9 gouden tips die je helpen om je doelen te behalen
Je gedrag veranderen is best lastig. Je bent gewend aan bepaalde gewoonten en patronen, en die gooi je niet zomaar om. Misschien herken je dat wel vanuit vorige pogingen met goede voornemens. Verandering kost tijd, maar het is zeker de moeite waard. Er zijn een paar tips die je kunnen helpen om te slagen.
1. Bedenk wat je uiteindelijke doel is
Wat wil jij uiteindelijk bereikt hebben? Waar werk je naar toe? Wat is jouw ideale scenario? Probeer dat eerst voor ogen te hebben. Alle doelen zijn haalbaar, als je er maar aan werkt. Misschien heb je een heel groot doel, zoals een bepaald aantal kilo's verliezen of een marathon van 42 kilometer lopen. In dat geval kun je het beste subdoelen opstellen, zodat je die successen ook vaker kunt vieren.
2. Stel subdoelen op
Maak je uiteindelijke doel behapbaar door deze subdoelen ook echt op te stellen. Bijvoorbeeld: over twee maanden wil ik drie kilo kwijt zijn, of dan wil ik 10 kilometer kunnen lopen met een snelheid van 8 kilometer per uur. Als je je doelen in stukken hakt, heb je beter zicht op wat je precies wilt doen en wanneer je dit kunt bereiken.
3. Beloon jezelf wanneer je een (sub)doel behaalt
Alleen maar focussen op waar je heen wilt is niet erg leuk en moeilijk vol te houden. Vier de kleine overwinningen, dat maakt het proces leuk en motiverend.
4. Maak kleine aanpassingen, die zorgen uiteindelijk voor een groot resultaat
Je hele wijze van leven ineens om te gooien is niet slim. Er moet dan te veel worden nagedacht over elke keuze, waardoor de kans van volhouden klein of zelfs nihil is. Je kunt beter werken met kleine stappen. Denk hierbij aan kleine aanpassingen die je maakt, zoals de suiker weglaten uit je thee. De week erna kan het zijn om vaker de trap te nemen in plaats van de lift op je werk. Maak het klein en verander vooral niet te veel in één keer.
5. Bedenk alternatieven die passen bij het uiteindelijke doel
Wil je graag voedzamer eten en een paar kilo verliezen? Neem je huidige levensstijl dan eens onder de loep. Stel je voor dat je elke vrijdag een kapsalon eet om jezelf te belonen na een week hard werken. Dat is natuurlijk dikke prima. Hartstikke lekker en je moet jezelf ook zeker belonen! Als je wilt, kun je hier ook een voedzamere variant van maken. Maak zelf eens friet van (zoete) aardappel en doe dit, samen met kip, in de oven. Lekker veel sla erbij en je hebt zo je eigen, voedzame kapsalon.
6. Zoek (sociale) steun
De eerste weken barst je misschien van de positieve energie, maar op den duur neemt het ‘gewone’ leven het weer over. Op zulke momenten wordt het toch af en toe lastig. In dat geval kan het fijn zijn om even te praten met vrienden of familie over je reis naar een gezonde versie van jezelf. Zij kunnen je helpen bepaalde verleidingen te weerstaan en ze kunnen je klankbord zijn als je het even niet ziet zitten. Vraag van tevoren natuurlijk wel even of zij hier tijd voor hebben en voor open staan.
7. Pak de lastige momenten aan
Denk goed na over je lastige momenten. Vind je het lastig om het taartje af te slaan op een verjaardag? Bedenk dan van te voren wat je gaat zeggen, of laat de gastheer/gastvrouw vooraf weten waar je mee bezig bent, zodat je niet op de verjaardag een discussie hoeft aan te gaan. Heb je een drukke week voor de boeg? Plan je beweegmomenten dan in. Alle kleine beetjes helpen. Loop een rondje na het avondeten, breng je kinderen op de fiets naar school, ga wandelen tijdens de lunch. Er zijn momenten genoeg om te bewegen, je moet er alleen even bewust bij stil staan. Trainen voor een marathon moet je consistent doen en ook echt volhouden. Je moet tijd vrij maken om je doelen te behalen, dus kijk naar de mogelijkheden.
8. Wat als jij je gedrag niet verandert?
Veranderen: het is lastig en het kost energie. Bedenk waarom je het gedrag wilt veranderen. Wat is de onderliggende motivatie? Maak een lijstje met redenen om je gedrag te veranderen en maak vervolgens een lijstje met wat de gevolgen zullen zijn als jij je gedrag niet verandert. Dan blijf je stilstaan in het leven, je zult precies zo blijven zoals je op dat moment bent. Dat zal waarschijnlijk motiverend genoeg zijn om je gedrag aan te passen.
9. Geef niemand anders de schuld
Welke hulp je ook gaat zoeken - diëtist, personal trainer of leefstijladviseur - en hoe goed deze professionals je ook adviseren, jij moet het gaan doen.
- Wanneer je (stiekem) meer eet dan de diëtist je adviseert, dan zal je waarschijnlijk niet gaan afvallen.
- Wanneer je niet veel meer doet dan de wekelijkse training bij de personal trainer, ga je geen verbluffende resultaten behalen.
- Wanneer je niet de opdrachten maakt die de leefstijladviseur je adviseert, zul je geen verandering gaan zien in je gedrag en zal je doel niet dichterbij komen.
- Wanneer je hulp inschakelt, wees je er dan van bewust dat JIJ aan het werk moet. Niet wij of de professionals. Wij zijn er voor sturing, advisering en ondersteuning.