30 september 2015 
4 min. leestijd

#8 Merel’s Fitjourney: een nieuwe uitdaging

#8 Merel’s Fitjourney: een nieuwe uitdaging
Tijd om de balans op te maken dus…Waar sta ik en waar wil ik naartoe? Van dit schrijfproces word ik me steeds bewuster van mijn gewoonten en hoe mijn gedachten werken. Die inzichten zijn soms confronterend maar ook verhelderend. Omdat ik ze herken en erken, kan ik er iets mee doen. Ik heb blijkbaar een coping mechanisme ontwikkeld om met stressvolle situaties om te gaan. De onderliggende oorzaken heb ik de afgelopen jaren aangepakt maar de gewoonten en patronen zijn gebleven: als een souvenir draag ik ze dagelijks met me mee. Wanneer ik te maken krijg met stresssituaties, groot of klein, val ik terug in mijn aangeleerde mechanisme, want dat is wat ik ken en wat ik gewend ben. Mijn eetpatroon aanpassen en afvallen gaat tot nu toe goed. Ondanks een aantal lastige momenten, kan ik mezelf elke keer weer herpakken en doorbreek ik langzaam dit patroon. Het maakt veel emoties los en zet me aan het denken. Ik voel dat het aanpakken van mijn eetpatroon niet voldoende is. Mijn levensstijl bestaat niet alleen uit gezond willen eten en sporten. Het gaat verder dan dat. De behoefte om niet alleen dit stukje aan te pakken maar het grotere geheel wordt steeds sterker.

Happiness

Twee weken geleden ging ik met een vriendin naar het Happinez festival. We volgden een yogaclass van Tara Stiles en woonden een lezing bij van Goedele Leyssen over Good Food Connection, beide super inspirerend. Na de struggles van de week ervoor kwam ik langzaam weer een beetje bij mezelf en begon ik na te denken over wat ik écht graag wil en vroeg ik me af waarom we keuzes maken die niet altijd goed voor ons zijn. Waarom geven we niet meer prioriteit aan voldoende slaap, gezonde voeding, een boswandeling of gewoon een beetje meer me-time? Voor mij heeft dit te maken met gewenning en dus het moeten doorbreken van patronen, invloeden van buitenaf (verwachtingen, verplichtingen) maar vooral time-management. Steeds meer word ik ervan bewust dat ik mijn dag kan indelen hoe ik dat wil en dat ik zelf bepaal waar ik wel of niet mijn energie in steek en waar mijn prioriteiten liggen. Hoe meer ik me hiervan bewust word en hoe meer ik aan mijn nieuwe levensstijl gewend raak, des te meer informatie wil ik tot mij nemen om me fitter en energieker te voelen. Ik denk dat ik wel tien notitieboekjes nodig heb om al mijn ideeën en plannen op te schrijven maar ik ga beginnen met het maken van een nieuwe weekplanning. Wat vind ik belangrijk om te doen en waar voel ik me goed door? Wat geeft me energie en wat neemt me energie? IMG_8431 (1) Tijdens het festival volgden we een Cacao Ceremony van Lovechock (instant happiness gegarandeerd!). Met het motto: ‘Happiness Inside’ kregen we de opdracht om tijdens een meditatie een intentie te ‘planten’ in een cacaoboon. Door heel bewust een intentie neer te zetten, kan deze groeien en groter worden. Mijn intentie was: lief zijn voor mezelf, keuzes maken die voor mij goed zijn en meer handelen vanuit mijn innerlijke kracht en mijn intuïtie. Wat me opviel tijdens het festival was dat de mensen die workshops of lezingen gaven, allemaal iets doen waar ze heel blij van worden. Ze hebben van hun passie hun beroep gemaakt, hoe mooi is dat.

Nieuwe uitdaging

Het neerzetten van de intentie om keuzes te maken waar ik happy van word, wakkerde iets in mij aan. Yoga is voor mij al drie jaar een heel krachtig middel om rust te ervaren en terug te komen bij mezelf. Al vaker was het verlangen om meer over yoga te weten willen komen en me hier meer in te verdiepen, voorbij gekomen maar verder dan inspirerende boeken lezen was ik nooit gekomen. Totdat het idee om een yoga opleiding te volgen, vorige week als een zaadje in mijn gedachten werd gepland en deze gedachte mij de hele week niet meer los kon laten. Aangezien ik er een week lang elke ochtend mee opstond, moest ik hier blijkbaar iets mee. Ik sprak met mijn yogadocente over het idee en ze reageerde dolenthousiast. We hadden een goed gesprek en samen keken we op de website: precies een week later zou er een nieuwe opleiding starten. De paniek sloeg toe: zo snel kon ik toch geen keuze maken? Het is niets voor mij om zo’n ‘grote’ beslissing in zo’n korte tijd te maken. Toch voelde het niet als een impulsieve actie, het voelde ontzettend goed. Wat bleek? Er was precies nog één plek over, dit kon geen toeval zijn. Op een of andere manier viel alles samen. Merel_Bewerkt_Klein-47 (1)

What you think, you become.

What you feel, you attract.

What you imagine, you create.

- BUDDHA

Kon ik echt deze keuze maken voor mezelf en iets gaan doen waar ik heel blij van word? Het voelde een beetje spannend en eng. Mijn hoofd probeerde argumenten te bedenken om het niet te doen maar mijn intuïtie en innerlijke kracht wonnen dit keer. JA, ik ga het echt doen! Vanaf deze week begin ik met de opleiding Deugdenyoga docent in Amsterdam. De komende maanden sta ik iedere dinsdag van ’s ochtends tot ’s middags op een yogamat, krijg ik theorieles, leer ik meer over de yogahoudingen en leer ik lesgeven. Of ik in de toekomst ook echt les ga geven? Wie weet. In eerste instantie doe ik de opleiding om nog meer te ontdekken wat yoga voor mij kan betekenen en om het beste in mezelf naar boven te halen. Ik kan niet wachten om te ervaren wat het me allemaal gaat brengen. Merel_Bewerkt_Klein-43 Mijn nieuwe levensstijl staat niet alleen voor het aanpassen van mijn voedingspatroon maar ook voor ‘kiezen voor mezelf’ en dingen doen waar ik blij van word en waar ik energie van krijg. Om mijn keuze en nieuwe uitdaging te vieren bakte ik dit weekend heerlijke havermoutmuffins. Nog iets waar ik heel blij van word J

‘I step into this experience with butterflies in my bones; with a nervous feeling so beautiful, I know I’m doing something right.’

Namasté.

Foto's gemaakt door: MEST
Elke twee weken schrijft Merel over haar fit journey op Fitgirls.nl. In haar blogs beschrijft ze hoe ze stap voor stap op haar manier, haar weg naar een fit leven vindt. Lees hier haar vorige blog over balans.
Maria
Door

Maria

op 30 Sep 2015

Een heel inspirerend stuk ! Mijn dank daarvoor en wat zie je er goed uit ! Keep up the good workshop !

Rowena Bagman
Door

Rowena Bagman

op 01 Oct 2015

Heel inspirerend! Super dat je zo naar je gevoel hebt geluisterd en dat dit echt zo had moeten zijn. Ik heb onlangs ook in mezelf geinvesteerd om erachter te komen waar ik nou echt gelukkig van word en hoe ik in lijn met dat gevoel keuzes kan gaan maken. Het is zo mooi om te zien dat er mensen zijn die intuitief leven en inderdaad van hun passies hun "werk" hebben kunnen maken. Heel veel succes met je opleiding!

Ingrid
Door

Ingrid

op 12 Oct 2015

Heel veel plezier met je opleiding en veel succes! Jouw motivaties inspireren mij ook. Ik ben super blij voor je. Veel liefs en een dikke kus.

Reactie plaatsen