gegaan dat alleen vrouwen de striemen krijgen, maar het kan iedereen overkomen. Mannen, vrouwen, op jonge leeftijd, erfelijk bepaald of soms zelfs door fitness. Say what? Ja, ook als je je vaak in de sportschool bevindt kan het voorkomen dat je huidstriemen krijgt. In dit geval gebeurt er dan eigenlijk hetzelfde als bij een snelle groeispurt: als je veel en (te) snel je spieren traint groeien deze in no-time zoveel dat het bindweefsel scheurt. Hetzelfde proces, maar met een iets andere oorzaak. Huidstriemen door fitness zouden dan weer sneller geaccepteerd worden terwijl het in beide gevallen precies hetzelfde is. Het is er nu eenmaal en er is helemaal niets mis mee. [caption id="attachment_21584" align="aligncenter" width="300"]fitness Ook door fitness kan het bindweefsel scheuren.[/caption] Dat zoveel mensen striae hebben zou je niet zo snel zeggen als je bekijkt hoeveel mensen het nog vreemd of zelfs vies vinden. Er hangt een negatieve lading aan en dat terwijl zoveel mensen het hebben! Waarom zou je jezelf tegenhouden om dat ene leuke broekje vandaag aan te trekken enkel en alleen omdat je je striemen dan kunt zien? Je bent prima zoals je bent! En weet je, vaak valt het eigenlijk niet eens op. Ik kijk in ieder geval niet heel intensief naar iemands dijen of heupen om de conditie van hun huid te zien, jij wel? (Als je dat wel doet is het ook prima natuurlijk. Misschien alleen een klein beetje vreemd, but I won’t judge).

Je persoonlijke canvas

Zie je lichaam als een canvas: de striemen zijn tekeningen en die zijn bij iedereen weer anders. Het is een teken dat je groeit als persoon. De oorzaak van je huidstriemen maakt daarbij helemaal niet uit. Of je nu bent aangekomen, in korte tijd bent gegroeid of juist veel sport: ze geven weer dat je er bent en dat je leeft, en dat is eigenlijk iets heel moois. Laat staan als je striemen er door een zwangerschap zijn gekomen: het is een symbool van leven! Negen maanden lang heb je een kind gedragen, je hebt de bevalling doorstaan en je hebt daarmee ook een nieuw leven op de wereld gezet. Rock those stripes! Je mag trots zijn op jouw lichaam, je bent hartstikke mooi zoals je bent! Zie het niet als iets negatiefs, iets met een zware lading, maar zet het om als een teken voor je kracht. Zie het als die tijgerstrepen. Een tijger is sterk, mooi en weet te overleven. Dat is toch juist hartstikke tof?
Reactie plaatsen