Redactie
06/21/2018
2 min
0

8 Tips om fit te blijven in de zomer

06/21/2018
2 min
0

Hou zoveel mogelijk je vaste ritme vast

Het menselijk brein houdt van routine. En om een resultaat te bereiken is het consistent gedrag van belang. Dus blijf lekker sporten op je vaste momenten en eet volgens je vaste ritme zolang dat allemaal mogelijk is.

Zoek alternatieven voor als je je ritme niet kunt vasthouden

En voor als dat niet mogelijk is, kun je alternatieven zoeken. Dus als je wel wilt sporten, maar je kunt dat niet op je vaste plek doen dan kijk je waar het wel kan. Als je planning op een bepaalde dag anders is, bepaal je op welk ander moment je gaat sporten. Als je je vaste ontbijt niet kan nemen, kijk je wat wel kan. En zo zijn er meer voorbeelden te noemen. Als je namelijk al van tevoren alternatieven bedenkt, hoef je het op dat moment niet meer te bedenken en is de kans veel groter dat je het volhoudt.

Beweeg de hele dag waar het kan

Om fit te blijven kun je meer doen dan alleen sporten. Elke vorm van beweging is prima. Dus als je op vakantie bent, kun je er ook voor kiezen om de dag te beginnen met baantjes te trekken in het zwembad. Of je gaat lekker een stuk wandelen of fietsen. Enne je hoeft niet overal de auto voor te pakken. Kijk wat goed te lopen of te fietsen is. En heb je een tuin? Leef je uit! Tuinieren is ook een hele goede manier om fit te blijven.

Start de dag goed

Als je op vakantie bent en/of vrij bent, is het goed om je dag te beginnen met een goed ontbijt. Dan heb je later op de dag namelijk minder de neiging om teveel te snacken. Dus zorg voor voldoende eiwitten bij je ontbijt, de langzame koolhydraten, een stuk fruit en wat te drinken. En je kunt je sporten natuurlijk ook al in de ochtend inplannen. Dan heb je het namelijk al gehad en heb jij voldoende energie voor de rest van de dag.

Drink genoeg water

Op zo’n heerlijke zomerdag verlies je meer vocht dan je misschien wel doorhebt. Zorg ervoor dat je dit weer aanvult. Een vochttekort kan je namelijk ook wel sloom maken. Begin de dag al met het drinken van een glas water (of 2). En door bij een alcoholische versnapering een glas water te nemen, drink je automatisch wat minder alcohol en dat helpt je ook wel bij fit blijven.

Pak het weer op

En ja, natuurlijk kan het zo zijn dat je 1 of 2 weken helemaal “off track” gaat. Dat is dan ook prima, maar maak dan wel alvast afspraken met jezelf dat je het na deze tijd gelijk weer oppakt. En plan bij voorkeur ook al in op welke dag je weer gaat sporten, boodschappen doen, etc.

Voel je niet schuldig

En voel je dan vooral ook niet schuldig als je compleet “off track” gaat. Onder punt 1 noemde ik al dat om resultaat te bereiken consistent gedrag nodig is. En die 1 of 2 weken die je “eruit ligt” maken echt niet uit, zolang je het daarna weer oppakt.

Geniet van het samenzijn

De vakantie is meestal een periode dat je er samen met je gezin, partner en andere dierbaren samen leuke dingen gaat doen. Geniet hiervan! Maak samen plezier en maak leuke herinneringen. Wees liefdevol met elkaar, wees dankbaar en meer. Het bewust creëren van positieve emoties zorgt er namelijk voor dat jij beter kunt omgaan met een eventuele terugslag in de toekomst. Het maken van leuke herinneringen zorgt ervoor dat je hier later met een glimlach aan kunt terugdenken. En dan maakt die ene week niet sporten, die paar ijsjes teveel en die extra wijntjes echt niet uit. De vele mooie herinneringen van het samenzijn zijn namelijk veel belangrijker dan het fit blijven en het op je gewicht letten. Fijne vakantie!  
Reacties
Categorieën