30 oktober 2017 
3 min. leestijd

9 mythes over rugklachten: is krachttraining echt zo slecht?

9 mythes over rugklachten: is krachttraining echt zo slecht?
Tussen de 50 en 90 procent van de volwassenen zal ooit in zijn leven een periode van lage rugpijn doormaken. Jaarlijks is dit ongeveer 20 procent van de bevolking. Er worden door gezondheidsprofessionals vele redenen gegeven als oorzaak van de klachten, zoals hernia’s, scheve wervels en slechte core-stability. Er doen zich veel beangstigende verhalen de ronde die vooral goed zijn voor de portemonnee van de gezondheidsindustrie. Rugpijn is veel voorkomend en kan heel erg lastig zijn, maar het is zelden iets om je grote zorgen over te maken. 9 van de 10 keer gaat rugpijn binnen enkele weken vanzelf weer over. Daarom hier negen mythes over rugklachten.

1. Buigen is slecht voor je rug

Onzin, je rug is gemaakt om te buigen en strekken. Je hoeft niet bang te zijn om voorover te buigen. Je rug is goed beschermd door spieren en ligamenten en gaat niet zomaar stuk. Bij echt zwaar tillen of deadliften is het handig om het gewicht dicht bij je lichaam op te tillen en hierbij je rug recht te houden. Afgezien van deze activiteiten kan het buigen van je rug geen kwaad, veroorzaakt dit geen rugpijn en is het zelfs goed om regelmatig te doen om een goede mobiliteit te behouden.

2. Rugpijn wordt alleen veroorzaakt door te zware lichamelijke belasting

Vroeger dachten we dat pijn een teken was van schade. Het zou altijd gerelateerd zijn aan te zware lichamelijke belasting, zoals een plotselinge of herhaalde beweging of het tillen van iets zwaars. Inmiddels weten we dat er veel factoren een rol spelen bij rugklachten. Denk hierbij aan psychologische factoren (angst voor een ernstige aandoening, stress, pijn die niet over gaat), gezondheid (laag energieniveau), leefstijl (slaapproblemen, weinig beweging, overgewicht) en sociaal (slechte sfeer op werk of thuis). Deze factoren kunnen ook een grote rol spelen bij rugklachten. Dit houdt in dat je, terwijl je je rug niet beschadigt, toch meer pijn ervaart terwijl je beweegt. Door emoties ervaar je pijn anders. Heb je ooit hoofdpijn gehad toen je verdrietig, moe of gestrest was? Dit is hetzelfde principe.

3. Krachttraining is slecht voor je rug

Niet waar, krachttraining is juist heel goed om je lichaam en dus ook je rug sterker te maken. Het is wel belangrijk dat er een goede opbouw in je schema zit en je lichaam kan wennen aan de training. Verder is het van belang dat de techniek van de oefeningen goed uitgevoerd wordt. Ga hiervoor eens bij een trainer langs die jouw uitvoering kan beoordelen en eventueel bijschaven.

4. Bedrust is de beste behandeling

Vroeger schreef de dokter bij rugklachten zes weken bedrust voor. Gelukkig zijn er steeds minder mensen die nog in deze mythe geloven. De wetenschap heeft inmiddels bewezen dat niet bewegen tot een vertraagd herstel leidt. Als gevolg van pijn verkrampen de spieren in de onderrug. Daarom is het juist heel belangrijk om te blijven bewegen als je last hebt van je rug. Door 'normale' beweging gaat de doorbloeding van je spieren omhoog en zullen ze sneller weer ontspannen. Bij rugklachten is wandelen of zwemmen heel goed, maar ook lichte krachttraining (veel herhalingen met weinig gewicht) helpt. Probeer niet te lang te zitten en dit af te wisselen met staan en lopen.

5. Er is een MRI-scan nodig

Veel mensen denken dat aanvullend onderzoek, zoals een MRI-scan of röntgenfoto, de oorzaak van hun rugklachten aan zal wijzen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat aanvullend onderzoek alleen nodig is als er verdenking is van ernstige aandoeningen, zoals kanker, fracturen of infecties. Gelukkig zijn deze aandoeningen zeldzaam en komt dit voor bij slechts 1 procent van alle rugklachten wereldwijd. Het probleem bij het laten maken van een scan is dat er vrijwel altijd iets te zien is op de foto of MRI. Onderzoek heeft aangetoond dat er vaak geen verband is tussen de gevonden schade in de rug (die normaal kan zijn) en de klachten die de patiënt heeft. Als je mensen zonder rugklachten door een scan haalt is de kans dus groot dat er altijd wel iets te vinden is op de beelden. Fysiotherapeuten kunnen met vragen over het ontstaan en de kenmerken van de rugpijn vaak een goed beeld vormen van jouw klacht. Daarnaast weten ze natuurlijk ook wat er gedaan kan worden om hier weer vanaf te komen.

6. Als je een keer rugklachten hebt gehad zal dit altijd een zwakke plek blijven

Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. We moeten niet te bang zijn voor rugpijn en het meer gaan benaderen als een verzwikte enkel. Het doet verrekte pijn en is heel vervelend, maar na een periode herstelt het lichaam weer en kun je pijnvrij bewegen. Het is belangrijk om trainingen stap voor stap op te bouwen.

7. Stijfheid in je rug na een training is een indicator voor beginnende rugklachten

Het gevoel van stijfheid en spierpijn is geen teken van schade in je lichaam. Het geeft alleen aan dat je lichaam niet gewend is aan de sportactiviteit die je hebt gedaan. Je kunt je lichaam sterker maken door met kleine stapjes de belasting op te bouwen. Dit kan door zwaardere oefeningen te gaan doen, meer herhalingen te maken of met meer gewicht te gaan trainen.

8. Mijn wervel staat scheef en moet rechtgezet worden

Over het algemeen genomen kunnen wervels niet scheef staan. Uitzonderingen zijn zware auto-ongelukken, het maken van een flinke val of een aangeboren afwijking. Je wervelkolom is een ketting van wervels die door middel van (facet)gewrichten aan elkaar geschakeld zijn. Soms beweegt een van deze schakels wat minder goed. Een manueel-fysiotherapeut of chiropractor zet wervels dan ook niet recht, maar herstelt de bewegelijkheid van deze gewrichten.

9. Harde matrassen zijn beter voor mensen met rugklachten

Ieder persoon is verschillend en heeft een eigen voorkeur. Harde matrassen zijn niet beter of slechter. Rugklachten presenteren zich vaak 's ochtends omdat je stijf wordt van de hele nacht stilliggen.
Reactie plaatsen